CULTUURTIPS JEUGDBOEKEN

Daar is de heerlijk dwarse Pinokkio! De beste kinder- en jeugdboeken van het moment

Uit ‘O Pinokkio’ van Imme Dros en Carll Cneut (ill.)

Leesvaardigheid is net zo belangrijk als gezond eten en veel bewegen. Die vaardigheid begint met voorlezen. Maar welke boeken dan? En welke mooie titels kun je jonge lezers met plezier aanraden? Dit zijn de mooiste prenten- en leesboeken van het moment.

Vanessa Joosen, DSL
JEUGD 3+

LOES RIPHAGEN

Coco en het gekke ding

In Coco en het gekke ding van Loes Riphagen belandt een roze ballon in een bos. Alle dieren zijn nieuwsgierig. Om de beurt raden ze wat dat gekke ding kan zijn, tot ze ontdekken dat het lekker zacht is, bijvoorbeeld om op te liggen. Allemaal zoeken ze een plek op dat grote, roze kussen, maar dan komt egel erbij liggen … Dit prentenboek speelt met de voorkennis die jonge kinderen al hebben van ballonnen en werkt naar een grappige climax toe. Gelukkig zijn de dieren creatief genoeg om ook met een uiteengespatte ballon een feestje te bouwen.

Gottmer, 30 blz., 3+

JEUGD 7+

WOUTER KLOOTWIJK & ESTHER LEEUWRIK (ill.)

De zee hield het lang geheim

Luuk en Kaat wonen bij de haven, waar hun vader als mosselvisser werkt. Ze beleven kleine avonturen aan het water en in het dorp, maar één ding hebben ze nog nooit gedaan: mosselen gegeten. Schrijver Wouter Klootwijk en illustrator Esther Leeuwrik schetsen in veelzeggende scènes het leven in een dorp van enkele decennia geleden, waar technologie ver weg lijkt en een portie friet nog een feest is. Een nostalgisch en sfeervol boek om zelf te lezen of voor te lezen.

Leopold, 66 blz., 7+

JEUGD 10+

STERN NIJLAND

Het dierendoodboek

“In het dierenrijk is de dood heel natuurlijk en doodnormaal.” Zo opent dit informatieve boek van de Nederlandse schrijver en illustrator Stern Nijland, dat de dood in het dierenrijk belicht: van de voedselketen en aaseters tot rouw en het opzetten van dode dieren. Het dierendoodboek is niet voor gevoelige zielen, want zowel in woord als in beeld worden gruwelijke scènes beschreven en getoond. Maar laat je niet afschrikken: het boek zit vol verrassende weetjes, net omdat de dood een thema is dat vaak verzwegen wordt voor kinderen. Ook om het aandeel van de mens windt Nijland geen doekjes: de delen over veeteelt zijn misschien wel het moeilijkst van al om te lezen en te bevatten.

Lemniscaat, 88 blz., 10+

JEUGD 5+

RIAN VISSER & JANNEKE IPENBURG

Het is een zachte dag vandaag

Welke leuke ervaringen beleef je allemaal als kind? Maar ook: hoe kun je met moeilijke en angstige momenten omgaan? De beelden in deze kinderpoëziebundel zijn concreet en herkenbaar, de gedichten vertellen hoe een boek een tent kan zijn “waarin je binnen / en tegelijkertijd / ook buiten bent” en zelfs dat er ook voor kinderen die niet graag bewegen een sport is: schaken! De korte gedichten zijn toegankelijk en optimistisch, zonder in het kleffe of sentimentele te vervallen.

Leopold, 48 blz., 5+

JEUGD 6+

CATHARINA VALCKX

Het wilde leven van Billy de hamster. Vier verhalen om zelf te lezen

Leren lezen is voor veel kinderen een hele uitdaging en dan is humor mooi meegenomen om het ontcijferen van woorden en zinnen wat leuker te maken. Catharina Valckx heeft dat goed begrepen in Het wilde leven van Billy de hamster. Alleen al de combinatie van hamsters in een westernsetting is grappig, maar ook de dialogen en kleine scènes zijn geestig uitgewerkt. De bundel is een verzameling van vier kortere boeken. In het eerste verhaal, ‘Poten omhoog’, oefent Billy de stoere taal en houding die als cowboy van hem verwacht worden. Met de vriend die hij daar maakt beleeft hij vervolgens nog drie grappige avonturen. Een heerlijk boek.

Gottmer, 137 blz., 6+

JEUGD 7+

ANDRÉS LÓPEZ

Loop nooit onder een ladder

De bekroonde Mexicaanse auteur en illustrator Andrés López stort zich enthousiast op het thema bijgeloof. Elke dubbele bladzijde begint met een volkse wijsheid, die meteen gerelativeerd wordt. “Ergens binnenstappen met je rechtervoet brengt geluk,” lees je. De bijbehorende prent toont echter een vogel die tegen het venster aan is geknald: “Zorg wel dat de deur openstaat.” De droge vertelstem, de originele vondsten en de grappige mimiek van de dieren op de prenten maken van Loop nooit onder een ladder een bijzonder boek.

Horizon, 64 blz., 7+

JEUGD 12+

TED VAN LIESHOUT

Ommouw me

Hoe voelt een jas zich die niet meer gedragen wordt, of wat ervaart de broek van een meisje dat zich uitkleedt voor haar vriendje? Via foto’s en gedichten over kleren verkent Ted van Lieshout een heel palet aan ervaringen en gevoelens. Hij dook zowel in zijn eigen kleerkast als in die van zijn overleden broer, en zo schetst de dichtbundel een ontroerend portret van verlies en rouwverwerking. In het deel ‘Wij verlieten ons land’ reflecteren de foto’s en gedichten dan weer op de internationale kledingindustrie en op mensen die hun weg zoeken in een nieuwe cultuur. Kleren zijn wat ons bindt, luidt de boodschap, al zorgen de uiteenlopende stijlen van zowel de gedichten als de kledingstukken ook vaak voor een verfrissende, lichte noot.

Leopold, 96 blz., 12+

JEUGD 12+

PEPIJN LIEVENS & ASTRID VERPLANCKE

Onderweg

Onderweg is een gedurfde hertelling die de Griekse mythe over Theseus en Ariadne naar de jaren zeventig haalt. De zestienjarige Theseus woont al jaren bij zijn oom en tante en is beste vrienden met Ariadne. Hij herinnert zich de dood van zijn ouders, die koelbloedig met een kogel in het hoofd werden vermoord. Het enige spoor van de moordenaar was een vinger die tussen de achterdeur zat. Voor Theseus en Ariadne is de herinnering het begin van een spannende en vaak absurde zoektocht. Zo krijgt de mythe de allure van een lugubere detective, met elementen uit Harry Potter. Astrid Verplancke vat de aparte sfeer van het verhaal van Pepijn Lievens in knappe illustraties met een grote expressieve kracht. 

De Eenhoorn, 121 blz., 12+

JEUGD 6+

IMME DROS & CARLL CNEUT (ill.)

O Pinokkio

Illustrator Carll Cneut droomde er al jaren van om het verhaal van Pinokkio te illustreren. Schrijver en meesterbewerker Imme Dros knipte in het aantal personages, liet flink wat passages weg en brengt zo vaart in het verhaal. Het avontuur en de vreemde voorvallen komen in haar vlotte, vloeiende versie op de voorgrond. Cneut drukt zijn eigen stempel met prachtige composities in een beperkt kleurenpalet van rood, blauw, zwart en wit. Hij creëert een sprookjesachtige wonderwereld waarin hoofdrollen zijn weggelegd voor de natuur en voor monumentale dierenfiguren. Dros en Cneut hebben met O Pinokkio een prachtig hoofdstuk toegevoegd aan de Pinokkio-traditie.

Querido, 64 blz., 6+

Lees hier de recensie.

JEUGD 3+

SUZANNE WETERINGS & MIRIAM BOUWENS

Zomersneeuw. Versjes over de natuur

In deze bundel met korte versjes bekijken kinderen de natuur met een speelse blik. Een jongen verwondert zich over een kikkervisje, een ander kind loopt de camping rond met een slak op zijn hand: “het slakje kijkt / zijn ogen uit // nog nooit / ging hij / zo snel.” Veel van de gedichten zijn grappig en vrolijk, maar er is ook ruimte voor donkere gedachten, waarbij een meisje zich voelt “als een kleurloze dag”. In de prenten komen de gedachten van de kinderen fantasievol tot leven. Deze bundel is een feest om voor te lezen en een lust voor het oog.

Querido, 48 blz., 3+