Echtscheiding

Japan zet deur open voor co-ouderschap

© SOPA Images/LightRocket via Gett

Het Japanse parlement heeft wetsaanpassingen goedgekeurd om co-ouderschap bij echtscheidingen mogelijk te maken.

rvs
Bron: the guardian

De wetswijziging, de eerste aanpassing van het hoederecht in meer dan 70 jaar, werd dinsdag goedgekeurd door het Japanse lagerhuis en gaat nu naar het hogerhuis. Daar wordt de wetswijziging volgens het Japanse persagentschap Kyodo naar alle verwachtingen goedgekeurd voor het einde van de huidige parlementaire periode op 23 juni. De nieuwe regels zouden dan van kracht worden vanaf 2026. Ze zouden ook retroactief gelden voor eerder gescheiden koppels.

“Zelfs na een echtscheiding blijft het belangrijk voor zowel de moeder als de vader om voldoende betrokken te blijven in en verantwoordelijk te zijn voor de opvoeding van de kinderen”, verklaarde minister van Justitie Ryuji Koizumi volgens nieuwssite Nikkei Asia vorige maand aan het parlement. Het voorstel van zijn Liberal Democratic party en coalitiepartner Komeito wordt gesteund door twee grote oppositiepartijen.

Moderne kijk op gezin

Het Japanse burgerlijk recht stipuleert dat koppels bij een scheiding moeten beslissen welke ouder het hoederecht over de kinderen op zich neemt. Een op drie kinderen met gescheiden ouders verklaarde in een overheidsonderzoek uit 2021 dat het contact met de ouder zonder hoederecht uiteindelijk stopte. Japanners die in het buitenland wonen, klagen bovendien dat ze de band met hun kinderen verliezen als de ex-partner hen meeneemt naar Japan.

De wetswijziging maakt deel uit van een modernere kijk op de gezinsvormen in het conservatieve land. Per jaar zijn zo’n 200.000 Japanse kinderen betrokken bij een echtscheiding, dubbel zoveel als 50 jaar geleden.