Expert waarschuwt voor forse toename van ziektes zoals dengue en malaria in Europa door klimaatverandering

© Geyres Christophe/ABACA

Opnieuw heeft een wetenschapper gewaarschuwd voor de verspreiding van ziektes als dengue en malaria in het noorden van Europa door de klimaatverandering. Professor Rachel Lowe gaat die boodschap brengen op een internationaal congres.

gjs

De aarde warmt op, en een van de gevolgen daarvan is dat ook ziektes die doorgaans in warmere streken voorkomen ook bij ons meer aanwezig zullen worden. Daarvoor hebben wetenschappers de voorbije maanden al meermaals gewaarschuwd. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld dengue - ook bekend als knokkelkoorts - en malaria. Die ziektes worden al in toenemende mate gerapporteerd in het noorden van Amerika, Azië, Australië en het noorden van Europa.

Ook Rachel Lowe, professor aan het Supercomputing Center in Barcelona, waarschuwt daar nu voor. Het zal in de komende decennia het geval zijn, zo zegt ze bij The guardian voor haar presentatie op een congres over infectieziekten in Barcelona. “Opwarming van de aarde door klimaatverandering betekent dat de vectoren die malaria en dengue dragen en verspreiden in meerdere regio’s een onderkomen kunnen vinden. En dat dus in streken waar mensen minder kans hebben om immuun te zijn en gezondheidssystemen er niet op voorbereid zijn.”

Als de uitstoot van broeikasgassen en de groei van de bevolking zich verder doorzet zoals nu het geval is, zal het aantal mensen dat in gebieden met door een mug overgebrachte ziekten verdubbelen tegen het einde van de eeuw. “Omdat klimaatverandering zo moeilijk aan te pakken is, kunnen we meer gevallen en mogelijk ook overlijdens verwachten door ziektes zoals dengue en malaria op het Europese vasteland.”

Dengue komt voornamelijk voor in tropische en subtropische streken, omdat koude temperaturen de larven en de eieren van de muggen die de ziekte overbrengen doden. Omdat er nu langere warme periodes zijn en het minder vaak vriest, is de ziekte uitgegroeid tot de snelst verspreidende door een mug overgebracht infectieziekte ter wereld. En in Europa krijgt die dus ook voet aan de grond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen