Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Duurzame bedrijven leggen vaak betere financiële prestaties voor

Er bestaat een hardnekkige perceptie dat duurzame ondernemingen minder winstgevend zouden zijn dan traditionele bedrijven. Maar dat beeld klopt niet, wel integendeel!

Duurzame bedrijven leggen vaak betere financiële prestaties voor
Beeld Pexels

Sinds 2011 scoren duurzame beleggingsfondsen qua rendement beter dan fondsen die overwegend in traditionele bedrijven beleggen. “Dat is geen toeval”, weet Guy Janssens, hoofd maatschappelijk en verantwoord beleggen bij marktleider BNP Paribas Fortis. Hij ziet diverse oorzaken aan de basis van deze op internationale cijfers gebaseerde vaststelling. “In de eerste plaats is er de algemene evolutie van onze maatschappij. De ecologische normen worden almaar strenger, de boetes voor overtreders almaar hoger. Een typisch voorbeeld vlak bij huis is de Antwerpse lage-emissiezone voor voertuigen.”

Geen milieuboetes

Bedrijven die niet duurzaam ondernemen, lopen meer kans op milieuboetes. Daardoor krijgen ze minder gunstige beoordelingen van analisten. Het gevolg is dat ze om geld te lenen voor nieuwe projecten, een hogere rente moeten betalen dan bedrijven die geen boetes krijgen. Ook dat is een reden dat beleggingsfondsen die investeren in duurzame bedrijven betere financiële resultaten boeken. Vandaag presteren bedrijven die al in een vroeg stadium zijn meegestapt in het duurzame verhaal, het best.

Zonnepanelen

Duurzame investeringen komen ook andere duurzame keuzes ten goede. Kijk maar naar de enorme investeringen die China heeft gedaan in zonne-energie. Wereldwijd gaf dat de belangrijkste impuls aan de forse daling van de prijs van zonnepanelen, die op zijn beurt de plaatsing van nieuwe installaties stimuleert.

Meer informatie over duurzaam beleggen vind je hier

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel