Nederlandse koningskinderen mogen tijdens vakantie niet op schermpjes: “En toch is dat geen goed idee”

© blg

Ook prinsessen moeten luisteren naar mama en papa. De drie Nederlandse koningsdochters ­mogen tijdens de zomer enkele weken niet op hun smartphone of tablet. Maar is dat wel echt het goede voorbeeld?

Silke Remmery

Als de smartphone of tablet de voorbije twee weken bij u thuis ook al tot discussies heeft geleid: wees dan ­gerust. Het gebeurt overal. Zelfs in de koninklijke familie, zo blijkt. Maar daar hebben de Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima iets op gevonden, onthulden ze aan het begin van de zomervakantie, die voor hen pas startte. “We hebben schermloze weken in de vakantie, zonder telefoons of iPads”, zei de ­koning. “Dan is tenminste een deel van de vakantie schermloos en is het probleem om hen uit de zetel te krijgen snel opgelost.” Al sputteren prinsessen Amalia (14), Alexia (13) en ­Ariane (11) uiteraard ook tegen, zegt Máxima. “Zeker de eerste dagen klagen ze wel.”

Logisch, vindt social media-expert Stefaan Lammertyn, auteur van Help! Mijn kind leeft online. “Bij mijn zoon van vijftien jaar zou dat niet werken. Maar ik vind de smartphone of tablet verbieden eigenlijk ook geen goed idee. Beter is een gezond evenwicht te vinden van online en offline. Als ze nu twee uur in het zwembad zitten, is het toch oké om daarna een half uur op hun smartphone te tokkelen? Het is vakantie: kinderen zouden hun zin moeten kunnen doen.”

Daarmee wil hij niet gezegd hebben dat er geen afspraken moeten zijn. Natuurlijk mag je de kinderen nog ­altijd aanspreken als ze te lang online zitten. “Dat doe ik ook. En bij een uitstap of op een terras mogen ouders zeker vragen de smartphone even niet boven te halen. Dat is minder drastisch dan het te verbieden. Ze moeten net leren er op een verstandige manier mee om te gaan.”

Dan ook mama en papa

Wekenlang verbieden vindt ook Elke Boudry, coördinator van expertise­centrum Mediawijs, extreem. Maar kortere periodes, daar gelooft ze wel in. “Het kan geen kwaad om met een digital detox te experimenteren in de vakantie, dat is net een goed moment. Kinderen hebben dan veel vrije tijd, het is verleidelijk zich dan in de zetel te ploffen met de smartphone. En voor je het weet, is er een halve dag voorbij.”

Maar dat het op lange termijn ook iets verandert aan het smartphone- of tabletgebruik, is een misvatting, zegt Boudry. “Om overmatig gebruik aan te pakken werkt zo’n cold turkey niet. Dat zal het gedrag op lange termijn niet veranderen.”

Dus ook niet bij jezelf. Want ouders die hun kinderen schermloze weken opleggen, mogen niet vergeten dat ze dan zelf ook zonder tablet of gsm moeten. Boudry: “Wie strikt is tegenover zijn kind, moet dat ook zijn voor zichzelf.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer