© Victoriano Moreno

Crew van Matthias Schoenaerts maakt straatkunstwerk aan spoorweg: “Graffiti om graffiti tegen te gaan”

De driekoppige ‘crew’ van Matthias Schoenaerts, beter bekend als het graffiticollectief Buck, creëert tussen de Ring en het spoor in Berchem een fel ogend, monumentaal straatkunstwerk dat meer dan 100.000 mensen per dag te zien zullen krijgen. Graffitikunstenaar Bué: “Ik zou er nog een ledstrip boven hangen, dat kost niet veel en geeft geweldig.”

Sylvia Mariën

Het werk – dat ook goed te zien is vanaf de Posthofbrug en de nieuwe fietsersbrug nabij Berchem- station – werd zaterdag officieel voorgesteld, op het moment dat graffitikunstenaars Chase en Bué (voluit Bué The Warrior) er de laatste hand aan legden. Hun vriend en collega Matthias Schoenaerts ging er normaal ook bij zijn, maar had uiteindelijk afgebeld. De nacht van zondag op maandag, vorige week, had Schoenaerts wel de kernzin van het werk gespoten: ‘Open your mind before your mouth’ (Open je geest voor je je mond opent, red)

Waarom juist deze tekst? “Omdat mensen tegenwoordig te vaak al hun gedacht zeggen voor ze hebben nagedacht. Er bestaat heel veel virtue signalling(wanneer iemand zijn mening over iets geeft om zijn morele superioriteit aan te tonen, red.) en parochiaal denken, zeker in Vlaanderen”, zegt Chase, die zijn geboortenaam niet prijsgeeft.

“We hebben dit werk al als ‘Buck’ gemaakt in Sherman Oaks in Los Angeles (waar Chase al bijna 25 jaar woont, red.) en vonden het tof om het ook hier nog een keer samen te doen.” De drie vrienden zien elkaar niet zo vaak meer: Bué woont in Mexico met zijn gezin, Schoenaerts is de enige die nog in Antwerpen woont, maar is druk in de weer met zijn internationale acteercarrière.

Ratten

Chase, Bué en Zenith – de graffitinaam van Schoenaerts – trokken begin jaren negentig al taggend door de stad. “We waren ratten”, zegt Chase. “Graffiti werden totaal niet aanvaard. Maar we waren wel heersers. We deden het op een goed niveau.”

Samen waren – zijn – ze een ‘crew’. “Om een crew te zijn, moet je minstens met drie zijn, en je presenteert je als groep. Of het nu in de misdaad is of in de graffiti.” Hun werk hier mogen we eigenlijk geen graffiti noemen, wel een kunstwerk. “Graffiti kunnen nooit legaal zijn.”

Het is Kris Gysels (Open Vld), Berchems districtsschepen voor street art (meteen ook de enige schepen met deze bevoegdheid in ons land), die samen met Infrabel naar de ‘perfecte’ muur heeft gezocht en Buck heeft benaderd.

“Deze plek kon wel wat kleur en vrolijkheid gebruiken en we kenden hun stijl. Als schepen merk ik dat heel goed. Mensen worden gewoon vrolijk van dit soort straatkunst. Het leeft verbazend sterk en de vraag ernaar neemt almaar toe.”

Allicht wordt het kunstwerk van Buck dit jaar nog uitgebreid en kan de spoorwegbrug een leeg canvas voor beginnende graffiti-artiesten worden. “Eigenlijk kun je graffiti ook zien als een manier om graffiti tegen te gaan. Men is doorgaans minder geneigd om een graffitiwerk te besmeuren dan een lege muur.”

“En mocht er toch een tag op ons werk belanden, het zij zo”, zegt Bué. “Dat is dan waarschijnlijk een frustro of een jaloezigaard die dat doet. De stad is groot genoeg voor iedereen.”

Goede prijs

Voor wie vreest dat graffitikunstenaars in Berchem rijk worden van belastinggeld, blijkt dat nog goed mee te vallen. “Wij onderhandelen met kunstenaars om tot een goede prijs te komen”, zegt Kris Gysels. “Ik zeg liever geen precies bedrag, maar het is niet duurder dan wanneer een huisschilder je living en slaapkamers zou schilderen. En illegale graffiti laten verwijderen kost ook geld.”

“Kris, je zou er eigenlijk nog wat verlichting of een ledstrip boven moeten hangen”, zegt Chase. “Dat geeft een supermooi effect in het donker, en het kost écht niet veel.”