© STEFAAN BEEL

Wie wil nog in z’n blootje staan voor 12,39 euro?

Voor 12,39 euro een uur in je blootje stilzitten, terwijl twintig studenten je vereeuwigen op papier. Niet veel mensen zien dat zitten. Kunstacademies in het hele land hebben moeite bij het vinden van naaktmodellen. “Het is nochtans een belangrijk deel van de opleiding.”

Sofie Geusens

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Kortrijk is op zoek naar naaktmodellen. “We vinden niemand die wil poseren. Het is jammer, want modeltekenen is zo’n belangrijk deel van de opleiding. Zo leren onze studenten de anatomie van het lichaam. In het begin is dat spannend voor de leerlingen, maar ook voor het model. Al verdwijnt die schaamte wel snel”, zegt Petra Flamand, ­directrice van de academie.

Geert Devriese (66) uit ­Ardooie poseert al 16 jaar naakt en doet dat in verschillende kunstacademies. Nu is hij met pensioen, maar ook toen hij nog werkte, was hij naaktmodel. “Toen ging ik ’s avonds na mijn werk naar de kunstacademies om te poseren. Nu kan ik ook al eens in de namiddag gaan.”

Maar voor Geert blijft het een hobby, want hij kan er niet van leven. “Er is geen lijn te trekken in de verloning. Elke academie werkt met een ander statuut en een andere vergoeding. Bij sommige is het een vrijwilligersvergoeding, terwijl andere met dagcontracten werken. En als ze je aannemen voor een langere periode, moet je oppassen met de vakanties, want dan ben je bijna drie maanden werkloos. De regelgeving zou moeten veranderen.”

© Archiefbeeld

Veeleisende leerkrachten

Het loon en het statuut zijn volgens Devriese de voornaamste redenen dat mensen afhaken, maar tijd speelt ook een rol.

“Scholen hebben vaak maar enkele uren per week een naaktmodel nodig en de lessen vinden meestal in het weekend of ’s avonds plaats. Niet iedereen kan dat combineren met een gezinsleven of vast werk.”

En niet alleen in Kortrijk zijn er zo te weinig naakt­modellen. “Wij zijn zelfs naar Nederland moeten gaan om een naaktmodel te vinden” , klinkt het bij de Provinciale Kunsthumaniora Hasselt. “Het is niet gemakkelijk. Het loon is slecht, waardoor het bijna onmogelijk is om er je hoofdberoep van te maken. En het is ook niet zo eenvoudig om urenlang dezelfde pose aan te houden. Leerkrachten zijn vaak veeleisend. Het naakt-zijn is meestal nog de kleinste zorg.”

De academie van Kortrijk was al een tijd vragende partij om de lonen van de modellen te verhogen. “We hebben de vergoeding nu opgetrokken van 12,39 euro naar 16,50 euro per uur. En het werkt, want we hebben ondertussen al drie kandidaten gevonden.”