Khadija Zamouri, Open VLD-parlementslid in Brussel
Facebook

Brussels Parlementslid Khadija Zamouri neemt ontslag uit Open VLD na kritiek omdat ze lijst Viva Palestina steunde 

Brussels parlementslid voor Open VLD, Khadija Zamouri, heeft ontslag genomen uit de partij. Er was een tuchtprocedure tegen haar opgestart omdat ze de nieuwe politieke partij Viva Palestina steunde. 

De Open VLD heeft een tuchtprocedure opgestart tegen de politica omdat ze een handtekening heeft geleverd aan auteur en politicus Dyab Abou Jahjah, zodat die partij Viva Palestina kon deelnemen aan de Brusselse verkiezingen. Viva Palestina pleit er onder andere voor om het geweld in Gaza te erkennen als genocide en wil strenge sancties en boycots tegen Israël.

Het liep al langer stroef tussen Zamouri en de Open VLD. Laatst steunde ze ook de PS in het uitstel van de stemming van de Codex Dierenwelzijn. Die regelgeving zou zo aangepast kunnen worden dat er een verbod op onverdoofd slachten komt in Brussel. Maar door het uitstel werd de stemming over de verkiezingen heen getild. 

Zamouri reageert dat ze uit de Open VLD stapt en haar lidkaart inlevert nadat een tuchtprocedure tegen haar werd opgestart. "Vandaag word ik na 24 jaar trouw lid van de partij voor de tuchtcommissie gedaagd omdat ik mijn handtekening heb gegeven aan een partij die opkomt met een belangrijke boodschap die niet strookt met de visie van de Franstalige zusterpartij (MR, red.)", concludeert Zamouri. "En dus ben ik 'collateral damage'." Het klopt dat MR als eerste kritiek had op de steun van Zamouri voor Viva Palestina. 

Ook over het uitstel van stemming over de Codex Dierenwelzijn in het Brussels parlement zegt Zamouri "meegezogen te worden in het debat over onverdoofd slachten". "Ik heb mij onthouden omdat ik vond dat die codex niet ver genoeg ging. Kikkerbillen mogen nog steeds afgetrokken worden, kreeften en foie gras worden nog steeds à volonté geconsumeerd."

Meest gelezen