Liam Everts rijdt concurrentie op een hoopje in modderbad en wint GP van Portugal in MX2: “Een droom die uitkomt”

© Getty Images

Liam Everts (19) heeft dit weekend een masterclass ‘modder rijden’ gegeven in Portugal. De Lummenaar won in Agueda de kwalificatierace én beide reeksen. Goed voor 60 WK-punten, zijn tweede GP-zege van 2024 en plek drie in het WK.

Jürgen Schrooten

Niet alleen in België viel er dit weekend heel wat regen uit de hemel, ook Portugal bleef niet gespaard. Het Crossdromo Internacional in Agueda kreeg het dan ook zwaar te verduren. Het circuit werd zaterdag al in een groot modderbad omgetoverd. Veel water op de baan, massa’s slijk en heel diepe sporen. Tot grote frustratie van heel wat rijders. Niet zo bij Liam Everts. Hoe meer regen en slijk, hoe liever hij het heeft. De Red Bull KTM-rijder heeft het natuurlijk niet van vreemden. Papa Stefan stapte vroeger ook steeds met een brede glimlach op zijn motor wanneer de hemelsluizen opengingen. Die genen heeft Liam ook duidelijk geërfd.

Zaterdag schreef de Lummenaar voor het eerst in zijn carrière al de kwalificatierace in de MX2 op zijn naam. Terwijl heel wat van zijn concurrenten zich mispakten in de modder en de verraderlijke sporen, nam Everts in de derde ronde de koppositie over van Elzinga. Niemand die daarna nog maar in zijn buurt kwam. “Amai, wat was dat hier allemaal? Het leek wel trial in plaats van motorcross”, zei Everts.

Geen regen bij de start van de eerste reeks op zondag. Wel nog heel diepe sporen. Opnieuw een kolfje naar de hand van Everts. De KTM-rijder wachtte ditmaal niet tot in de derde ronde op de leiding te nemen. Liam pakte de holeshot - zijn eerste van het seizoen - en had na één ronde al een kloof van vijf seconden geslagen. Everts leek wel een ballerina op zijn motor. Vaak rechtstaand - een kopie van papa Stefan - door de bochten en de sporen. Geen kat die hem daarna nog kon bedreigen. Goed voor zijn eerste reekszege van het jaar. “Ik was nochtans nerveus voor de start. Bij deze omstandigheden móet je een goede start nemen. Man, was ik blij dat ik zo’n geweldige jump nam bij de start.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Droom

Tijdens de eerste reeks van de MXGP viel de regen weer met bakken uit de hemel, waardoor het circuit - hoewel er met man en macht aan gewerkt werd - er nóg zwaarder en moeilijker bij lag voor de tweede reeks van de MX2. Nog diepere en langere sporen. Nog meer water en modder op de baan. Het was zwoegen geblazen, voor iedereen. Ook voor Everts. Hij nam opnieuw de kopstart en reed opnieuw van de concurrentie weg. Maar ook Liam ging in de fout, in ronde 7. Gelukkig was zijn voorsprong (bijna één minuut) al groot genoeg.

Z’n moeilijkste opgave: zijn motor uit het modder trekken om zijn weg te kunnen voortzetten. Het kostte Liam wat tijd, maar het lukte. En weg was ie. Richting GP-zege nummer 5. De eerste keer met een dubbele reekszege. “Een droom die uitkomt”, zei Everts meteen na de race voor de tv-camera’s. “Eerste in de kwalificatierace en in beide reeksen. Het maximum aan punten dus. Dat is heel speciaal. En dat op een iconische baan, waar papa ook vaak (vier keer, red.) gewonnen heeft.”

Everts - die op het podium geflankeerd werd door Elzinga (4+2) en Benistant (5+4) - doet ook een heel goede zaak in het WK. De Lummenaar - die de eerste GP van het jaar miste door een duimbreuk - wipt van de zevende naar de derde plaats. Hij maakte eventjes 27 punten goed op WK-leider Kay De Wolf en volgt nu op 58 punten van de Nederlander.

MX2: 1. Everts (1+1) 50, 2. Elzinga (4+2) 40, 3. Benistant (5+4) 345, 4. De Wolf (3+9) 32, 5. Adamo (6+7) 29,... 10. L. Coenen (16+8) 18, 16. S. Coenen (8+20) 14.

WK-stand (5/20): 1. De Wolf 246, 2. Längenfelder 216, 3. Everts 188, 4. Benistant 185, 5. L. Coenen 171,... 10. S. Coenen 104.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen