Direct naar artikelinhoud
NieuwsDebat tussen Rutte en Baudet

Online spierballentaal leidt dan toch tot verkiezingsdebat tussen Rutte en Baudet

Dagenlang maakten ze elkaar uit voor watje en leek het steeds onwaarschijnlijker dat het er nog van zou komen, maar Mark Rutte en Thierry Baudet gaan woensdagavond dan toch met elkaar in debat. 

Online spierballentaal leidt dan toch tot verkiezingsdebat tussen Rutte en Baudet
Beeld ANP

De premier en zijn belangrijkste uitdager bij de Europese verkiezingen treffen elkaar op woensdagavond in debatcentrum de Rode Hoed in Amsterdam, met Jeroen Pauw als gastheer.

‘Het gaat door!’, kan het team van Pauw op Twitter zijn blijdschap niet onderdrukken. De presentator schoof zich al eerder publiekelijk naar voren om het debat ‘onpartijdig’ te leiden. De onderhandelingen tussen VVD en Forum voor Democratie verliepen echter stroef: Rutte wilde graag een een-tegen-eendebat op televisie, Baudet zag meer in een debat in de Rode Hoed, uitgezonden op Facebook. Ook wilde hij de twee Europese lijsttrekkers laten meedoen.

Twitter bericht wordt geladen...

Op Twitter stookten de partijen het vuurtje alsmaar verder op. Baudet bracht Rutte in een video een stapel van zijn eigen boeken als huiswerk en liet de premier weten dat Caroline (de persoonlijk assistent om wie Rutte ten einde raad riep tijdens het laatste debat voor de statenverkiezingen van maart) hem niets in het oor mocht fluisteren. De VVD vuurde filmpjes af op Baudets veronderstelde zwakke plekken: van zijn ‘liefde voor Poetin’ tot zijn Nexit-wens.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Op zijn wekelijkse persconferentie trad Rutte vrijdag zelfs even uit zijn rol als premier om Baudet op te hitsen. Het vasthouden aan Facebook, waar het treffen ‘stiekem weggestopt’ zou zijn en veel minder kijkers zou trekken dan op televisie, noemde Rutte ‘duiken’. Baudet, zei hij, moest maar eens ‘helemaal de straat uitlopen’. ‘Hij is aan het terugkrabbelen.’

Kritiek

De partijen vinden elkaar nu in het midden. Het debat vindt wel in de Rode Hoed plaats, maar wordt door Pauw uitgezonden. De Europese lijsttrekkers blijven aan de zijlijn staan, maar daartegenover staat dat Rutte instemt met het door Baudet bedachte debatconcept (beide partijen nemen 150 supporters mee als publiek en brengen drie stellingen in). Hun tweestrijd, waarvan beide kampen hopen dat die hen zetels gaat opleveren, krijgt zo alsnog een finale.

Daar is niet iedereen blij mee. Op sociale media krijgt Pauw de nodige kritiek op het organiseren van het duel, onder meer van PvdA-leider Lodewijk Asscher. ‘Hoor dat Pauw woensdag een tv-debat organiseert tussen de fractievoorzitters van de partijen die donderdag de grootste kunnen worden. Staat genoteerd: ik kan!’

Dat uitgerekend Asscher met kritiek komt, is vreemd, zegt Pauw-redacteur Peter Kee. In eerste instantie wilde het programma Baudet tegenover Frans Timmermans zetten. ‘Die hebben we wel honderd keer gevraagd.’ Vanwege een akkefietje uit het verleden – Pauw confronteerde Timmermans in 2014 met diens emotionele betoog over de laatste momenten van de inzittenden van de MH17 – wil de PvdA-lijsttrekker niet meer aanschuiven. Kee: ‘Dan ga je kijken wie nog meer interessant is. Dan kom je al snel bij de VVD uit.’