Pro-Palestijnse demonstrant slaat raam in van het campusgebouw Hamilton Hall aan de Columbia Universiteit.
Foto: Getty Images

Pro-Palestijnse demonstranten bezetten campusgebouw van Columbia-universiteit

In New York bezetten tientallen protesterende studenten een campusgebouw van de Columbia-universiteit. Ze blokkeren de ingangen en hebben een Palestijnse vlag uit het raam gehangen. De universiteit had eerder al studenten geschorst om de protesten tegen te gaan, maar in plaats daarvan breidt het protest alleen maar uit. 

In de Verenigde Staten komt er voorlopig geen einde aan de protesten tegen de oorlog in Gaza. In New York hebben demonstranten het campusgebouw Hamilton Hall van de Columbia-universiteit bezet. Ze deden dat enkele uren nadat de universiteit studenten had geschorst die weigerden om hun tentenkampen af te breken.

Rond middernacht plaatselijke tijd trokken tientallen demonstranten met maskers, helmen en handschoenen aan naar de Hamilton Hall. Daar blokkeerden ze de ingang van het gebouw met stoelen en tafels. Meerdere ruiten van het gebouw zijn ook ingeslagen.

Déjà vu

Het campusgebouw Hamilton Hall was ook eerder al het centrum van studentenprotesten. Ook in 1968 was er al een bezetting van het gebouw. De studenten wilden de Amerikaanse invloed in de Vietnamoorlog aanklagen. Daarnaast waren ze misnoegd over de plannen van de universiteit om een nieuwe gesegregeerde sporthal te bouwen in het nabijgelegen Morningside Park. Dat jaar is Hamilton Hall 2 keer bezet.

Hamilton Hall werd nog eens bezet door studenten die protesteerden tegen de Vietnam-oorlog in 1972 en tijdens een staking in 1985 tegen de apartheid in Zuid-Afrika.

Nog niet voorbij

Columbia is een van de prestigieuze Ivy League-universiteiten in de Verenigde Staten. Eerder deze maand vonden er de eerste grote studentenprotesten tegen de oorlog in Gaza plaats. Die verspreidden zich snel naar andere universiteiten, zoals de universiteit van New York, Yale en Harvard. Er werden al honderden demonstranten aangehouden. 

Ook aan de universiteit van Texas moest de politie gisteren ingrijpen om tentenkampen van betogers te ontruimen. De politie arresteerde tientallen mensen en moest daarvoor pepperspray gebruiken. In het winkelcentrum dicht bij de universiteit kwam het ook tot een confrontatie tussen een grote menigte demonstranten en de politie. In totaal werden er zo'n 50 mensen opgepakt. 

Het ziet er niet naar uit dat de protesten binnenkort zullen ophouden. Een aantal studenten heeft gezworen dat ze niet zullen stoppen met demonstreren zolang de universiteit niet aan hun belangrijkste eis voldoet. Ze willen dat de Columbia-universiteit haar banden met Israël verbreekt. 

Bekijk: Pro-Palestijnse demonstranten bezetten het campusgebouw Hamilton Hall

Videospeler inladen...

Meest gelezen