Antwerps schepen Els van Doesburg (N-VA).© Frederik Beyens

Antwerps schepen Els van Doesburg (N-VA) na vinden van man die al jaar overleden was: “Eenzaamheid is zeer moeilijk te detecteren”

Antwerpen -

De stad Antwerpen heeft een reeks initiatieven rond vereenzaming. “Het is verschrikkelijk om te horen dat iemand al zo lang overleden is, of dat de buren niets opmerken van een overvolle brievenbus of dergelijke”, zegt Els van Doesburg, Antwerps schepen van Gezondheidszorg (N-VA).

LEES OOK. Lichaam van vereenzaamde zestiger pas na jaar aangetroffen in Antwerpen: “Markus was een aimabele man”

In een woning aan de Amerikalei in Antwerpen werd vorige week het lichaam aangetroffen van de 60-jarige Markus V. De bewoner bleek ongeveer een jaar geleden te zijn overleden, maar niemand heeft dat opgemerkt.

“Eenzaamheid is zeer moeilijk te detecteren”, zegt Els van Doesburg. “Daarom zetten we in op enkele buurtversterkende initiatieven, met het idee dat we netwerken kunnen voeden en mensen zo met elkaar in contact komen.”

“We zetten in op enkele buurtversterkende initiatieven, met het idee dat we netwerken kunnen voeden en mensen zo met elkaar in contact komen”

Els van Doesburg

Antwerps schepen van Gezondheidszorg (N-VA)

Leve De Ouderen is zo’n initiatief waarbij thuiswonende 80-plussers en hun omgeving worden ondersteund via telefonische opvolging en huisbezoeken. “Ouderen uit een bepaalde buurt worden aangeschreven met de vraag of ze het goed vinden dat ze af en toe een telefoontje of een huisbezoek krijgen, van vrijwilligers en eventueel op termijn ook gewoon van elkaar”, zegt de schepen.

Daarnaast worden er activiteiten georganiseerd zodat buren elkaar leren kennen, en dus situaties zoals met de bewoner aan de Amerikalei zouden opmerken. Leve De Ouderen is opgestart in Hoboken, Merksem en Wilrijk.

“Daarnaast ondersteunen we De Krachtveer, dat los van leeftijd werkt rond eenzaamheid. Het doel is om de eenzaamheid te doorbreken door sociale vaardigheden te leren en mensen te helpen om hun angst te overwinnen”, zegt Van Doesburg.

Nieuw project

Via Atrium vzw wordt dan weer samen met het Berchemse districtsbestuur een nieuw project opgestart met focus op de buurt rond de Fruithoflaan. “Dat is een buurt waar de inwoners een hoge gemiddelde leeftijd hebben en waar geen dienstencentrum voorhanden is. Ook hier wordt gewerkt rond het doorbreken van eenzaamheid en het ontwikkelen van netwerken”, zegt Van Doesburg.(svw)

www.antwerpen.be/nl/overzicht/eenzaamheid

© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Els van Doesburg