VOORLOPIG OVERZICHT. Zo stemde de provincie Oost-Vlaanderen

© Photo News

Met een kwart van de stemmen geteld tekenen zich ook in Oost-Vlaanderen de contouren af. N-VA is er nog steeds de grootste partij, maar ziet Vlaams Belang een enorme sprong voorwaarts nemen en boven de 20% groeien. Open VLD, CD&V en SP.A zakken, Groen blijft stabiel en PVDA haalt de kiesdrempel niet.

jmar

VLAAMS PARLEMENT

In het Vlaams Parlement blijft N-VA de grootste met 23,2%, maar het verliest er wel 7,5% van de kiezers. De slokop heet ook in Oost-Vlaanderen Vlaams Belang, dat van 6,4 naar 21,4% springt en zo plots de tweede grootste partij wordt. Een sterke score dus voor Guy D’Haeseleer, de lijsttrekker van Vlaams Belang.

CD&V geeft 4,3% prijs en komt op 14%, eenzelfde verhaal bij Open VLD dat van 17,3 naar 15,7% gaat. Ook SP.A verliest stevig: het gaat 4,4% naar beneden en komt zo op 9.8%. Groen stijgt licht tot 9.6%. PVDA haalt de benodigde 5% voor een zetel niet -maar de resultaten zijn nog niet volledig.

KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS

Hetzelfde verhaal in de federale verkiezingen: forse winst voor Vlaams Belang (van 6,2 naar 20,6%), een N-VA dat meer dan 8% zakt maar met 22,6% maar wel de grootste partij van de provincie blijft. Verlies is er ook voor CD&V (-4,6%, 13,3%) en SP.A (-3,5%, 9,8%). Open VLD behoudt een status quo met 17.5%, net als Groen wint licht (9,4%). PVDA haalt hier voorlopig net de drempel, met 5,1%, een verdubbeling tegenover de vorige verkiezingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen