Zorgwekkend: tekort aan studenten verpleegkunde, net op moment dat ze broodnodig zijn

© Hollandse Hoogte

Voor het eerst in tien jaar tijd hebben zich minder studenten ingeschreven voor een opleiding in de gezondheidszorg aan de hogeschool. In ver­gelijking met vorig jaar gaat het om een daling van 2,3 procent. ­Ver­pleegkunde krijgt met 7,8 procent de grootste klappen. “Zorgwekkend”, zegt de sector.

Jens Vancaeneghem

De dag waarop de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora) uitpakt met cijfers over de ­inschrijvingen is normaal een gloriedag voor zorgambassadrice Lon Holtzer. Zij is door Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) aangesteld om mensen ervan te overtuigen een job in de zorgsector te zoeken en de voorbije jaren kon ze steeds uitpakken met positieve cijfers.

Maar dit academiejaar ziet de hogescholenraad voor het eerst in tien jaar tijd een daling in de gezondheidszorg. In 2016 kozen 21.906 studenten voor zo’n opleiding, terwijl dat er dit jaar 21.397 zijn. Een daling van 2,3 procent. Verpleegkunde krijgt de grootste klappen, met een daling van 7,8 procent.

“Dit is allesbehalve fijn nieuws”, zegt Holtzer. “De zorgsector is bijzonder gevoelig voor schommelingen in het personeelsbestand omdat het vooral mensenwerk is. Bovendien gaan er de komende jaren veel mensen met pensioen.”

60.000 vacatures extra

Verso, de werkgeverskoepel van de social profit in Vlaanderen, berekende dat er tegen 2022 vermoedelijk 60.000 extra werkkrachten nodig zijn. “De daling is zorgwekkend, want er zijn nu al veel meer vacatures dan we kunnen invullen met de instroom uit de hogescholen”, zegt directeur Ann Gaublomme.

Volgens de hogescholenraad moeten we de verklaring zoeken bij de aantrekkende economie. “Dan is het een wetmatigheid dat meer jongeren voor de privésector kiezen in plaats van de overheid”, klinkt het.

De Vlhora wijst er ook op dat het aantal 18-jarigen in het ­algemeen met 1,6 procent is gedaald, al gaan de cijfers ook over mensen die op latere ­leeftijd aan de opleiding beginnen. “Het aandeel van die zij-instromers is ook gezakt”, zegt Holtzer. “Dat heeft met de ­economie te maken, maar ­wellicht ook met de verstrenging van de voorwaarden om via de VDAB in de zorg te stappen. Als je al een hoger ­diploma hebt, zal de VDAB je niet langer een contract geven met behoud van je uitkering om een zorgopleiding te starten.”

Verplegers uit het buitenland halen, is volgens Holtzer ook geen optie. “We zullen ons eens goed moeten bezinnen over onze aanpak.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen