© WAS

Ikrame Kastit (Groen): “Een private verhuurder zei aan telefoon botweg dat hij niet aan ‘makakken’ verhuurde”

Een studie van de VUB naar de discriminatie op de Antwerpse woonmarkt toonde aan dat personen met een Maghrebijnse naam bij 30% van de makelaars en 50% van de private verhuurders gediscrimineerd werden. Groen ijvert voor een zero-discriminatiebeleid en wil praktijktesten invoeren in het volgende bestuursakkoord.

meve

Ikrame Kastit, Groen-gemeenteraadslid, kreeg zelf te maken met discriminatie toen ze naar een appartement in Antwerpen zocht. “Als Antwerpse van Marokkaanse afkomst met een degelijk inkomen zocht ik met mijn man gedurende een jaar naar een flat. Een private verhuurder zei aan telefoon botweg dat hij niet aan ‘makakken’ verhuurde.”

De makelaars die niet discrimineren, ziet Groen als partners. Op stedelijk niveau belooft Groen praktijktesten in te voeren als het zelf in het stadsbestuur geraakt na de komende gemeenteraadsverkiezingen. De partij roept het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) alvast op om meldingen van discriminatie beter op te volgen en werk te maken van systematische praktijktesten op Vlaams niveau.

“Discriminatie op basis van afkomst, geslacht, leeftijd of handicap hoort niet thuis in Antwerpen. We moeten inzetten op gedragsverandering, maar hardleerse makelaars of verhuurders moeten worden aangepakt. Respect moet soms worden afgedwongen”, aldus Wouter Van Besien van Groen.

LEES OOK. Vier op de tien allochtonen gediscrimineerd op Antwerpse huurmarkt

LEES OOK. Homans: “Logisch dat verhuurders kiezen voor huurder met stabiel inkomen”

LEES OOK. Studie naar discriminatie op Antwerpse huurmarkt is volgens Fons Duchateau “duidelijk electoraal geïnspireerd”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER