Vlaamse zenders onvindbaar op slimme tv’s: N-VA wil ze verplicht op startpagina

© Shutterstock

Maar liefst 17 handelingen zijn nodig om op smart tv’s of andere tv-platformen de Vlaamse zenders terug te vinden. Netflix, Disney+ en talloze andere kanalen verdringen VRT, VTM of Play. Vlaams N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele wil daar een einde aan maken.

Farid El Mabrouk

Geld. Veel geld betalen giganten zoals Amazon, Youtube of Spotify aan tv-fabrikanten en tv- en radioplatformen om op hun startscherm te prijken. Wie een internet- of smart tv heeft, ziet dat ook meteen. De grote buitenlandse merken zijn op voorhand geprogrammeerd. Naar Belgische of Vlaamse zenders is het ver zoeken. Op sommige afstandsbedieningen staat zelfs een knop die je rechtstreeks naar bijvoorbeeld Netflix leidt.

Cash betalen

Het is niet alleen vervelend voor de Vlaamse consumenten, het is volgens Wilfried Vandaele ook nefast voor onze zenders. Omdat ze verdrongen worden, daalt ook hun bereik en dalen de advertentie- of sponsoringopbrengsten die eraan verbonden zijn. Het geld stroomt logischerwijs eerder naar de internationale mediabedrijven.

“En dit zet dan weer de investeringen in Vlaamse televisie- en radioprogramma’s op de helling. Het gebrek aan zichtbaarheid betaalt de Vlaamse mediasector cash. En zonder geld geen series zoals Chantal, Familie of De mol, of ondersteuning voor onze muziekartiesten”, zegt de N-VA’er.

Boetes

Hij werkte een voorstel uit dat de sector verplicht om de vind- en zichtbaarheid van Vlaamse omroepen – zowel tv als radio – te verbeteren. Zeker de openbare omroep, maar ook de VTM- en Play-programma’s die het algemeen belang dienen, zouden voortaan op het startscherm te zien moeten zijn. Zondaars zouden boetes riskeren.

Het nog voor de verkiezingen geregeld zien, dat lukt niet meer. Maar aangezien hierover weinig politieke controverse bestaat, kan het na 9 juni wel goedgekeurd worden. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) werkt ook aan een voorstel, maar ook dat zal het niet meer halen. “Het zal voor mijn opvolgers zijn, want ik stop als parlementslid, maar wou dit voorstel zeker nog op papier zetten”, legt de Vlaams-nationalist uit.

Dat het kan, bewijzen Duitsland en Frankrijk. Onze buren hebben al wetgeving die mediaspelers verplicht om Duitse en Franse zenders zichtbaar te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen