Direct naar artikelinhoud
Video

Fles wijn die man kocht van FOD Financiën en hem in coma deed belanden "vol MDMA en methanol"

Drie inwoners uit Gembloers dronken zaterdag van de inbeslag genomen wijn en raakten geïntoxiceerd.Beeld Thinkstock

De fles witte wijn - aangekocht in een Fin Shop van de FOD Financiën - waardoor drie inwoners in het Waalse Gembloers zaterdagavond geïntoxiceerd raakten, bevatte een zeer grote hoeveel synthetische drugs (MDMA) en verder onder meer een belangrijke dosis methanol. Dat blijkt uit de eerste analyses door een gerechtelijke expert. "Een explosieve cocktail voor het menselijke lichaam", zo verklaart de procureur van Namen. De federale overheidsdienst schort de verkoop van alcoholische flessen in Fin Shops op.

en

Het betreft flessen witte Italiaanse wijn 'Piedmonte Cortese' (75 cl) van het type Solbri, die tegen 3,50 euro werden verkocht in de Fin Shop van de FOD Financiën in Gembloers, waar in beslag genomen goederen en niet-afgehaalde goederen van postpakketten worden verkocht.

De drie raakten geïntoxiceerd. Twee slachtoffers vertoonden spasmen en bloeddrukval. Een derde persoon werd tot gisteren, maandag, in een kunstmatige coma gehouden. Er wordt nog onderzoek verricht op een fles rode wijn die het betrokken koppel eveneens kocht.

Het parket van Namen roept kopers van de wijn op tot de grootste voorzichtigheid. De fles was afkomstig van een postpakket en kan deel uitmaken van een groter lot dat mogelijk betrokken was in een drugsdeal. "Gezien de analyses, kan men de vraag stellen of deze fles wel witte wijn bevatte", aldus de procureur van Namen, Vincent Macq.

Het parket heeft een onderzoek geopend en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) is op de hoogte gebracht.

Drie shops

De federale overheidsdienst Financiën heeft alle verkopen van alcoholische flessen in de Fin Shops minstens tijdelijk opgeschort. De beslissing gaat meteen in en is van toepassing in de drie Fin Shops: in Haren (Brussel), Bornem en Gembloers.

De FOD Financiën wacht het verdere verloop van de onderzoeken af. Nadien zullen we bekijken hoe we op een veilige manier de zaken kunnen verkopen die we moeten verkopen, verklaarde Francis Adyns, de woordvoerder van de FOD Financiën.