© HBVL

Groep Diane: De “cowboys” van de rijkswacht

De man die nu wordt aangeduid als De Reus van de Bende van Nijvel, was rijkswachter en in de jaren 70 lid van de Groep Diane. Een eliteteam binnen de rijkswacht, bemand met goedgetrainde, zwaarbewapende manschappen. “Cowboys”, zo werden ze door andere rijkswachters genoemd.

jvr

Groep Diane was de voorloper van de huidige speciale eenheden van de federale politie en werd begin december 1972 opgericht, nadat de gijzeling van Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen in München was uitgedraaid op een bloedbad. Ook in ons land voelde men na dat drama de nood aan een brigade die dat soort situaties zou aankunnen.

Alom gerespecteerd

“Ze werden door iedereen gerespecteerd”, zegt een oud-rijkswachter. “Zij waren de besten, de scherpsten. De mannen die de zwaarste opleiding hadden gekregen en de gevaarlijkste opdrachten uitvoerden. Ze voelden zich wel wat boven de gewone agenten verheven, maar dat verdienden ze. Het waren ook de mannen die al eens driest tekeer durfden te gaan. Ze waren de enigen bij de rijkswacht met open holsters. Om maar te zeggen: hun wapens waren snel getrokken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer