Live verkiezingen | Rousseau moet luisteravond vroeger afsluiten in Ninove omdat de politie “zijn veiligheid niet langer kan garanderen”

Op 9 juni trekken we naar de stembus voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Volg hier de verkiezingscampagne op de voet.

red
Diebrecht De Smet
Leest u al via onze nieuwsapp? Download hier de app en mis geen enkele belangrijke verkiezingsupdate. 
Christof Vanschoubroek
Christof Vanschoubroek

Vlaamse wrevel over het Audi-bezoek van De Croo: "Dit heeft veel weg van een verkiezingsstunt." 


Premier Alexander De Croo (Open VLD) overhandigt deze namiddag aan de directie van Audi Vorst een "letter of intent die de federale en regionale overheden voor Audi hebben opgesteld". Zo staat in de persuitnodiging. Hij zal daarbij vergezeld worden door minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). De toekomst over de fabriek vanaf 2026 is onduidelijk sinds de autobouwer heeft aangekondigd dat de nieuwe generatie van de Audi Q8 e-tron vanaf 2026 niet meer in Vorst, maar in Mexico zal gebouwd worden. Na dat slechte nieuws werd een taskforce met de verschillende regeringen opgericht om Audi Vorst nog een toekomst te geven. Audi Vorst heeft nog geen concreet investeringsplan op tafel gelegd, dus de intentieverklaring is vooral een samenvatting van het Belgische instrumentarium om investeringen te ondersteunen, gaande van een investeringsaftrek tot steun van de verschillende participatiemaatschappijen.

"Wij zijn daarop niet geïnviteerd", klinkt het verbaasd in de Vlaamse regering. "Dit heeft veel weg van een verkiezingsstunt." Temeer omdat de Vlaamse regering deze week bericht kreeg dat de taskforce deze week niet meer samenkomt voor de verkiezingen. 
Peter De Lobel
Peter De Lobel

"Geen sprake van vechtpartij", zegt Ninoofs burgemeester De Jonge

Volgens de burgemeester van Ninove, Tanja De Jonge (Open VLD), was er geen sprake van een vechtpartij aan het café waar Conner Rousseau (Vooruit) op campagne was. Rousseau moest er de laatste avond van zijn Oost-Vlaamse "Luistertoer" vroeger afsluiten, na pittig protest aan het café waar hij met de Nivovieters in gesprek ging.

"Er werd daar inderdaad door een aantal mensen op straat vrij hard geroepen", zegt De Jonge. "Het was protest, ja, maar niet agressief. Er was ook geen sprake van een vechtpartij. Het waren de organisatoren zelf die de politie gebeld hebben. Zij hebben ook zelf beslist om het event, dat normaal tot 23u zou duren, vroeger stop te zetten."

Of het om politiek gestuurd protest ging, weet De Jonge niet. "De politie weet niet wie het was. Toen zij arriveerden waren ze allemaal al weggelopen."
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Rousseau moet luisteravond vroeger afsluiten in Ninove omdat politie zijn veiligheid niet langer kan garanderen

© rr
“Ik moet afronden, want er is een bende op komst en de politie is met te weinig om mijn veiligheid te garanderen.” Met die mededeling rondde ex-Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zijn luisteravond in Ninove vroeger af dan verwacht. Een medewerkster was hem net iets in het oor komen fluisteren. 

Het was de allerlaatste avond van zijn tour in Oost-Vlaanderen. "Dit betekent dat er nog veel werk aan de winkel is." Na protest uit het publiek zei hij dat hij beter kon luisteren naar de politie. Hij vertrok razendsnel en onder luid applaus. De politie liep ondertussen achter een paar amokmakers aan. "Blijf staan als je de ballen hebt", riep een agente. Tevergeefs. 

Rousseau werd nadien onder politiebegeleiding naar zijn auto gebracht.

In een reactie zegt Rousseau "wat geschrokken" te zijn. "Maar de politie heeft dit goed aangepakt. Jammer dat ik zo moest stoppen. Ik kwam net naar Ninove om te luisteren naar de lokale mensen. Het toont dat strijden tegen extremen nodig is. En het toont dat extremen onze vrijheid bedreigen. Ik hoop dat de mensen nog eens twee keer nadenken in welk land ze maandag willen wakker worden. Dit is beangstigend."
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Rousseau in Ninove bij laatste aflevering luistertour: "Ik ben D'haeseleer niet, ik ga niet trakteren"

In het bruine café Ragtime is het vanavond Connertime. Het café in Ninove is zo afgeladen vol dat Conner Rousseau (Vooruit) op een bak achter de toog heeft moeten plaatsnemen om naar vragen van de Ninovieters te luisteren. Dat doet de voormalige voorzitter al weken op gelijkaardige plekken in Oost-Vlaanderen. Net voor aanvang excuseert hij zich in de micro dat hij niet kan trakteren. "Dat mag niet van de wet", zegt hij verwijzend naar de beperking van de campagenuitgaven tijdens de sperperiode. "Ik ben Guy D'haeseleer ook niet, dus ik zal jullie niet trakteren vandaag." Die Vlaams Belang-politicus is populair in Ninove. Hij heeft mensen ooit opgeroepen om hem een foto te bezorgen van hun stembrief in ruil voor een pintje.
Helga wil van Rousseau weten of hij vanop de laatste plaats echt verkozen wil worden. "Absoluut", zegt die. "Als ik deelneem, wil ik winnen."
© vdr
Bart Brinckman
Bart Brinckman

Open VLD wil parlement vrijheid geven in ethische dossiers

De afgelopen legislatuur boekte het parlement geen vooruitgang op het vlak van ethische dossiers: abortus, euthanasie bij wilsonbekwame mensen, niet-commercieel draagmoederschap en de anoniem spermadonorschap. Vooral CD&V etaleerde slepende voeten. Maar ook de PS lag dwars, met name over het draagmoederschap. Een passage in het regeerakkoord verhinderde elke wisselmeerderheid.

Open VLD wil daarom dat het parlement tijdens de volgende legislatuur de volledige vrijheid krijgt om zich over die zaken uit te spreken. In een interview met De Standaard hoopte premier De Croo alvast dat het regeerakkoord van de volgende regering de parlementaire bewegingsvrijheid niet zou beperken. Voorzitter Tom Ongena: “Vandaag leidt de particratie ertoe dat conservatieve partijen elke vooruitgang in ethische zaken binnen een regering blokkeren. Dat terwijl voor die diep menselijke problemen snel een oplossing nodig is."

Ongena wees naar de berichtgeving waarbij de problematiek van euthanasie voor mensen die leven met dementie aan bod komt. Euthanasie bij wilsonbekwame mensen is vandaag niet mogelijk. Open VLD heeft een wetsvoorstel klaar om daar iets aan te doen. Ongena: “Iedereen moet het recht hebben op een menswaardig levenseinde. Daar hebben wij met Open VLD hard voor gevochten met de euthanasiewet. Maar vandaag schiet die tekort voor mensen met dementie, die vaak in onmogelijke situaties terechtkomen. Zij verdienen zo snel mogelijk een oplossing,"

Kandidaat-Kamerlid Jean-Jacques De Gucht hoopt dat het nieuw verkozen parlement de uitbreiding van de euthanasiewet zo snel mogelijk behandelt. Algemeen wordt verwacht dat vooral het voorstel rond abortus ter stemming zal worden voorgelegd nog voor de samenstelling van de nieuwe regering bekend is. Voor dat voorstel bestaat een ruime meerderheid, al kan die na de verkiezingen flink geslonken zijn. Het laat abortus toe tot de achttiende week en schrapt de bedenktijd van zes dagen. -

Lees ook
Simon Andries
Simon Andries

Van Grieken staat nog altijd in contact met Dries Van Langenhove: "Hij is nog steeds een politiek talent" 

Dries Van Langenhove, voormalig parlementslid voor Vlaams Belang en oprichter van de extreemrechtse jongerenvereniging Schild & Vrienden, werd een paar maand geleden nog veroordeeld tot één jaar effectieve celstraf voor inbreuken op de racisme- en negationismewet. Toch geeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vandaag in De Morgen aan dat hij nog minstens één keer per maand contact heeft met Van Langenhove en dat die nog altijd "het inzicht en de gave van het woord heeft". Van Langenhove was afgelopen zondag ook aanwezig op de V-meeting van Vlaams Belang. 

In de laatste aflevering van het tv-programma Het conclaaf, die pas donderdag wordt uitgezonden, krijgt Van Grieken ook nog een vraag van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi over een ontmoeting met Van Langenhove op de Gentse Feesten. "Hij zag mij en zei: ‘Ik hoop dat jij de eerste persoon bent die sterft bij de eerstvolgende terreuraanslag’”, aldus Mahdi. “Hoe kon je in godsnaam de keuze maken om zo iemand lijsttrekker te maken?”

“Sta me toe dat ik u niet op uw woord geloof. Maar als het klopt, dan vind ik dat absoluut niet kunnen", reageert Van Grieken daarop. Maar, benadrukt hij ook in Het conclaaf, "ik vind Van Langenhove nog steeds een politiek talent". -
Jan-Frederik Abbeloos
Jan-Frederik Abbeloos

Joodse organisaties dienden klacht in tegen twee Brusselse politici wegens antisemitisme

Drie Joodse organisaties hebben in februari een strafklacht ingediend bij het Brusselse parket tegen de Brusselse politici Fouad Ahidar (ex-Vooruit) en Nadia El Yousfi (PS) wegens antisemitische uitspraken. Dat hebben de organisaties woensdag bekendgemaakt op een persconferentie. "De twee politici stellen zich kandidaat op 9 juni. Het is belangrijk dat kiezers weten wat er is gezegd."

In november vorig jaar vergeleek Brussels Parlementslid Fouad Ahidar tijdens een interview op het Youtube-kanaal Zinneke.tv de Israëlische inval in Gaza met de Holocaust. De Hamas-aanval op Israël van 7 oktober deed hij af als een "kleine reactie" op jarenlang Israëlisch geweld. De opmerkingen gaan volgens het Forum der Joodse Organisaties (FJO), het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB) en het gemeenschapscentrum David Susskind (CCLJ) in tegen zowel de antidiscriminatie- als de negationismewet. PS-senatrice El Yousfi zei tijdens een commissiezitting in de Senaat in december dan weer dat er "rabbijnen zijn die oproepen tot de verkrachting van Palestijnse vrouwen". Het gaat in beide gevallen niet over eenmalige uitschuivers, maar om "herhaalde feiten", benadrukken de organisaties.

De drie verenigingen dienden eigenlijk al in februari klacht in bij het Brusselse parket tegen beide politici. Het onderzoek loopt nog, maar de organisaties beslisten om er nu, met de verkiezingen in zicht, toch over te communiceren. "Het is belangrijk dat kiezers weten wat er gezegd is. Dat is een kwestie van verantwoordelijkheid van kandidaten voor hun uitlatingen", legt Benjamin Beeckmans van het CCLJ uit. Ahidar komt zondag met zijn eigen 'Team Fouad Ahidar' op, El Yousfi kreeg de twaalfde plaats op de PS-lijst voor het Brussels Gewest. 

Meer algemeen vrezen de betrokken organisaties dat uitspraken zoals die van Ahidar en El Yousfi een antisemitisch klimaat in de samenleving voeden. "Politieke mandatarissen hebben een verantwoordelijkheid. We verwachten dat ze een constructief discours aanhouden en geen olie op het vuur gooien." -
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Stemmen op onze Brusselse vrouwen? Hier is Benjamin Dalle!

In een verkiezingsfolder van de Brusselse CD&V zet de partij haar vrouwelijke kandidaten in de etalage. Maar onder die 'vrouwelijke' kandidaten wier foto uitgelicht wordt, vinden we ook huidig Vlaams minister van Media Benjamin Dalle terug. -
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Europese antifraudedienst voert onderzoek naar Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) 

De Europese antifraudedienst Olaf heeft een onderzoek geopend naar Tom Vandendriessche, de Europese lijsttrekker van Vlaams Belang. Dat schrijven Humo en Apache woensdag. Welke feiten Vandendriessche ten laste worden gelegd, is niet bekend.

Beide media schermen met een brief van de dienst Olaf waarin het onderzoek wordt gemeld. Die brief dateert van twee maanden geleden, maar het onderzoek zou vorig jaar al zijn opgestart naar aanleiding van een klacht. De dienst wil geen verdere informatie kwijt. Olaf is bevoegd voor "fraude met Europees geld, corruptie, en ernstig wangedrag binnen de Europese instellingen". -
Christoph Meeussen

Afwezig als voor- of bijzitter in stemlokaal? Boete tot 1.600 euro mogelijk

Wie nu zondag zonder geldige reden niet of te laat komt opdagen als voorzitter of bijzitter in een stembureau, riskeert een minnelijke schikking te moeten betalen of zelfs een veroordeling voor de correctionele rechtbank op te lopen met een fikse geldboete. Daarvoor waarschuwt het College van procureurs-generaal.

"In lijn met de vorige verkiezingen en in toepassing van de wet heeft het College de lokale parketten opgedragen om consequent op te treden", klinkt het. Wie zonder geldige reden afwezige of te laat is, wordt een voorstel tot minnelijke schikking van 250 euro aangeboden. "Als men die niet betaalt, zal men gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank. Die personen kunnen veroordeeld worden door de rechtbank tot een geldboete van minimaal 400 euro en maximaal 1.600 euro." -
Leonie Van Gerven

Ook onze Franstalige landgenoten staan voor een erg spannende kiesstrijd

Simon Andries
Simon Andries

Opnieuw verhitte discussie over lgbti-rechten op VTM-debat: "Wat een niveau, jong"

Het Grote Debat met de zeven partijkopstukken
Het Grote Debat met de zeven partijkopstukken. VTM NIEUWS
De houding van Vlaams Belang over lgbti-rechten blijft in de campagne de gemoederen beroeren. Ook in 'Het grote debat' van VTM Nieuws was het een van de meest verhitte discussies in een debat dat nooit echt volledig losbarstte. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken benadrukte opnieuw dat zijn partij niet in genders gelooft. "Maar er bestaat al 50 à 60 jaar wetenschap rond het genderthema", repliceerde Groen-vicepremier Petra De Sutter. "Die wetenschap zegt heel duidelijk dat er mensen zijn die zich anders voelen dan wat hun lichaam zegt. Als meneer Van Grieken daar niet in gelooft, dan is dat alsof hij niet gelooft dat een verkoudheid door een virus komt. Dit is absolute, je reinste onzin. En het gevaar is dat Vlaams Belang daar een ideologie op baseert die gevolgen heeft voor mensen die in dergelijke situaties zitten, wier rechten men in vraag stelt. Vlaams Belang toont hiermee zijn echte agenda."

Premier Alexander De Croo (Open VLD) benadrukte dan weer dat Vlaams Belang de moeilijke situatie voor genderfluïde mensen miskent en "terug wil naar de jaren 50". Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever vreesde ervoor dat dit soort debatten opnieuw de kop zouden opsteken. "Uiteraard zijn er mannen en vrouwen, maar two sizes do not fit all. We leven nu toch in de 21ste eeuw. Deze mensen hebben hun plaats in de samenleving. Punt."

"We ontkennen niet dat er genderdysforie is, we moeten die mensen helpen", nam Van Grieken uiteindelijk toch wat gas terug. "Als je denkt dat je gevangenzit als vrouw in een mannenlichaam of vice versa, dan moet dat verschrikkelijk zijn. Je moet die mensen respecteren. Maar het risico om uitgelachen te worden - en sommigen van jullie zullen uitgelachen worden op 9 juni (de verkiezingsdag, red.) - is nu eenmaal de prijs die je betaalt voor de vrijheid van meningsuiting." Het rumoerige debat werd afgesloten met een "wat een niveau, jong" van Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere richting Van Grieken. -

Lees ook:
Bart Brinckman
Bart Brinckman

Bart De Wever aanvaardt centrumrechts aanbod Alexander De Croo

Tijdens een debat op Terzake dinsdagavond aanvaardde Bart De Wever (N-VA) het aanbod van Alexander De Croo (Open VLD) om alle centrumrechtse krachten in België te bundelen en een centrumrechts kabinet te installeren “dat de hervormingen kan doorvoeren die u hebt nagelaten”. Beiden profileren zich als kandidaat-premier, maar De Croo was het eens met de conclusie dat het ambt naar de grootste partij moet gaan. De liberale kopman stelde wel als voorwaarde dat het “land niet in tweeën mag worden geknipt”.

De Wever herhaalde zijn voorstel om een noodkabinet te installeren om de “budgettaire brand” te blussen. Parallel daarmee moeten er hervormingen worden doorgevoerd, ook institutionele. Als er na twee jaar geen vooruitgang is, wil hij opnieuw naar de kiezer trekken. “We moeten de werkloosheid beperken tot twee jaar, niet de regering", repliceerde De Croo. Voor hem maakt zo'n beperkte tijdspanne geen geloofwaardig kabinet mogelijk. Maar De Wever maakte de vergelijking met Vivaldi, dat twee jaar te lang bleef aanmodderen. Hij past voor dat scenario.

De Vlaams-nationalist ziet ondertussen hoopvolle tekenen in Wallonië. Zowel de MR als Les Engagés zouden bereid zijn om constitutionele hervormingen door te voeren. CD&V heeft altijd een institutionele agenda gehad. Zelfs Vooruit toonde zich volgens De Wever positief, voorzitter Melissa Depraetere was volgens hem zelfs bereid om de PS te lossen en de burgemeester van Antwerpen als premier te aanvaarden. 

De Croo merkte op dat er bij een staatshervorming een tweederdemeerderheid noodzakelijk is. Zo komt de PS mee aan tafel, wat meteen alle sociaal-economische hervormingen onmogelijk maakt. De Wever repliceerde dat zijn partij met gewone meerderheden het land wil hervormen, een tweederdemeerderheid vindt hij inderdaad onhaalbaar.

Bij de aanvang van het debat herhaalde De Croo dat hij nog steeds het gevoel heeft dat De Wever “geen goesting” heeft om premier te worden. “Het is moeilijk om een land sterker te maken waarin u niet gelooft.” Zijn uitdager vond dat De Croo “een augiasstal” had achtergelaten, hij voelde zich verplicht om die op te ruimen. De Wever merkte nog op dat Open VLD “onvoldoende kritische massa” kan aanbrengen om het premierschap geloofwaardig te ambiëren. -
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Rousseau over conflict tussen De Wever en De Croo: "De Wever was niet aan het liegen"

Volgens Vooruit-kopstuk Conner Rousseau heeft Bart De Wever (N-VA) de waarheid gezegd over de regeringsformatie van 2019. Dat heeft hij gezegd in De tafel van Gert op Play4. De Wever verweet De Croo in het VTM-programma Het conclaaf dat hij toen op zijn afspraken is teruggekomen om géén regering zonder de N-VA te vormen. "Vraag het aan Rousseau. Hij was erbij", beet De Wever De Croo toen toe.

Wie liegt, vraagt Verhulst aan Rousseau na dat fragment uit Het conclaaf getoond te hebben. "Ik was erbij. En het verslag dat De Wever geeft, klopt. Helaas." Rousseau zegt dat hij deze gang van zaken heel jammer vindt voor de politiek an sich. "Dat dit nog altijd niet uitgesproken is. De premier had kunnen zeggen: 'wat toen is gebeurd, is gebeurd'. Er zijn veel goede dingen gebeurd in de Vivaldi-regering."  Rousseau vindt ook dat het niemand helpt "om een andere versie van de waarheid te vertellen. Dat komt niemand goed uit, dat komt ook de premier niet goed uit." -
Jan-Frederik Abbeloos
Jan-Frederik Abbeloos

Nieuwe peiling bevestigt grote voorsprong Vlaams Belang

Een nieuwe peiling aan Franstalige kant, door RTL info en Cluster 17, toont het intussen vertrouwde beeld aan Vlaamse zijde. Vlaams Belang noteert met 27,2 procent alweer het hoogste resultaat, en het verschil met de nummer twee, de N-VA (19,6 procent) wordt er volgens die cijfers niet kleiner op tijdens de campagne, integendeel. De N-VA sukkelt zelfs opnieuw onder de 20 procent, al is dat met de foutenmarges in het achterhoofd relatief. Op drie staat Vooruit (13 procent), dan CD&V (12 procent), PVDA (9,3 procent), Open VLD (9,2 procent) en Groen (6,9 procent). Zeker voor Open VLD en Groen blijven dat dramatische vooruitzichten. Als de Vlaamse liberalen geen dubbele cijfers halen, lonkt een oppositiekuur.

Aan Waalse zijde blijft het een nek-aan-nekrace tussen de PS (23,9 procent) en de MR (23 procent), met Les Engagés als opvallende derde grootste partij (17,9 procent). In Brussel lijkt de buit voor de MR stilaan binnen, nu ook deze peiling de Franstalige liberalen, met 22,9 procent, op verre afstand zet van de PS (15 procent) en Ecolo (11,6 procent). Het is zelfs de PVDA/PTB die er als tweede grootste partij peilt, met maar liefst 19,8 procent.

De peiling werd online afgenomen tussen 28 en 31 mei bij 1.000 kiesgerechtigde Walen, 501 Brusselaars en 1.140 Vlamingen. De maximale foutenmarge bedraagt 3 procent in Vlaanderen en Wallonië en 4,5 procent in Brussel. -
Christof Vanschoubroek
Christof Vanschoubroek

"Een stem voor Groen, is een stem voor Petra"

Verkiezingsdag komt dichterbij, dus probeert Groen nog eens haar allerlaatste troeven uit te spelen met het zicht op de eindmeet. De komende dagen trekken covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout naar Hasselt, Roeselare, Gent en Leuven om de campagne af te sluiten. Dinsdagmiddag werd de aftrap aan het Antwerpse Centraal Station gegeven, samen met ministers Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten en lijsttrekkers

"De kiezer heeft de kaarten in handen", zei covoorzitter Nadia Naji. "Wie stemt voor Groen, stemt voor een progressieve samenwerking." Groen probeert nu al even met die boodschap de strategische kiezer te bespelen. Groen zet graag in de markt dat Vooruit zijn lot al verbonden heeft aan dat van de N-VA. Dus wie Vooruit stemt, krijgt er volgens de groenen de N-VA bij. De enige optie voor links progressief beleid is dus een stem voor Groen. Want die andere linkse partij PVDA/PTB blijft wellicht toch aan de kant staan. Groen belooft dan samen met Vooruit een progressief beleid te voeren.

Daarnaast is Groen de enige garantie op een degelijk klimaatbeleid, klinkt het. "Alleen met Groen blijft klimaatbeleid niet plakken in verkiezingsprogramma's, maar wordt het uitgevoerd." De afgelopen regeerperiode is daarvan volgens de groenen het beste bewijs. De groenen zetten die boodschap kracht bij met een gigantisch paneel van de andere partijvoorzitters die werden verouderd door artificiële intelligentie. Op het paneel staat in grote letters: "Het is nog niet te laat, stem klimaat".

Maar de grootste hoop om de slechte peilingen om te buigen ligt bij De Sutter. De hoop is dat haar populariteit ook buiten de Oost-Vlaamse partijgrenzen kiezers naar de Groen-lijsten zal lokken. "Een stem voor Groen, is ook een stem voor Petra." Waar is de tijd dat groenen allergisch waren voor personencultus? Maar nood breekt wet. -

Lees ook: Groen strijdt met de kiesdrempel: “Zie je dat onkruid tussen de stoeptegels? Dat is jullie schuld”