Met 'Julie zwijgt' komt Leonardo van Dijl in aanmerking voor de Caméra d'Or, de prijs voor de beste eerste film over alle secties heen.
Foto: Nicolas Karakatsanis

Applaus voor Belgische producties 'Julie zwijgt' en 'Emilia Pérez' op filmfestival in Cannes

'Julie zwijgt', het speelfilmdebuut van de Belg Leonardo van Dijl, heeft bij zijn wereldpremière op het festival in Cannes applaus van het publiek gekregen. Ook 'Emilia Pérez' van de Franse regisseur Jacques Audiard, een coproductie van het productiehuis van de Belgische broers Dardenne, werd goed onthaald.    

'Julie zwijgt' ging op het filmfestival in Cannes in wereldpremière onder de internationale titel 'Julie keeps quiet'. De film gaat over tennisbelofte Julie die bij een prestigieuze club sport. Wanneer de coach die haar naar de top kan brengen plots geschorst wordt en er een onderzoek wordt gestart, worden alle spelers van de club aangemoedigd om hun verhaal te vertellen. Maar Julie beslist te zwijgen.

De rol van Julie wordt vertolkt door Tessa Van den Broeck, in het echte leven ook tennisspeler. Daarnaast zijn er belangrijke bijrollen voor Koen De Bouw, Ruth Becquart, Pierre Gervais, Sofie Decleir, Tijmen Govaerts, Claire Bodson en Laurent Caron. De film werd gecoproduceerd door Films du Fleuve, het productiehuis van de succesvolle Belgische broers Dardenne.

'Julie zwijgt' werd vertoond op de Semaine de la Critique, de oudste nevensectie van het filmfestival van Cannes. Als debuut komt hij in aanmerking voor de Caméra d'Or, de prijs voor de beste eerste film over alle secties heen. Die werd in 2018 gewonnen door Lukas Dhont met 'Girl'.  

Zelf is regisseur Leonardo van Dijl geen onbekende in Cannes. Zijn korte fictiefilm 'Stephanie' werd in 2020 al geselecteerd voor de Kortfilmcompetitie van de Officiële Selectie van het Festival van Cannes.

Bekijk: de trailer van "Julie zwijgt' voor de Semaine de la Critique in Cannes

Applaus voor 'Emilia Pérez'

Er was nog applaus voor een film met een Belgisch tintje: 'Emilia Pérez' van de Fransman Jacques Audiard. De film is net als 'Julie zwijgt' gecoproduceerd door Films du Fleuve, het productiebedrijf van de broers Dardenne.

De film vertelt over een berouwvolle Mexicaanse drugshandelaar die beslist om van geslacht te veranderen. Het hoofdpersonage wordt vertolkt door de Spaanse transgender actrice Karla Sofia Gascón. Onder andere Selena Gomez maakt deel uit van de cast. 'Emilia Pérez' balanceert tussen het politiegenre en de muzikale komedie, met choreografieën van de hand van de Frans-Belgische choreograaf en danser Damien Jalet.

Jacques Audiard nam eerder al met 6 films deel in Cannes. Met 'Dheepan' won hij in 2015 de Gouden Palm, de prijs van de hoofdcompetitie op het festival. 'Emilia Pérez' is een van de zowat 20 films die in aanmerking komen voor de Gouden Palm.

Van links naar rechts: actrices Selena Gomez en Karla Sofia Gascón, regisseur Jacques Audiard, actrice Zoe Saldana en acteur Edgar Ramirez op de rode loper in Cannes voor de première van 'Emilia Pérez'.
IMAGO/Capital Pictures

Meest gelezen