zaterdag 17 maart 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

An Christiaens.HBvL

Politiek

Weg vrij voor wielerpiste op Circuit van Zolder

Heusden-ZolderGoed nieuws voor de nieuwe wielerpiste op het Circuit van Zolder. Na twee jaar onduidelijkheid over de kostprijs, heeft de btw-administratie geoordeeld dat de sportinfrastructuur volledig vrijgesteld is van btw. Daarmee ligt de weg naar de effectieve realisatie van de velodroom open.

Timmie VAN DIEPEN

Normaal gezien had er deze winter voor het eerst gefietst moeten worden op de nieuwe wielerpiste in Zolder, maar door problemen met de btw-administratie sleept het dossier al meer dan twee jaar aan. Alles draait rond de vrijstelling van 21 procent btw op de bouw. Aanvankelijk oordeelde de administratie dat de initiatiefnemers die btw wel degelijk moesten betalen, waardoor de kostprijs van 20,3 miljoen met ruim 4 miljoen euro zou oplopen.

Daarom werd vorig jaar een herwerkt dossier ingediend, waarbij de begin dit jaar opgerichte vzw sportcomplex Vlaanderen/Heusden-Zolder een actievere rol speelt in de uitbating (met onder meer eigen personeel). Op basis van dat dossier oordeelde de btw-administratie in februari dat de bouw volledig vrijgesteld kan worden van btw.

Het goede nieuws komt uit het antwoord van Vlaams minister voor Sport Philippe Muyters (N-VA) op een parlementaire vraag van An Christiaens (CD&V). Christiaens reageert opgetogen: “De realisatie van de wielerpiste is belangrijk voor de sportieve uitstraling van onze provincie. Nu de administratieve hindernissen eindelijk zijn weggewerkt, kan de bouw starten.”

Najaar 2020

Ook minister Muyters zelf is hoopvol: “Dit is een positieve en belangrijke stap in het dossier. We willen heel graag dat die piste er komt. Met deze gegevens gaat Sport Vlaanderen nu met specialisten aan de slag om het financiële plan te actualiseren en aan te passen aan de btw-implicaties.”

Initiatiefnemer en oud-wielrenner Marc Wauters houdt wel nog een slag om de arm. “We hebben zelf nog geen brief gekregen van de btw-administratie. Pas als die er is, kunnen we beginnen aan de realisatie en het hernieuwen van al onze engagementen, die na twee jaar verlopen zijn.” Wauters schat dat ten vroegste eind dit jaar de werken dan kunnen starten. “Die zullen twintig maanden in beslag nemen.” Pas vanaf najaar 2020 zal er dus gefietst kunnen worden op de velodroom van Zolder. Ruim drie jaar later dan gepland. (tvd)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws