De blauw-zwarte aanhang op het (voorlopig) laatste titelfeest van Club Brugge in 2022.© jve

Plots alle hens aan dek voor Brugse politie en stadsdiensten: “Speelt Club zondag kampioen, dan volgt titelfeest op maandag”

Brugge -

Blauw-zwart mag zich opmaken voor nogmaals een verlengd weekend. Want als Club Brugge zondag kampioen wordt, dan viert het maandag zijn negentiende landstitel op de Brugse Markt. “We zullen snel moeten schakelen, maar daar hebben we de nodige kennis en ervaring voor”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Koen Theuns en Celina Cazzetta

LEES OOK. RECONSTRUCTIE. Hoe Club Brugge plots op één punt van de landstitel staat

Geen mens die bij aanvang van de play-offs eind maart een stuiver had gegeven voor de kansen van Club Brugge, maar na een onwaarschijnlijke inhaalrace is blauw-zwart plots torenhoog favoriet om kampioen te worden. Het hoeft daar komende zondag zijn laatste wedstrijd niet eens voor te winnen - een gelijkspel volstaat altijd.

En dus moeten ook de stadsdiensten vol aan de bak. “We kennen het verhaal van het vel en de beer, maar het is logisch dat we in deze omstandigheden toch voorbereidingen moeten treffen voor een titelfeest. Als dat er komt, dan zal dat op maandag 27 mei zijn, daags na de beslissende wedstrijd”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Waarom op een werkdag en niet het volgende weekend of pakweg woensdag, wanneer de jeugd maar een halve dag school heeft? “Dat is zo afgesproken met het bestuur van Club Brugge. De spelers gaan na het seizoenseinde in verlof. Als we dagenlang zouden wachten, dan zouden velen van hen er niet bij kunnen zijn.”

Gemeenteraad verlaat

En dus zal de Brugse Markt bij titelwinst op maandag blauw en zwart kleuren. Bij de vorige viering, in 2022, begon de viering om 17 uur met de ontvangst van de spelers om 19 uur. “Wellicht zal alles een uur vroeger plaatsvinden, met de eigenlijke viering om 18 uur”, zegt De fauw.

Eén van de redenen daarvoor is dat die maandagavond ook de gemeenteraad plaatsvindt, in principe om 18.30. “Het startuur zullen we wat verlaten. Geen unicum, we deden dat bijvoorbeeld ook naar aanleiding van De Warmste Week.”

Sinds 2016 was de Brugse Markt het decor voor meerdere titelvieringen.© Photonews

Hoe dan ook zullen de stadsdiensten snel moeten schakelen. “Maar daar hebben we de nodige kennis en ervaring voor, het is niet de eerste keer dat we dit organiseren. Na de kampioenenvieringen van de voorbije jaren beschikken we over een draaiboek”, zegt De fauw. “Om maar iets te zeggen: als we maandagochtend beginnen aan het podium, dan staat het er tegen de middag.”

Risicowedstrijd

Maar dat podium zal er dus alleen maar komen als Club Brugge zondag aan het langste eind trekt. Toch geen sinecure, want dat moet het uitgerekend doen tegen stadsrivaal Cercle Brugge. Sowieso een beladen wedstrijd, en nu nog meer dan anders. Omdat voor Cercle nog een rechtstreeks Europees ticket op het spel staat, maar ook omdat de blauwe buren kampioen zien spelen wel het laatste is wat de groen-zwarte aanhang wil.

De Platse, hier bij het kampioenschap van 2021.© ktb

“De derby is altijd een risicowedstrijd en nu nog meer”, zegt De fauw. “Er zullen extra manschappen nodig zijn, ook al omdat bij een titel voor Club een feest zal losbarsten op de Platse en de Gistelse Steenweg afgesloten zal moeten worden voor het verkeer.”

“We zullen de nodige maatregelen nemen voor deze wedstrijd, die zoals alle derby’s verhoogde risico’s inhoudt. Later deze week houdt de voetbalcel hierover een coördinatievergadering”, zegt Lien Depoorter, woordvoerster van Politiezone Brugge. Ook voor een mogelijke titelviering moeten nog afspraken gemaakt worden. “Hierover zullen we nog overleg plegen met Club Brugge.”

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL