© Bart Van den Langenbergh

Aannemer start met verbouwing van voormalige kerk

De verbouwing van de voormalige Sint-Jozefkerk in Vosselaar start op maandag 7 januari en duurt in totaal zeshonderd werkdagen. De ontwijde kerk krijgt een nieuwe functie als vrijetijdshuis voor de gemeente met een nieuwe bibliotheek.

BART VAN DEN LANGENBERGH

Het gemeentebestuur van Vosselaar gaf woensdag samen met aannemer Monument Goedleven uit Brasschaat het startschot voor de verbouwing van de voormalige kerk van het gehucht Heieinde in Vosselaar. Dat gebeurde met de onthulling van een werfbord in de buurt van het monumentale gebouw. Het beschermde kerkgebouw krijgt aan de binnenkant een make-over en wordt verbouwd tot het vrijetijdshuis De Moer.

“De kerk werd in 1967 gebouwd als parochiekerk van het Heieinde. In 2007 kwam er een einde aan het parochieleven en even later werd de kerk ontwijd”, legt afscheidnemend burgemeester Josee Heykants-Jansens (CD&V) uit. “De ontwijding mocht zeker niet het einde betekenen van het gebouw. In 2016 werd de kerk voor een symbolische euro overgedragen aan de gemeente. En in maart 2017 overhandigde de kerkfabriek de sleutels van de kerk aan het gemeentebestuur. Intussen zijn de plannen voor de verbouwingen klaar en kunnen de werkzaamheden starten. De aannemer begint op 7 januari 2019 met het project, goed voor in totaal zeshonderd werkdagen. Half 2020 zou het nieuwe vrijetijdshuis klaar moeten zijn.”

Kruis op toren verdwijnt

Het project, ontworpen door Studio Roma uit Kessel-Lo, is gebudgetteerd op een totaalbedrag van 2,1 miljoen euro, waarvan 600.000 euro wordt gesubsidieerd door het Agentschap Onroerend Erfgoed en het provinciebestuur. De bibliotheek die nu ondergebracht is in het gemeentehuis op de Cingel verhuist al zeker naar De Moer. Het was eerst de bedoeling om de vrijetijdsdiensten van de gemeente ook te verhuizen, maar dat wordt in 2019 nog bekeken door de nieuwe coalitie van CD&V en N-VA. “De bibliotheek komt nu in een grotere locatie terecht en wordt heel laagdrempelig. De schoolkinderen van het Heieinde kunnen vlak bij naar de bib in plaats van naar het centrum te moeten wandelen”, zegt Gilles Bultinck (CD&V), burgemeester vanaf 2019. Aannemer Goedleven is er ook klaar voor. “Omdat het een beschermd gebouw is, gaan we zo veel mogelijk bestaande materialen hergebruiken. Aan de buitenkant verandert er niet veel en het gebouw blijft herkenbaar”, legt Jonas Michielsen van Monument Goedleven uit. Het grote kruis dat nu op de kerk staat, verdwijnt wel.