© BELGA

Geen vijfde beker voor Genk

Standard veroverde zaterdagavond haar achtste Beker van België. Een kopbaldoelpunt van Renaud Emond in de tweede minuut van de eerste verlenging volstond voor de volle buit: 0-1. KRC Genk ging zo een eerste keer in haar 30-jarige geschiedenis onderuit in het Koning Boudewijnstadion.

SC

Wie pakt ‘m: KRC Genk of Standard? Sinds 1998 vierde de blauw-witte aanhang al vier keer op vier finales feest (een succesratio van 100 procent, nvdr.) rondom het Atomium, de Rouches deden dit al zeven keer op zestien finales. Bekerwinst leverde bovendien vijf miljoen euro op via een rechtstreeks Europees ticket voor de groepsfase van de Europa League. De inzet was dus hoog. De zenuwen strak gespannen.

© JEFFREY GAENS

Bevroren beginfase

De beginfase werd gekenmerkt door weinig hoogstaand voetbal. Het spel van zowel KRC Genk als Standard zat letterlijk vastgevroren. Op het kwartier wist Renaud Emond een kopslag niet te kadreren om Danny Vukovic een eerste keer aan het werk te zetten. Halverwege de eerste helft ramde Razvan Marin het leer naast de kooi van de Australische doelman. Enkele minuten later deed Nikos Karelis de netten trillen, maar scheidsrechter Jonathan Lardot oordeelde correct dat de Griekse sluipschutter dit deed vanuit buitenspel. Het elftal van Philippe Clement schakelde in het tweede kwartier een versnelling hoger, maar het vizier van Ibrahima Seck stond nog niet op scherp. Standard prikte tegen met een kopslag van Christian Luyindama aan de tweede paal naast het doel van Vukovic. De eerste helft draaide zo op een sisser uit voor de 44.771 koukleumen.

© JEFFREY GAENS

Wachten op doelrijpe kansen

Net als de eerste helft begon ook de tweede helft met het nodige vuurwerk. Weliswaar vanuit de supportersvakken en niet vanop de akker van het Koning Boudewijnstadion. Standard kwam het beste uit de kleedkamers met een schot van Junior Edmilson rakelings naast. Een afvallende bal van Collins Fai scheerde vervolgens niet zo gek over de Genkse dwarsligger. Ook in de tweede helft bleven we aanvankelijk op onze honger zitten. Na ruim een uur spelen greep Clement in door Dieumerci Ndongala naar de kant te halen voor de herstelde Leandro Trossard. Ook Nikos Karelis ruimde plaats voor Ally Samatta. Wanneer sloeg de vlam nu eindelijk in de pan?

© JEFFREY GAENS

Genks slotoffensief

Scheidrechter Lardot vond het in het slotkwartier wel welletjes met Ricardo Sa Pinto en spelde de Portugese oefenmeester de les. KRC Genk perste er een slotoffensief uit. Invaller Samatta stuitte op Jean-François Gillet. De daaropvolgende hoekschop verhinderde de ex-Rode Duivel met een fraaie reflex een laat doelpunt. Geluk voor de Rouches. Het Genkse slotoffensief leverde zo uiteindelijk niets op. Verlengingen waren het logische vervolg na een kansarme wedstrijd, een finale onwaardig.

Matchwinnaar Emond

De eerste verlenging leverde onmiddellijk resultaat op voor de Rouches. Na een heerlijk hakje van Paul-José Mpoku werd Carcela bereikt. Emond schilderde het leer aan de tweede paal naast een grabbelende Vukovic: 0-1. Het Luikse vak stond letterlijk in vuur en vlam. De Genkies bogen teleurgesteld het hoofd. Behoorde een snelle comeback nog tot de mogelijkheden? Bojan Nastic plaatste zijn voorzet/schot verrassend enkele centimeters naast de verste paal. In de extra tijd van de eerste verenging krulde Malinovskyi het leer nipt naast de kooi van Gillet. Een woeste Clement had aan de zijlijn enige moeite om de kalmte te bewaren.

© BELGA

Rouches houden stand

De Rouches roken een achtste bekerwinst en plooiden massaal achteruit. KRC Genk probeerde met de moed der wanhoop, maar het aanvallende compartiment van de Genkies stuitte iedere keer op een verdedigend Luiks blok. De thuisploeg eindigde de finale nog met tien man na een tweede gele kaart voor Nastic. Lardot vond het na 123 minuten welletjes: 0-1. Luik maakt zich klaar voor een wilde feestnacht.

KRC Genk: Vukovic, Mata, Aidoo, Colley, Nastic, Buffel, Seck, Malinovskyi, Pozuelo, Ndongala, Karelis.

Standard: Gillet, Cavanda, Luyindana, Koutroubis, Fai, Edmilson, Cimirot, Marin, Mpoku, Carcela, Emond.

Doelpunten: 92’ Emond 0-1

Gele kaarten: Ndongala (spelbederf), Mpoku (fout), Fai (fout), Mata (fout), Nastic(fout), Samatta (fout), Marin (fout), Carcela (tijd rekken), Luyindama (fout), Buffel (spelbederf), Djenepo (fout).

Rode kaart: 120’ Nastic (2x geel).

Vervangingen: 64’ Ndongala door Trossard, 74’ Karelis door Samatta, 95’ Edmilson door Cop, 105’ Carcela door Djenepo, 110’ Malinovskyi door Wouters, 117’ Emond door Pocognoli.

Scheidsrechter: Jonathan Lardot.

Toeschouwers: 44.771.

© BELGA

HERBELEEF DE MATCH HIER