Direct naar artikelinhoud
WK Hockey

WK-goud! Red Lions zijn wereldkampioen hockey na thriller tegen Nederland

WK-goud! Red Lions zijn wereldkampioen hockey na thriller tegen Nederland
Beeld ANP

De Red Lions hebben geschiedenis geschreven. In het Indiase Bhubaneswar heeft België zich voor het eerst tot wereldkampioen in het hockey gekroond. In de finale tegen Nederland stond er na 60 minuten 0-0 op het bord, waarna het in een onwaarschijnlijke serie shoot-outs 3-2 werd voor de Lions. Eindelijk voor België, ook op de ranking het nieuwe nummer één, in zijn vijfde grote finale.

Bij de rust stond het nog 0-0 in een gesloten derby der Lage Landen. Nederland (FIH 4) dreigde wel via enkele strafcorners, al bleef de uitvoering telkens ondermaats. In het vierde kwart kwamen er twee grote kansen voor België (FIH 3), maar De Kerpel en Briels kwamen niet tot scoren en dus kwam het tot shoot-outs in Bhubaneswar.

Lees ook: Hans Vandeweghe over ‘de prestatie van het jaar’: “Maar de sportprijzen zijn al verdeeld”

Thomas Briels spectaculair in actie in de finale.Beeld EPA

Het werd een thriller van formaat want de Belgen maakten daarin een 0-2 achterstand ongedaan, via Van Aubel en Wegnez. De Sloover leek de winnende treffer te scoren, maar zijn doelpunt werd zowaar afgekeurd wegens een voetfout. Van euforie terug naar de realiteit, wat een mentale ommekeer. Meteen daarna trof Van Aubel opnieuw raak en bezorgde doelman Vanasch ons land de wereldtitel door de laatste Nederlandse poging uit zijn doel te houden. 

Voor de Red Lions was de eerste WK-medaille meteen de gouden. Een vijfde plaats op het vorige WK, in 2014 in Den Haag, was het beste resultaat tot nog toe. Wel veroverde België al eens brons op de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen en op het EK van 2007 in Manchester. Recenter was er zilver op de World League 2015, zilver op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro en op de Europese kampioenschappen van 2013 in Boom en 2017 in Amsterdam.

Het was ook een mooie revanche. Op het EK moesten de Belgen eind augustus 2017 in de finale met 4-2 de duimen leggen voor gastland Nederland, nadat ze bij de rust op een 0-2 voorsprong hadden gestaan. Zes dagen voordien hadden ze Nederland in de groepsfase nochtans nog een 5-0 oplawaai verkocht.

Oranje greep dan weer naast een derde wereldtitel. De vorige twee werden in 1973 en 1998 veroverd. Daarnaast verzamelden de Nederlandse hockeyers nu vier keer zilver (1978, 1994, 2014 en 2018) en twee keer brons (2002, 2010)

WK-goud! Red Lions zijn wereldkampioen hockey na thriller tegen Nederland
Beeld AP

België wordt dankzij de zege ook het nieuwe nummer één op de wereldranking. Niet onbelangrijk, want de groepen bij grote toernooien worden ingedeeld op basis van de wereldranglijst. Zo moet de nummer één van de wereld het in de groepsfase op, bijvoorbeeld, de Olympische Spelen nooit opnemen tegen de nummers 2 en 3.

Live

  1. Goud voor België!

    Van Aubel maakt er 3-2 van waarna Vanasch de laatste inzet van de shoot-outs weet te stoppen. België is wereldkampioen in het hockey.

  2. Desloover scoort, maar wordt teruggefloten

    Desloover lijkt de Red Lions de wereldtitel te bezorgen, maar wordt dan teruggefloten. De scheidsrechter heeft namelijk een voetfout gezien. De spanning wordt er alleen maar groter op.

  3. 2-2 in de shoot-outs

    De Geus maakt er 0-2 van, maar ook de Red Lions weten hun eerste te scoren. De stand wordt niet veel later ook gelijk getrokken.

  4. 0-1 Nederland

    Het blijft 0-1, want Pruysen wordt gestuit door Van Asch. Niet veel later heeft ook doelman Blaak het laatste woord op de inzet van Denayer.

  5. Shoot-outs

    De shoot-outs zijn van start gegaan. Bij Nederland gaat de eerste er alvast in, maar Arthur Van Doren mist de eerste van de Red Lions. 

  6. We gaan naar shoot-outs

    Ook in het vierde kwart wordt er niet gescoord. Ondanks de druk van de Red Lions in het slot ging de bal er niet in. We gaan dus naar shoot-outs. 

  7. Red Lions zetten druk

    De Red Lions komen dichter en dichter bij de openingstreffer. Eerst vuurt De Kerpel een schot af waarna Thomas Briels een knappe dribbel uit zijn mouwen schudt. Een doelpunt vloeit er niet uit. 

  8. Kans voor De Voogd

    Bob De Voogd komt bijzonder dicht in de buurt van een doelpunt. Hij haalt ook uit met de stick, maar Van Asch kan redding brengen. 

  9. Tom Boon op wandel

    Tom Boon wil de wedstrijd wel open breken en waagt zich aan een raid op de flank. Hij haalt de achterlijn, maar kan niet tot een schot komen. 

    Beeld BELGA
  10. Gaan we naar shoot-outs?

    Ook in het vierde kwartier blijft het nog steeds wachten op een doelpunt. Als er ook daarin niet gescoord wordt gaan we richting shootouts. Komt het ook zover? 

  11. Start vierde kwart!

    Ook het laatste kwartier van deze wedstrijd wordt op gang gefloten. Het slot blijft op de deur. Wie breekt het open? 

    Beeld BELGA
  12. Einde derde kwart

    Het blijft wachten op de openingstreffer. Thomas Briels kwam nog op de proppen met een poging, maar ook de Nederlanders waren enkele keren gevaarlijk. Het blijft een gesloten wedstrijd. 

  13. Boccard waagt zijn kans

    De Red Lions wagen nog meer eens hun kans via Gauthier Boccard, maar die slaat maar net naast. Vrijwel meteen gaat het naar de overzijde waar de Nederlanders opnieuw gevaarlijk zijn. Tot een doelpunt komt het weer niet. 

  14. Tom Boon gestuit

    Tom Boon gaat er met een sterke raid vandoor, maar wordt nog tegengehouden. Niet veel later probeert Gougnard een kans op gang te zetten. Hij legt de bal ook achteruit, maar bereikt daar geen teammaat mee. 

    Beeld BELGA
  15. Briels stuit op Blaak

    Prima kans voor Thomas Briels. Hij zet zich goed door en haalt ook uit. Zijn poging wordt uiteindelijk nog gekeerd door doelman Blaak. 

  16. Start tweede helft

    We zijn weer vertrokken in Bubhaneswar! Krijgen we na de rust wel doelpunten en kansen te zien? 

    Beeld ANP
    Beeld ANP
  17. Einde 1ste helft

    Zo zit de eerste helft erop. Ook in het tweede kwart was het wachten op kansen, al kregen de Nederlanders in het slot van de eerste helft nog een prima kans met een strafcorner waarbij de Red Lions hun video referral kwijt speelden. 

  18. Red Lions beroepen zich op de videoref

    Nu is het balbezit voor Nederland en er komt ook een eerste strafcorner van. De Red Lions beroepen zich dan ook op de videoref, maar die geeft verbazend genoeg toch een strafcorner. Enorme kans voor de Nederlanders, maar ze voeren het niet goed uit. 

  19. Rush van Charlier

    Charlier wil de vaart erin brengen en gaat er met een stevige rush vandoor. Een kans levert het niet op, want hij wordt nog gestuit. 

  20. Wachten op kansen

    Het balbezit is nu wel voor de Red Lions, al blijft het wachten op de ruimtes. Hendrickx wil het spel verleggen naar de overzijde, maar bereikt daar geen medemaat mee. Schuermans kan zijn stick er wel tegen zetten, al kan de Nederlander niet profiteren. 

  21. Start tweede kwart

    De hockeyers maken zich weer op voor het vervolg van de wedstrijd. Kunnen de Red Lions in het tweede kwart wel het verschil maken?

  22. Einde eerste kwart

    De eerste vijftien minuten zitten erop. Gougnard zorgde voor het eerste gevaar, maar Nederland reageerde via Hertzberger. De nul staat dus nog steeds op het scorebord. 

  23. Hertzberger net niet

    De Red Lions komen goed weg wanneer Hertzberger zich uitstekend doorzet. Zijn poging vliegt maar net naast de kooi van Van Asch.

  24. Van Asch komt tussenbeide

    Ook Nederland steekt een eerste keer de neus aan het venster. Hij is alvast attent op het eerste schot op doel. 

  25. Boon bijna met de 1-0

    In het begin van het eerste kwart kapt Gougnard zich goed vrij waarna hij uithaalt. Tom Boon kan de bal net niet in doel tikken. Daar was al bijna de voorsprong voor onze hockeymannen. 

  26. We zijn eraan begonnen!

    De wedstrijd wordt op gang gefloten. Pakken de Red Lions de gouden medaille in hun WK-finale tegen Nederland? 

    Twitter bericht wordt geladen...

  27. Tijd voor de volksliederen

    De volksliederen weergalmen ondertussen door de boxen. Wie zal er straks met goud pronken?

  28. Baart: "Zal een mooie finale worden"

    Nederlander Sander Baart ziet het helemaal zitten. "Ik denk dat het een mooie finale zal worden. We gaan naar ons eigen spel kijken. We gaan er gewoon voor."

  29. Red Lions gearriveerd

    De Red Lions zijn alvast aangekomen in het Kalinga Stadium waar zo'n 15.000 toeschouwers zitten. In het Indiase Bubhaneswar warmen ze zich alvast op. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  30. Brons voor Australië

    De bronzen plak ging alvast naar Australië. In de kleine finale in het Indiase Bhubaneswar haalde de uittredende wereldkampioen en nummer een van de wereld het met 8-1 van Engeland.

    Voor Engeland was het de tweede zware nederlaag in evenveel dagen. Gisteren gingen ze in de halve finales al met 6-0 onderuit tegen de Red Lions, die vanmiddag de WK-finale afwerken tegen Nederland. Onze noorderburen hielden gisteren Australië met shoot-outs uit de finale.

    De Belgische hockeymannen speelden nooit eerder de WK-finale. Nederland is op jacht naar zijn eerste wereldtitel in twintig jaar.