Direct naar artikelinhoud
UGent

"Nieuwe kandidaten mikken op ontgoochelde UGent'ers"

Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets stellen zich kandidaat voor het (vice)rectorschap van de UGent.Beeld James Arthur

In de strijd om het (vice)rectorschap van de UGent krijgen Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe concurrentie. Hoeveel kans maken Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets? "Ze lanceren een frisse boodschap, maar er is weinig tijd om campagne te voeren."

Een tweede duo mengt zich, na maanden van geruchten, in de strijd om de twee hoogste ambten van de UGent. Karin Raeymaeckers, professor aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen, streeft het rectorschap na, terwijl Patrick De Baets, professor aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, vicerector wil worden. Zij nemen het op tegen het duo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe, dat zich voor de derde keer kandidaat stelt.

We willen vanuit de basis aan de slag gaan en merken dat het enthousiasme om mee te denken groot is
Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets (UGent)

Raeymaeckers en De Baets, allebei lid van de Raad van Bestuur, lanceren geen uitgebreid programma. Zij plaatsen juist een beknopte visie centraal en willen dat medewerkers trots kunnen blijven op de UGent. “We willen juist vanuit de basis aan de slag gaan en wilden geen regeerverklaring afleggen”, stelt het duo. “Ons valt op dat het enthousiasme om mee te denken zeer groot is. Maar we gaan ons niet met andere duo’s vergelijken. Het is onze bedoeling om positief campagne te voeren.”

Achterban

Tot komende vrijdag kunnen kandidaten zich inschrijven voor de rectorverkiezingen. Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger, die het in de voorbije rondes opnamen tegen Van de Walle en Van Herreweghe, laten vooralsnog niet in hun kaarten kijken, maar het ziet ernaar uit dat zij nu afzijdig zullen blijven. De nieuwe verkiezing start op 18 september en zal uit maximaal drie stemrondes bestaan. Als het bij de twee duo’s blijft, dan moet er in de eerste ronde een tweederdemeerderheid worden behaald. In een eventuele tweede ronde valt deze eis weg en is een gewone meerderheid voldoende om te worden verkozen.

“Het kan weer spannend worden”, zegt een waarnemer. “Het nieuwe duo heeft ook de nodige steun in de Raad van Bestuur. Bovendien staat een deel van de achterban van Van Huylenbroeck achter hen.” Johannes Weytjens, voorzitter van de Gentse Studentenraad, meent dat Raeymaeckers en De Baets zeker kans maken. “Op dit moment leven de rectorverkiezingen nog niet echt, onder meer door de vakantie en de herexamens. Maar ik hoor in de wandelgangen wel dat veel mensen blij zijn dat er een nieuw duo is opgestaan. Zij nemen hun verantwoordelijkheid op.”

Smeercampagne

Opmerkelijk is dat Raeymaeckers eerder de kandidatuur van Van de Walle openlijk steunde. Het compromisvoorstel dat Van de Walle en Van Herreweghe eind mei afsloten met Van Huylenbroeck en De Saeger was volgens haar, net als de imagoschade door de aanslepende verkiezingen, een kantelpunt. “Ze mikt nu op de ontgoochelde kiezers”, zegt een academicus. “Ze is er eigenlijk zelf een. Het duo lanceert een frisse boodschap, maar heeft wel geen uitgebreid programma. Zo’n aanpak kan wat losmaken, maar er is weinig tijd voor campagne en ze is niet overal bekend. Van de Walle is juist al jaren een van de kernfiguren van de UGent.”

Het zou spijtig en onterecht zijn moest Van de Walle worden afgerekend op wat de afgelopen maanden is gebeurd
Kristiaan Versluys, oud-onderwijsdirecteur van de UGent

In de voorbije zeven rondes haalden Van de Walle en Van Herreweghe telkens met gemak een gewone meerderheid. Het ligt daarom voor de hand dat zij op veel steun kunnen blijven rekenen. Dat ziet ook Kristiaan Versluys, oud-directeur onderwijs en professor emeritus. “Van de Walle heeft geen schuld aan de ongelukkige voorgeschiedenis. Hij is juist het slachtoffer geweest van een ongeziene smeercampagne, maar is zelf altijd netjes gebleven. Het zou spijtig en onterecht mocht hij worden afgerekend op wat de afgelopen maanden is gebeurd.”