dinsdag 20 maart 2018 - Wielrennen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Mama Chantal zag zoon Frank veranderen toen hij voor Cofidis fietste. BELGA

Wielrennen

Mama Chantal Vandenbroucke doet voor het eerst

haar verhaal in

‘VDB - De Biografie’

“Toen Frank naar Cofidis ging, waren we hem kwijt”

In Hostellerie de la Place in Ploegsteert heeft uitgeverij Kannibaal ‘VDB - De Biografie’ voorgesteld, een nieuw boek over Frank Vandenbroucke. Een leven op te groot verzet, neergeschreven in 297 pagina’s. Mama Chantal Vanruymbeke doet voor het eerst uitgebreid haar verhaal. “We hadden ons werk met Frank, maar nooit was hij gemeen. Jamais, jamais, jamais.”

De voorstelling van VDB - De Biografie kon nergens anders plaatsvinden dan in Hostellerie De La Place in Ploegsteert, maar dat had veel voeten in de aarde. De zaak ging onlangs failliet en advocaten moesten het pand vrijgeven. “Gelukkig hebben ze dat gedaan”, zegt moeder Chantal. “Ik had nooit gewild dat de presentatie ergens anders doorging. Mijn hart ligt hier. In de Hostellerie hangt de geest van Frank. Officieel heet het Grand Café de la Place. Maar in Ploegsteert zegt iedereen Chez VDB.

Wannes Cappelle zong op het podium zijn hit Ploegsteert, vertaald naar het Frans. Chantal legt uit waarom de tekst het leven van haar zoon zo goed verwoordt.

’t Was voe de koers da j’ gie dien dag
in Ploegsteert wier geboren
lange voor da j’ haar kreeg ip uw benen
a j’t al afgeschoren

Chantal Vandenbroucke-Vanruymbeke: “Bij de geboorte van Frank zei de verlosarts meteen: Het wordt een kampioen, madame. Zoals Eddy Merckx. Frank is geboren met de navelstreng rond zijn nek en naar het schijnt zou dat bij Eddy Merckx ook zo zijn geweest. Vandaar.”

“Frank wist niks af van doping, die Gaumont moet hem wat dingen hebben geleerd”

“Frank was een heel actief kind. Op een keer kwam vaste klant Raphaël Duhayon het café binnen en vertelde: Bonjour, ton ketje est dans la corniche, uw ketje staat in de dakgoot. Eén van Franks voetbalvriendjes had de bal in de dakgoot geschopt. Hij had er niet beter op gevonden dan die er zelf uit te halen.”

“We hadden ons werk met hem, maar hij deed nooit gemene dingen. Jamais, jamais, jamais. Wielrennen was zijn grote passie. School interesseerde hem niet. Frank was nochtans superintelligent. Hij studeerde nooit en was er altijd door. Als de lerares vroeg waarom hij niet harder werkte, antwoordde hij: Niet nodig, ik word wielrenner, mevrouw.

En voor da ‘j ‘t wist wa’ j’ wereldnieuws
de ploegen zwaaiden met contracten
’t een al vaster dan het ander
en in Ploegsteert zei de paster:
’k wiste van niets,
maar God is van ons p’rochie en riedt met de fiets

“Na zijn eerste nationale titel bij de nieuwelingen hadden fans de Hostellerie versierd met fietsen en een grote Belgische vlag. Eén groot feest. Dat zijn de momenten die ik wil onthouden. Ik vergeet alle ellende die nadien is gekomen. Kranten schreven over een nieuwe Messias. We lieten ze doen. Voor ons was het gewoon Frank, onze zoon. Wij hebben nooit een dikke nek gekregen. Frank ook niet.”

“Peter Post en Panasonic waren de eersten die hem een profcontract aanboden. Maar oom Jean-Luc was dat ter ore gekomen en hij heeft hem naar de Lotto-ploeg gebracht. Hij is heel jong prof geworden. Frank was pas negentien toen hij zijn eerste profcontract ondertekende.”

Ambitie trekt ip overmoed
ze zijn rap te verwarren
’t was leven ip te groot verzet
’t probleem van slechte maten:
ze staan altijd klaar
aasgieren en sjacheraars

“Frank is veranderd toen hij naar Cofidis trok. Hij was niet meer dezelfde. In die ploeg hadden een aantal mensen een heel slechte invloed op hem. Een simpel voorbeeld: hij liet op zijn schouder de kop van een leeuw tatoeëren. Zoals ploegmaat Philippe Gaumont er ook één had. Terwijl hij goed wist dat ik tatoeages verafschuwde.”

“Frank was altijd een (in het Nederlands)moederskindje geweest. Als hij iets nodig had, was het altijd maman hier en maman daar. En Jean-Jacques, zijn vader, was zijn god. Maar na die transfer naar Cofidis waren we hem kwijt. Dat heeft heel veel pijn gedaan.”

“Philippe Gaumont is niet echt mijn grand copain. Frank wist niks af van doping, die moet hem wat dingen hebben geleerd. Het was pijnlijk om te lezen wat er in de kranten stond. Die foto waarop Frank met handboeien weggeleid wordt, daar kan ik niet naar kijken. Die flik is zo trots als een pauw omdat hij Frank mag meepakken. Dat is voor mij een slechter persoon dan Frank ooit is geweest.”

“Frank had een barometer: als het niet goed ging, hoorde je hem niet. Als het wel goed ging, hoorde je hem elke dag”

Zonder Vrouw en Kind
de colle waar da j’ nog mee tuop’ hing
was’t gedaan
de schepper ha’ compassie, ge mocht gaan

“Frank had een barometer: als het niet goed ging, hoorde je hem niet. Als het wel goed ging, hoorde je hem elke dag. De weken voor zijn overlijden belde hij twee, drie keer per dag. Ook vanuit Senegal belde hij, met een nummer dat ik niet kende. Maman, we zijn goed aangekomen. Als je mij wil bereiken, bel dan op dit nummer. Ik zei: Frank, ik ga je niet lastigvallen op reis. Hij antwoordde: Maman, jij valt me nooit lastig. Op dat moment had ik het gevoel dat hij goed in zijn vel zat.”

“Het telefoontje om te melden dat hij overleden was, kreeg ik ook hier in de Hostellerie. Ik dacht dat het een grap was. Dat had hij mij al eens gelapt. (lacht) Toen hij een avond uitging, belde een vriend. Chantal, Frank ligt onder tafel. Ik kan hem niet wakker krijgen. Ik was in alle staten, tot Frank zelf belde: Geloofde je dat nu echt, mama? Ik dacht dat het telefoontje uit Senegal ook zoiets was. Het duurde lang voor ik begreep dat hij echt overleden was.”

“Het doet me plezier dat er nog steeds zoveel aandacht is voor Frank. Natuurlijk is het ook een confrontatie met de moeilijke momenten. Maar dat moeten we niet verbloemen, die zijn er ook geweest. Het boek is prachtig: die mooie foto op de cover, VDB in gouden letters… Het straalt klasse uit, oui, precies zoals Frank.” (lacht)

 BELGA

Dochter Cameron wordt stagiaire bij Quick Step Floors

Cameron (19), de oudste dochter van Frank Vandenbroucke, gaat volgende maand als stagiaire aan de slag bij Quick Step Floors, het team waarvoor haar vader vijftien jaar geleden reed. “Ik studeer communicatie aan de hogeschool in Doornik”, legt ze uit. “Ik moest op zoek naar een stageplaats. Het is altijd mijn droom geweest om in het wielrennen aan de slag te gaan en daarom heb ik Patrick Lefevere via Instagram aangesproken.” De teambaas van Quick Step Floors ging meteen akkoord. (jpdv)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws