Direct naar artikelinhoud
Sport

Bekende slachtoffers in eerste Vuelta-weekend

Laurens De Plus.Beeld Photo News

Laurens De Plus eindigde als derde in de tweede Vuelta-etappe. Met de finishlijn in zicht werd hij ingehaald door Alejandro Valverde en nieuwe leider Michal Kwiatkowski.

Lidl, sponsor van de ploeg van Patrick Lefevere, heeft minder euro's voor het wielrennen over dan het Nederlandse Jumbo, dat volgend jaar zelfs een hele WorldTour-ploeg financiert. En dat voor de komende zes jaar.

Jumbo heeft vaste voet aan de grond in Nederland en wil nu België veroveren. Wout van Aert gaat in 2020 voor Jumbo rijden. In 2019 al maakt Laurens De Plus de overstap.

Daarmee komt voor De Plus een einde aan drie jaar koersen in de ploeg van Lefevere. Een ploeg die ondertussen veel meer is dan een ploeg, zegt hij. "Dat is mijn familie hier: de staf, de sportdirecteurs, de coureurs."

Dus neen, weggaan was geen makkelijke beslissing. Maar Jumbo bood drie keer meer dan wat De Plus nu bij Lefevere verdient, klonk het zaterdag aan de bussen bij de start van de Vuelta in Malaga. "Drie keer meer, dan ben je snel uitgepraat."

'Ik heb Patrick Lefevere voor de start van de Vuelta beloofd dat ik nog een keer zou uitpakken voor ik vertrek. Ik denk dat hij dat apprecieert'
Laurens De Plus

Het is niet voor het geld dat hij de overstap heeft gemaakt, vertelde De Plus gisteren, nog nahijgend voorbij de finishlijn op Caminito del Rey, waar hij dus als derde was geëindigd.

"Ik ben heel gemotiveerd om er een mooi einde van te maken bij QuickStep. Ik zou graag met een overwinning naar huis gaan. Ik heb Patrick Lefevere voor de start van de Vuelta beloofd dat ik nog een keer zou uitpakken voor ik vertrek. Ik denk dat hij dat apprecieert."

Porte en Nibali uitgespeeld

Bij Jumbo hoopt De Plus een stap dichter te komen bij zijn grote droom, dat hij een ronderenner kan worden. "Ik denk dat Jumbo een ploeg is die past bij mijn profiel als renner. QuickStep zal altijd een klassieke ploeg en een sprintersploeg blijven, Jumbo geeft meer begeleiding naar het rondewerk."

De rit van Marbella naar Caminito del Rey hakte er gisteren zwaar in bij enkele klassementsrijders. Richie Porte verloor 13:13. De Australiër gaf op in de Tour en na twee etappes is al duidelijk dat hij ook de Vuelta niet gaat winnen. Schrap ook Vincenzo Nibali. De Italiaan verloor 4:04. Ook Nibali gaf op in de Tour, hij liep een fractuur op aan de ruggenwervel. Nu koerst hij weer, maar het WK in Innsbruck is zijn grote doel.

Lees verder onder de foto.

Alejandro Valverde.Beeld Photo News

Aan de andere kant: Alejandro Valverde, 38 inmiddels, won en dat was meteen overwinning nummer tien in een lange Vuelta-carrière. Valverde rekende in een uitgesponnen finale bergop af met Michal Kwiatkowski, die een generatie jonger is.

Kwiatkowski heeft de Dauphiné gereden, Tour gereden, Ronde van Polen gewonnen en is nu leider in de Ronde van Spanje. Gaat hij de Vuelta winnen? "Dat lijkt me sterk", zei Kwiatkowski. "Ik heb al een zwaar seizoen gehad."

Vuelta - rit 2

1. A. Valverde (Spa) 163.5 km in 4u13:01

2. M. Kwiatkowski (Pol) op 0:00

3. L. De Plus (Bel) 0:03

Algemeen klassement

1. M. Kwiatkowski (Pol) 171.5 km in 4u22:40

2. A. Valverde (Spa) op 0:14

3. W. Kelderman (Ned) 0:25