Duiding, factchecks en Wim De Vilder en Annelies Van Herck op verkiezingsdag: dit is het KIES24-aanbod van VRT

Een factcheckmarathon, een langer Journaal, een nieuw tv-programma met Tom Waes, een groot debat en een forse brok extra duiding: de VRT haalt in de weken voor de verkiezingen van 9 juni alles uit de kast om kiezers helder te informeren. Op verkiezingsdag zelf zullen Wim De Vilder en Annelies Van Herck je samen met Meryem El Mandoudi en Ivan De Vadder door het nieuws en de resultaten loodsen. Ontdek hier alle plannen voor KIES24.

Tv-duiding en debatten

  • Het VRT NWS Journaal duurt vanaf 27 mei een kwartier langer, om extra te kunnen focussen op onderwerpen waar de kiezer van wakker ligt.
  • Vanaf 27 mei pakt ook 'Terzake KIES24' uit met 10 extra lange afleveringen rond de vraag: welke antwoorden bieden politici op de grote uitdagingen voor onze samenleving? Kathleen Cools, Annelies Beck en Pieterjan De Smedt ontvangen elke dag twee politici die met elkaar in debat gaan.
  • 'Laat KIES24' trekt in de 2 weken voor de verkiezingen door Vlaanderen en Brussel, naar 10 plekken die symbool staan voor 10 grote verkiezingsthema's. Goedele Wachters en Riadh Bahri leggen samen met kiezers vragen voor aan politici waar die kiezers van wakker liggen.
  • In de laatste twee weken voor 9 juni sluit 'De afspraak KIES24' de campagnedag af. Phara De Aguirre overloopt met drie gasten welke thema’s in de kijker staan en wie er een goede of minder goede beurt maakt?
  • De Zevende Dag zit sinds vorige zondag in een verkiezingskleedje: 7 weken op rij wordt een politieke partij doorgelicht en mogen kijkers vragen stellen. Elke week houden Lieven Verstraete en Lisbeth Imbo ook een debat: 1 per Vlaamse provincie, 1 over Brussel en 1 over Europa.
  • Villa Politica blijft uiteraard present voor de laatste plenaire zittingen in het Vlaams en het federaal parlement. Naast interviews met ministers en parlementsleden over het nieuws van de dag  zoekt Villa Politica in elke uitzending  ook naar verrassende combinaties van telkens 2 politici voor een ruimer verkiezingsduel. Op woensdag 8 mei vinden de laatste plenaire zittingen plaats, tegelijk in het Vlaams Parlement en in de Kamer. Villa Politica zal dan live aanwezig zijn in de twee parlementen tegelijk, met interviews met de regeringsleiders en met de oppositie over wat goed en slecht was in de afgelopen legislatuur en hoe het na de verkiezingen beter kan.  
  • De VRT zendt ook twee grote politieke debatten uit: op VRT Canvas kruisen op 31 mei de 7 Europese lijsttrekkers de spreekwoordelijke degens in het 'Europees debat' bij Annelies Beck. De avond voor de verkiezingen, op zaterdag 8 juni, kan je op VRT 1 'Het groot debat' volgen, waar de kopstukken van de verschillende Vlaamse partijen bij Ivan De Vadder voor het laatst met elkaar in debat gaan.

Radio en podcasts

  • Op 9 mei, een maand voor de verkiezingen, trekken Radio 1-presentatoren voor 'KIES24 – Alles begint bij luisteren!' door Vlaanderen. Ze willen horen waarover de verkiezingen volgens de luisteraars moeten gaan.
  • Vanaf 27 mei gaat De Ochtend op Radio 1 door tot 9.30 uur. Ruth Joos, Leen De Witte en Benedikte Coussement zoeken onder meer uit wat het regeringsbeleid op het terrein heeft betekend en heeft ook oog voor de Europese verkiezingen.
  • In 'Het ontbijt' op Radio 1 interviewt Michaël Van Droogenbroeck tussen 9.30 uur en 10 uur telkens een politicus.
  • In De Wereld Vandaag op Radio 1 bespreken Ruth Roets en Gert Geens elke dag een concrete vraag die speelt in de kiescampagne
  • Ook Radio2 heeft vanaf 27 mei 2 weken lang ruime aandacht voor de verkiezingen. Onder meer in 'Goeiemorgen morgen!', waar Wetstraatjournalisten Bart Verhulst en Anne Vanrenterghem aanschuiven, in 'Wijs' en 'WinWin' wordt dieper ingegaan op verkiezingsthema's.
  • In het regionale middagprogramma op Radio2 krijg je in een dagelijks campagnejournaal het opvallendste verkiezingsnieuws uit jouw provincie.

Online duiding en factchecks

  • Online is er uiteraard De Stemtest, om te kijken welke partijen en politici met jouw standpunten overeenkomen. De KIES24-pagina op VRT NWS bundelt alle verkiezingscontent. De redactie volgt het dagelijkse nieuws, maar gaat ook aan de slag met vragen van gebruikers en geeft achtergrond en duiding.
  • Vanaf 27 mei tot en met verkiezingsdag start een heuse Factcheckmarathon, een unieke samenwerking van maar liefst 7 verschillende nieuwsredacties uit België en Nederland. Die slaan voor de gelegenheid de handen in elkaar op een gemeenschappelijke redactie op de VRT. Journalisten checken er samen cijfers en uitspraken van politici en beelden en foto's van de campagnes voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen.

Voor wie voor het eerst gaat stemmen

  • Dat VRT NWS voor het eerst ook een jongerenstemtest heeft gelanceerd, was al bekend. Maar online kunnen jongeren die dit jaar voor het eerst gaan stemmen ook terecht voor antwoorden op een hele reeks basisvragen: hoe werkt ons politiek systeem, waar staat elke partij voor, wat gebeurt er met mijn stem?
  • Bij nws.nws.nws en MNM wordt Lonne Van Erp van onze Wetstraatredactie de stem en het gezicht om duiding te geven bij de verkiezingen. Zeker in de laatste 2 weken voor de verkiezingen zal MNM nog een versnelling hoger schakelen met duiding en tips in programma's als 'Kawtar en Keyaert' en 'Gillis & Govaerts'.
  • Ook in de podcast 'Snapt ge mij nu?' praat Aurélie Boffé in de aanloop naar de verkiezingen over de eerste keer gaan stemmen: welke thema's zijn belangrijk? En wat verwachten ze van politici?
  • Op VRT 1 is er het nieuwe programma 'Eerste keus'. Daarin zullen Tom Waes en Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt uitzoeken wie de jonge mensen zijn die op 9 juni voor het eerst naar de stembus mogen en waar ze van wakker liggen.
  • Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet, laat ook kinderen kennismaken met de verkiezingen. In 'Karrewiet: effe Jelle belle(n)' komen heel wat basisvragen aan bod.

Alles uit de kast op verkiezingsdag

  • Op 9 juni staan de journalisten van VRT NWS klaar om de stemming op de voet te volgen. Het laatste nieuws en de meest recente resultaten vind je op onze website en in de app. En ook op tv en radio zijn we natuurlijk paraat.
  • In de tv-studio zullen Wim De Vilder en Annelies Van Herck de 'KIES24'-uitzending in goede banen leiden. Zij krijgen de steun van Ivan De Vadder, die alle uitslagen onder de loep leemt. Meryem El Mandoudi volgt de sociale media op de voet. Pieterjan De Smedt sluit de dag af met een voorzittersdebat.
  • De Ochtend op Radio 1 zal die dag ook op VRT 1 te volgen zijn. Vanaf 13 uur tot 23 uur is er ook 'KIES24' op Radio 1. Op Radio2 is er vanaf 13 uur 'Radio2 weekend', waar je een mix krijgt van muziek en updates van regionaal verkiezingsnieuws.

Meest gelezen