In de provincie Luik hebben ze de afgelopen dagen al heel wat wateroverlast gehad

Opnieuw regen en onweer verwacht, KMI kondigt code geel af en "verwacht op meerdere plaatsen wateroverlast"

Vandaag zullen er opnieuw regen- en onweersbuien over ons land trekken en het KMI verwacht "op meerdere plaatsen wateroverlast". In heel wat provincies wordt dan ook code geel afgekondigd. Ook weervrouw Sabine Hagedoren waarschuwt: "Wees waakzaam". 

De paraplu's en regenjassen mogen voorlopig nog niet opgeborgen worden, want ook vandaag verwacht het KMI een regen- en onweerszone die over ons land trekt. "Vooral in de loop van de namiddag of avond kunnen in meerdere provincies verspreide, felle onweersbuien toeslaan met tientallen mm water in 1 of meerdere uren", klinkt de waarschuwing. 

In verschillende provincies kondigt het KMI dan ook code geel af. Vanaf de middag geldt code geel in Luxemburg en Namen, later op de middag ook in Waals-Brabant, Luik, Brussel, Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen. 

Die buien kunnen gepaard gaan met wateroverlast. In de provincies Limburg en Luik zijn de inwoners de afgelopen dagen al getroffen door grote overstromingen, waardoor de kans op wateroverlast ook nu groot is. 

"Gezien de verzadiging van de bodem op uitgebreide schaal en zeer lokale schade aan de infrastructuur van waterlopen in de regio Luik, is wateroverlast op meerdere plaatsen te verwachten, zelfs bij lagere neerslaghoeveelheden dan gewoonlijk het geval is. Bij bevestiging van de verwachtingen kunnen provincies naar oranje opgeschaald worden."

Weervrouw Sabine Hagedoren: "We raken het wisselvallige echt niet kwijt"

"Op de meeste plaatsen is extra regen echt niet nodig voor de grondwaterstanden, maar we raken het wisselvallige echt niet kwijt", zegt ook VRT-weervrouw Sabine Hagedoren. "De buien zijn nog steeds niet verdwenen van onze weerkaarten."

Wees waakzaam
Weervrouw Sabine Hagedoren

"Dinsdagnamiddag, - nacht en woensdagochtend kan er behoorlijk veel neerslag vallen, en lokaal kunnen dat intense buien zijn. We houden dat in de gaten, maar wees dus waakzaam", waarschuwt de weervrouw.

"De dagen erna blijft het wisselvallig, de depressies blijven geklemd zitten tussen hogedrukgebieden. Een langere droge periode zit er voorlopig niet in."

BEKIJK - dit zijn de weersvoorspellingen voor de komende dagen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen