COLUMN. Peter Vandenbempt: "Basisplaats voor Courtois zondag bij Real minder evident dan we denken"

© EPA

Dat het überhaupt een thema is in de Madrileense pers, daar kijkt de voetballiefhebber (en analist) hier te lande verbaasd van op. Door de Belgische bril bekeken is het zelfs geen afweging waard: Thibaut Courtois duwt straks Keylor Navas vanonder de lat bij Real Madrid. In Spanje is die keuze minder evident, daar kijkt men uit naar “de lastige knoop” die coach Julen Lopetegui moet doorhakken voor de competitieopener van zondag tegen Getafe.

Peter Vandenbempt

Vier tegendoelpunten in Tallinn en een slappe reactie bij het eerste ervan hebben volgens Real-huiskrant Marca “het debat rond de nummer 1-positie nog verhit”. Lees: er was al een debat en dat is na Tallinn voor de plaatselijke volgers niet noodzakelijk gesloten. Meer nog, ze noemen het “un decisiòn del morbo” voor Lopetegui.

Morbo is een populaire term in het Spaanse voetbal die zich niet laat vertalen. Het is niet de diepgewortelde rivaliteit tussen clubs die bedoeld wordt, maar veeleer de brandstof ervoor: regionalisme, cultuur, godsdienst, politiek. Eeuwig groeiend, door daden van morbo die de haat altijd weer groter maken. De Engelse auteur Phil Ball schreef er een uitstekend boek over: Morbo, The Story of Spanish Football. Dat die term in deze context wordt gebruikt, wijst erop dat Lopetegui maar beter een sluitende uitleg klaar heeft voor de keuze van zondag.

Waarom dan? Courtois is echt wel een betere doelman dan Navas en Real heeft al vaker pogingen gedaan om de Costa Ricaan te vervangen. Alleen wilde Zidane er niet van weten en dat heeft de populaire Navas ook aanzien gegeven in de kleedkamer. De keuze van Lopetegui is dus ingewikkelder dan enkel zijn beste doelman (Courtois) nummer 1 maken. Het is ook kleedkamermanagement van een nieuwe trainer die zijn autoriteit nog moet installeren. Dat de broer van aanvoerder Sergio Ramos de manager is van Navas, is vervelend. En hij heeft zich al schrap gezet om de strijd met Courtois aan te gaan. Al goed dat Navas in Tallinn niet de matchwinnaar was met enkele geweldige saves of Lopetegui had pas echt kopzorgen gehad.

De perceptie van Keylor Navas in verhouding tot Courtois is in Madrid ook niet zoals in ons land. Bij ons wordt hij op basis van enkele missers in de CL weggezet als een matige doelman. Ginder is hij de nummer 1 bij drie CL-overwinningen, de tweevoudige beste doelman van de Concacaf, de beste van La Liga in 2014 (voor Courtois) en ze herinneren zijn straffe reddingen in de halve finale vorig seizoen tegen Bayern München. Een man met verdienste dus. En ja, het aanzien van Courtois is na de wereldbeker gegroeid, maar de kleedkamer weet dat hij niet de eerste keuze was. Hij komt dus als een doelman die zich nog moet bewijzen. Als er voor hem verdedigd wordt zoals in Tallinn, dan is dat niet enkel een hele opgave, maar voor onze landgenoot ook aanpassen na keepen bij immer strak georganiseerde ploegen als Atlético en Chelsea. En genade en geduld kennen ze in Bernabeu weinig. Gelukkig is Courtois mentaal een fort en was ie nooit beter dan in Rusland. Nu nog Lopetegui helpen kiezen voor zondag en de verovering van Madrid kan beginnen.

Meer over Real Madrid

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video