Op dit moment wordt er volop nagedacht over de lijst van Burgers Eerst.
Foto: Tijs Posen

Burgerbeweging Burgers Eerst komt op als politieke partij bij gemeenteraadsverkiezingen voor fusiegemeente Tongeren en Borgloon

Burgerbeweging "Burgers Eerst" zal bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen opkomen als politieke partij voor de nieuwe fusiegemeente Tongeren en Borgloon. De burgerbeweging raakte bekend door hun verzet tegen de fusie van de 2 gemeenten. Tongenaar Tijs Posen zal de lijst trekken. De rest van de lijst is nog niet bekend.

Deze voormiddag werd de oprichting van de partij "Burgers Eerst" bekend gemaakt op de wekelijkse markt in Tongeren. Er werden flyers uitgedeeld waarop duidelijk vermeld staat dat Burgers Eerst een partij van de burger is, die zowel voor de belangen van Lonenaren als Tongenaren wil opkomen.

"Als burgerbeweging hebben we ervoor kunnen zorgen dat het stadsbestuur van Tongeren een volksraadpleging moest organiseren over de fusie met Borgloon", zegt Tijs Posen. "Doordat die raadpleging de fusie niet heeft kunnen tegenhouden, hebben we geprobeerd om gerechtelijke stappen te zetten. Toen bleek dat die weg te kostelijk zou zijn met een kleine kans op succes hebben we ervoor gekozen om een nieuwe weg in te slaan. Burgerbeweging Burgers Eerst zal voortaan verdergaan als politieke partij."

Meer oog voor noden van burgers

Aan het definitieve programma en de lijst waarmee de partij naar de verkiezingen zal trekken, wordt nog volop gewerkt. Zo zou lijsttrekker Tijs Posen graag nog wat meer inwoners van Borgloon willen betrekken bij de nieuwe partij. Burgers Eerst zal volgens hem een partij worden die er is voor alle burgers en meer oog zal hebben voor hun noden dan het huidige beleid.

"Het huidige beleid in Tongeren zet veel in op prestigieuze projecten", zegt Posen. "Kijk maar naar de trap in de toren van de basiliek. Dat project heeft zoveel gekost voor slechts een handvol bezoekers die de toren dagelijks beklimmen. Dat is niet redelijk. Het huidige beleid kan zich beter wat meer op de noden van de inwoners richten. Dat is iets wat wij als partij niet zullen vergeten."

Tijs Posen ziet een plaats in de gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente zeker zitten.
Foto: Noa Sneyers

Mobiliteit, recent erfgoed en strijd tegen armoede

De partij is op dit moment bezig met het op poten zetten van 3 petities op verschillende niveaus tegen het nieuwe mobiliteitsplan van De Lijn. Daarnaast wil de partij ook het belang van het behoud van "recent erfgoed" verdedigen. Een voorbeeld van dit soort erfgoed is de tribune op De Motten. De partij zegt te gaan strijden voor het behoud van dit soort gebouwen. Tot slot is ook de strijd tegen armoede in Tongeren en Borgloon een belangrijk thema voor Burgers Eerst.

Huidige bestuur heeft een reden om nerveus te zijn

Tijs Posen, lijsttrekker Burgers Eerst

Aan uitspraken over het aantal stemmen dat Burgers Eerst zou kunnen vergaren, waagt Posen zich niet, maar hij gelooft wel dat het huidige bestuur een reden heeft om nerveus te zijn. "We hebben bij de volksraadpleging heel wat volk weten te overtuigen om tegen de fusie te stemmen. Als een groot deel van die mensen ook bij de gemeenteraadsverkiezingen hun stem aan ons zal geven, maken we volgens mij kans op enkele zetels."

Meest gelezen