© Jambers in de Politiek: Verkiezingsdag

Dit zijn alle getrouwen van Bart De Wever in de ‘war room’

In de cruciale uren op verkiezingsdag, tussen het afsluiten van stemkantoren en het bekendmaken van de uitslagen, trok burgemeester Bart De Wever zich terug op een geheime locatie, samen met enkele medewerkers en partijgetrouwen. Sinds de reportage van Paul Jambers, die De Wever op de voet mocht volgen op die bewuste zondag, weten we dat die zogenaamde ‘war room’ zich situeerde in het Van der Valk hotel in Borgerhout. We weten sindsdien ook wie er De Wever mocht bijstaan in die nagelbijtende uren. Maar wie zijn al deze naaste getrouwen van de Antwerpse burgemeester? Een overzicht.

JoRo

Klik op de bolletjes om te achterhalen wie de persoon in de ‘war room’ is.

Koen Kennis

© Jan Van der Perre

Bij de vorming van De Wever I in 2012 werd Koen Kennis gebombardeerd tot superschepen in het stadsbestuur. Kennis was de afgelopen zes jaar bevoegd voor de zware posten van Financiën en Mobiliteit. Vooral als schepen van Mobiliteit is hij een erg zichtbare schepen en hij wordt als een van de cruciale pionnen gezien in het ontwarren van de Oosterweel- en overkappingsknoop. Kennis heeft daarnaast ook de bevoegdheden Toerisme, Decentralisatie en Middenstand onder zijn hoede.

Koen Kennis draagt ook de bijnaam ‘mandatenkampioen’ met zich mee. Kennis zetelt in tientallen raden van bestuur en kreeg daar in het verleden heel wat kritiek voor te verwerken. De Wever nam het vervolgens voor hem door te stellen dat hij Kennis had verzocht om de mandaten op te nemen. Het geeft in ieder geval aan hoeveel vertrouwen De Wever stelt in Kennis. De Wever staat er immers om bekend zoveel mogelijk touwtjes zelf in handen te willen houden. In het verleden waren er ook geruchten dat Kennis de eerste in lijn zou zijn, mocht De Wever ooit afstand doen van het burgemeesterschap.

Kevin Vereecken

Kevin Vereecken was de afgelopen zes jaar een van de 23 gemeenteraadsleden van N-VA. Als raadslid van de meerderheid kwam hij toch wel een aantal keer tussen in gemeenteraadszittingen. Zo trok hij meermaals fel van leer wanneer leden van de oppositie in twijfel trokken of het stadsbestuur wel voldoende doet voor de luchtkwaliteit.

Als spoedarts is volksgezondheid dan ook een thema dat Kevin Vereecken van nabij opvolgt. Vereecken was ook betrokken bij het ontstaan van de ‘war on drugs’ van het huidige stadsbestuur. Vereecken is tevens ook secretaris van de Antwerpse N-VA-afdeling.

Vereecken raakte vanop een achttiende plaats maar nipt herverkozen in de Antwerpse gemeenteraad. Omdat hij tot nu toe, alleszins voor de buitenwereld, nooit de hoge viool heeft gespeeld binnen de N-VA, is zijn aanwezigheid in de ‘war room’ opvallend te noemen.

Philippe Beinaerts

Beinaerts was in een vorig leven politiek journalist, onder meer voor vtm en ATV. Bij de opstart van De Wever I trok de burgemeester Beinaerts aan als woordvoerder. Later evolueerde hij tot kabinetschef van de burgemeester.

Johan Vermant

Vermant is de woordvoerder van burgemeester De Wever en klopte de afgelopen verkiezingscampagne dan ook overuren door op elk moment van de dag beschikbaar te zijn voor de vele vragen van de pers.

Ludo Van Campenhout

Van Campenhout heeft het toch weer geflikt. Vanop de 54ste en moeilijke voorlaatste plaats veroverde hij 5.771 stemmen, na De Wever en Annick De Ridder het meeste van alle N-VA’ers.

Van Campenhout is een politiek beest, die al vele watertjes heeft doorzwommen. Hij startte zijn politieke carrière bij de (Open) VLD en zetelt sinds de eeuwwisseling in de Antwerpse gemeenteraad. Tussen 1999 en 2010 was hij ook actief in de Kamer en sinds 2014 in het Vlaams parlement.

In 2010 kwam het tot een harde breuk met Open Vld, toen die partij uit het Antwerpse meerderheid stapte, omwille van onenigheid over het Oosterweeldossier en Van Campenhout in het college wilde blijven zetelen.

Sinds de Visa-crisis in 2003 is Van Campenhout onafgebroken schepen in Antwerpen geweest. In de huidige legislatuur is hij schepen van Sport en Diamant. Ondanks enkele persoonlijke tegenslagen als een vechtscheiding en een alcoholverslaving houdt Van Campenhout zich dus nog steeds staande.

Nabilla Ait Daoud

Tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 deed de naam Nabilla Ait Daoud bij het gros van de Antwerpenaren geen belletje rinkelen. Ait Daoud was immers nog niet actief in de hogere politieke regionen, maar verdiende de kost als uitbaatster van een broodjeszaak op het Zuid. De Wever bombardeerde haar echter tot schepen van Jeugd, Kinderopvang, Leefmilieu en Dierenwelzijn. Onder haar bevoegdheid werd de felbesproken lage-emissiezone (LEZ) ingevoerd.

Bij de verkiezingen van afgelopen zondag kreeg Ait Daoud vanop de derde plek op de N-VA-lijst 3.834 stemmen. Ait Daoud komt in aanmerking op opnieuw schepen te worden.

Fons Duchateau

Duchateau groeide op in Sint-Truiden en leerde Bart De Wever kennen tijdens zijn studies in Leuven. Sindsdien zijn de carrières van beide heren nauw met elkaar verbonden. Duchateau was aanvankelijk ook lid van de VU en koos vervolgens voor N-VA na de splitsing van de partij.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd Duchateau lid van de Antwerpse OCMW-raad. Na het vertrek van schepen Liesbeth Homans naar de Vlaamse regering, nam Duchateau haar functies als OCMW-voorzitster en schepen van Sociale zaken, Integratie, Inburgering en Diversiteit over.

Bij de verkiezingen van 2012 stond hij niet op de N-VA-lijst. Bij de laatste verkiezingen bekleedde hij de vijfde plek en werd hij verkozen met 4.596 voorkeurstemmen.

Michael Lescroart

Voor hij aan de slag ging bij N-VA was Lescroart jarenlang aan de slag als journalist. Hij schreef voor P-magazine en werkte ook een tijdje voor Gazet van Antwerpen. Eind 2013 maakte hij de overstap naar de politiek door aan de slag te gaan als woordvoerder van toenmalig schepen Liesbeth Homans. Toen Homans na de Vlaamse verkiezingen van 2014 minister werd in de Vlaamse regering, werd Fons Duchateau zijn nieuwe baas. Tot de dag van vandaag is Lescroart nog steeds woordvoerder van de schepen van Sociale Zaken en OCMW-voorzitter.

Luk Lemmens

Lemmens is een N-VA’er van het eerste uur. Lemmens was al actief binnen de VU, de voorloper van N-VA, sinds 1975. Tussen 1998 en 2012 zetelde hij onophoudelijk als gemeenteraadslid. Na de verkiezingen van 2006 was hij zes jaar lang het enige N-VA-raadslid in de gemeenteraad. In 2007 werd Lemmens voorzitter van de Antwerpse afdeling van N-VA. Na de provincieraadsverkiezingen van 2012 schopte Lemmens het tot N-VA-gedeputeerde in de Antwerpse provincieraad. Ook bij de afgelopen verkiezingen was Lemmens lijsttrekker bij de provincieraadsverkiezingen en haalde 43.278 voorkeurstemmen. Lijstduwer Jan Jambon haalde echter nog meer stemmen dan Lemmens.

Annick De Ridder

Annick De Ridder is 39 jaar jong, maar lijkt toch al een eeuwigheid mee te gaan in de Antwerpse politiek. De Ridder was in het begin van haar politieke carrière lid van Open Vld en zetelde tussen 2001 en 2006 in de Antwerpse districtsraad. In 2004 raakte ze verkozen blij Vlaamse verkiezingen en tot op heden zetelt De Ridder nog steeds in het Vlaams parlement. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 zetelde ze als gemeenteraadslid, maar nadat haar partij uit de meerderheid stapte omwille van een conflict rond het Oosterweeldossier, besliste ze om haar politieke carrière even ‘on hold’ te zetten. De Ridder nam een functie op bij het logistieke havenbedrijf Katoen Natie.

Eind 2013 maakte De Ridder haar overstap naar de N-VA bekend. Sindsdien profileert ze zich als rechtse hardliner die ook niet verlegen is om betrokken te raken in Twitterrelletjes. De Wever maakte van haar de nieuwe leading lady van de Antwerpse N-VA en schonk haar bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen de tweede plek op de lijst voor de gemeenteraad. De Ridder raakte vlotjes verkozen met 6.324 voorkeurstemmen. Ze wordt genoemd als toekomstig schepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER