Burgemeesters Bart Somers en Andriy Sadovyi ondertekenen hun stedenband.© Joris Herregods

Burgemeester Bart Somers en ambtsgenoot uit Oekraïense Lviv ondertekenen stedenband: “Ik heb de gruwel van de oorlog gezien, we moeten helpen waar we kunnen”

Mechelen -

De stad Mechelen en de Oekraïense stad Lviv zijn sinds zaterdag officieel verzusterd met mekaar. Burgemeesters Bart Somers en zijn ambtgenoot uit Lviv, Andriy Sadovyi, ondertekenden in het Mechelse stadhuis hun stedenband. “Dit is een vriendschap voor lange duur. We gaan mekaar niet meer loslaten”, klonk het na de ondertekening.

Theo Derkinderen

Mechels burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen) bezocht Lviv voor de oorlog met Rusland uitbrak, maar ook tijdens de oorlog. “Het kostte mij één dag om van Mechelen naar Lviv, in het westen van Oekraïne, te reizen. Eén dag, dat is hoe ver de oorlog van ons verwijderd is. Dan kunnen we niet simpelweg langs de zijkant blijven staan, maar dan moeten we helpen waar we kunnen”, zegt Somers.

“Ik kan als burgemeester bij wijze van spreken elke week kermissen openen, maar collega Andriy Sadovyi moet op massabegrafenissen aanwezig zijn van mensen van zijn stad”

Bart Somers

Burgemeester Mechelen

“Enerzijds heb ik in de Vlaamse regering ervoor gepleit om middelen vrij te maken. Iets wat minister-president Jan Jambon (N-VA) ook gedaan heeft. Vrijdagavond hebben we namens Vlaanderen een cheque van 1,5 miljoen euro overhandigd. Maar anderzijds brachten we vanuit onze stad de mensen in Lviv ook in contact met de Thomas More hogeschool en Aqtor, een pionier op het vlak van prothesen en 3D printen. En we ondersteunen de stad administratief bij het intekenen op Europese projecten. De volgende stap is dat we met het bedrijfsleven gaan bekijken of we zinvolle zaken kunnen doen om hulp te bieden. Daarnaast praten we ook al met de Vlaamse Bouwmeester over de heropbouw na de oorlog. Hoe je zoiets zo efficiënt mogelijk kan aanpakken.”

Massabegrafenissen

30.000 inwoners van Lviv – de stad telt ongeveer 700.000 inwoners – zitten momenteel aan het front te vechten. “Ik kan als burgemeester bij wijze van spreken elke week kermissen openen, maar collega Andriy Sadovyi moet op massabegrafenissen aanwezig zijn. Van mensen van zijn stad die door de oorlog gestorven zijn. Elke week komen er drie treinen met gewonden van het front toe. Zij worden in het ziekenhuis van Lviv verzorgd. Ik ben er zelf geweest en dan zie je pas de echte gruwel van de oorlog. Dat heeft me heel diep geraakt.”

De burgemeester van Lviv is heel dankbaar dat hij zo veel steun krijgt vanuit Mechelen.© Joris Herregods

“Met de 1,5 miljoen euro van Vlaanderen zal er het Flanders Mental Health Center worden gebouwd. Daar zullen vrijgelaten krijgsgevangenen, die gemarteld zijn, worden opgevangen en zal er getracht worden om hen over dit trauma heen te helpen. Jaarlijks zouden er duizend patiënten kunnen worden behandeld.”

Bruisende stad

Voor de Mechelse burgemeester is de zusterband met Lviv meer dan een symbolische ondertekening van een overeenkomst. “Omdat we moeten helpen waar we kunnen. In Lviv – dat ook al geraakt werd door Russische raketten – merk je eigenlijk weinig van de oorlog. Opvallend is wel dat het een zeer bruisende stad is. Mensen leven er echt met het idee dat ze vandaag moeten genieten want de kans bestaat dat ze er morgen niet meer zijn.”

Niet alleen de stadsvlaggen werden aan mekaar overhandigd, maar ook een stukje van een stukgeschoten Russische raket. Beschilderd met bloemen door kinderen van Lviv.© Joris Herregods

Zaterdagochtend ondertekenden de twee burgemeesters niet alleen hun officiële stedenband, maar overhandigden ze ook hun stadsvlag aan mekaar. En burgemeester Andriy Sadovyi had nog een extra aandenken bij voor Somers. “Een heel klein stukje van een raket die door het luchtafweergeschut in Oekraïne is vernield. Kinderen uit mijn stad hebben dat stukje raket beschilderd met bloemen en ik overhandig dit aandenken heel graag aan Bart”, reageerde de burgemeester van Lviv. “Ik wil iedereen die aan onze zijde staat bedanken en in het bijzonder de Mechelaars. De ondertekening van onze stedenband bewijst dat we een vriendschap van lange duur aangaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen