De vraag van Eva: moeten alle Rode Duivels samen eten?

Niet iedereen ligt wakker van tactische plannen of defensieve zorgen bij de Rode Duivels. Eva Verschaeren, vormgeefster bij uw krant, stelt zich andere vragen bij het WK. Vragen die alleen een voetballeek als zij kan verzinnen, maar die ook de voetbalfreak mogelijk kunnen verrassen. Het hele WK lang proberen we elke dag zo’n vraag te beantwoorden.

Het is een gouden regel voor de spelers van de nationale ploeg: iedereen moet op een welbepaald uur stipt aan tafel zitten. Samen eten is een absolute noodzaak. Vooral omdat de maaltijden al lang niet meer beschouwd worden als een ‘snelle noodzakelijke hap’, maar een ‘aangenaam teammoment’, waarbij iedereen gezellig bij elkaar zit en ook langer aan tafel blijft.

“En van die regel wordt normaal gezien enkel afgeweken als er eens een vrije dag is op zo’n tornooi, waarbij alles wat losser kan”, zegt Vital Borkelmans, tot 2016 assistent-bondscoach van Wilmots bij de nationale ploeg. “Op zo’n dag kunnen ze bijvoorbeeld ’s morgens wat langer in hun bed blijven liggen en wat later komen ontbijten. Maar dat zijn dus echt uitzonderingen.”

“De tijd van allemaal samen kip met pasta is overigens voorbij”, benadrukt Borkelmans. “Ze krijgen elke dag bij elke maaltijd een uitgebreid buffet, warm en koud. En altijd met genoeg afwisseling.” Concreet: inclusief soepen ongeveer twintig verschillende gerechten per dag, en telkens andere bereidingen - dus nooit twee keer dezelfde kip. En ’s morgens ook genoeg fruit, Griekse yoghurt, havermout en eiergerechten.

Bovendien wordt er zoveel als mogelijk rekening gehouden met de speciale ‘wensen’, die meestal worden meegenomen vanuit België: de échte speculoospasta van Lotus is een topper, genoeg potten Nutella-choco zijn al decennia een noodzaak en op tijd en stond krijgt Jan Vertonghen zijn favoriet: een portie appelmoes.