Direct naar artikelinhoud
Sociaal overleg

ABVV met mes op tafel naar loononderhandelingen

Leden van de socialistische vakbond ABVV bij een betoging voor meer koopkracht afgelopen december.Beeld BELGA

Terwijl de loononderhandelingen tussen sociale partners vandaag pas echt starten, dropt ABVV een bommetje. Op 4 februari plant de socialistische vakbond een grote betoging in Brussel voor meer koopkracht. De bonden zijn alvast van plan de afgesproken marge van 0,8 procent opslag op te rekken.

De marge voor loonopslag is beperkt, zo blijkt uit het langverwachte rapport dat de loonevolutie met de buurlanden vergelijkt. De lonen zouden de komende twee jaar met maximaal 0,8 procent kunnen stijgen, zo bevestigen verschillende bronnen. 

Het document is de onderhandelingsbasis van de loononderhandelingen tussen de vakbonden en werkgevers. Zij bepalen nu hoe die marge wordt ingevuld. Twee jaar geleden landden ze nog op een bruto opslag van 1,1 procent.

Mes op tafel

Het ABVV start de gesprekken met het mes op tafel. Gisteren liet het de werkgevers weten dat het op 4 februari een grote betoging in Brussel organiseert voor meer koopkracht. De betoging is gedekt door een stakingsaanzegging. De andere vakbonden doen voorlopig niet mee.

‘We willen de politiek wakker houden. Tot aan de verkiezingen volgen nog andere acties’
Werner Van Heetvelde, voorzitter Algemene Centrale ABVV

De werkgevers zijn niet gediend met de zet van het ABVV: hoe kan je nu aan tafel gaan terwijl je de leden al aan het mobiliseren bent? Ze geloven dat het ABVV weinig zin heeft om echt een akkoord te sluiten. Als er een compromis komt, moet de achterban dat ook nog goedkeuren. Dat allicht moeten gebeuren net na of net voor de betoging.

“Koopkracht is meer dan het loonakkoord alleen”, zegt Werner Van Heetvelde, voorzitter van de Algemene Centrale van het ABVV. “We willen de politiek wakker houden. Tot aan de verkiezingen volgen nog andere acties.”

Marge oprekken

De loonmarge blijft beperkt omdat de inflatie met 3,8 procent hoger uitvalt dan eind vorige maand werd geraamd. De vakbonden hopen dat ze de vastgelegde marge van 0,8 procent tijdens de onderhandelingen verder kunnen oprekken. Ze vinden dat de werknemers mee mogen profiteren van de groeiende economie. Bovendien heeft de regering ook aangegeven dat ze wil inzetten op meer koopkracht, onder meer door het protest van de gele hesjes. 

ACV gaf eerder aan te mikken op loonsverhoging 1,5 procent, ABVV “tussen de 1,1 en de 1,5 procent”. Nu klinkt het dat de ondergrens op minstens 1 procent ligt. De vraag is of de werkgevers daarin mee willen gaan. Maar ook zij staan onder druk om een akkoord te sluiten. 

Vrije loononderhandelingen

Lopen de gesprekken spaak, dan hakt normaal gezien de regering de knoop door. Maar nu het kabinet in lopende zaken is, is het erg onduidelijk wat er dan zal gebeuren. 

Gaan de sectoren dan vrije loononderhandelingen aan? En zullen de rijke sectoren, zoals de Chemie, genereus zijn voor hun werknemers, waardoor de loonhandicap met de buurlanden weer stijgt? Terwijl bijvoorbeeld de kleinhandel de vinger op de knip houdt voor zijn werknemers? 

Geen akkoord kan nadelig zijn voor zowel de werkgevers als voor de vakbonden. Tegelijk zal de regering zal in dat geval geconfronteerd worden met haar eigen machteloosheid.

De uitkomst kan in dat geval nadelig zijn voor zowel de werkgevers als voor de vakbonden. Tegelijk zal de regering zal in dat geval geconfronteerd worden met haar eigen machteloosheid.

Vandaag start een eerste belangrijke vergadering gepland tussen de sociale partners. De hoop is om volgende week woensdag al tot een akkoord te komen, dat dan nog moet worden goedgekeurd door het parlement.