Rechter verwerpt verzoek Trump om proces in zaak E. Jean Carroll te herdoen: “Het argument van de heer Trump is volledig ongegrond”

E. Jean Carroll (links) en Donald Trump (rechts)© AFP

Een Amerikaanse federale rechter heeft het verzoek afgewezen van voormalig president Donald Trump om het burgerlijke proces dat was aangespannen door schrijfster E. Jean Carroll, te herdoen. In januari kreeg de schrijfster 83,3 miljoen dollar toegewezen wegens smaad. Dat melden Amerikaanse media.

jvh
Bron: BELGA

De rechter wees ook een verzoek af om de schadevergoeding in de zaak te schrappen. Trump noemde die “volledig buiten proportie” in vergelijking met de reputatieschade voor Carroll. “Het argument van de heer Trump is volledig ongegrond, zowel juridisch als feitelijk,” zo zei rechter Lewis Kaplan in een 18 pagina’s tellende beslissing.

De zaak was de tweede die de 80-jarige Carroll tegen Trump aanspande. In mei vorig jaar nog oordeelde een jury dat Trump in 1996 Carroll in een pashokje van een luxewarenhuis seksueel had misbruikt. Omdat Trump haar als leugenaar had afgeschilderd, werd hij ook schuldig bevonden aan smaad. De feiten waren echter strafrechtelijk verjaard en het ging om een burgerlijke rechtszaak. Daardoor riskeerde hij geen gevangenisstraf, maar hij moest wel een schadevergoeding van 5 miljoen dollar betalen.

Op de dag van het vonnis verviel Trump bij CNN opnieuw in beledigingen tegen de vrouw: de vastgoedmagnaat beweerde dat hij Carroll nooit had ontmoet en noemde haar een zottin. Carroll ondernam daarop opnieuw juridische stappen, die resulteerden in de tweede zaak. Met als gevolg 83,3 miljoen dollar aan schadevergoedingen.

Een advocaat van Trump zei dat hij van plan is om in beroep te gaan tegen de beslissing.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen