18 november 2017 om 03:00
Luister naar

M’n man groeide tot een boom in het Koninkrijk.

God is goed. God is trouw. En als je naar Hem luistert en Hem gehoorzaamt, zullen er grote dingen gebeuren!

Misschien denk je bij het bovenstaande wel: ‘Nou nou, dat klinkt als een tv-dominee, daar heb ik helemaal niks mee. Wat moet dat in deze krant?’ Daar kan ik inkomen, want normaal gesproken zou ik dat ook niet zo snel zeggen.

En nu al helemaal niet. Mijn man is namelijk een maand geleden heel plotseling overleden, thuis in Jeruzalem, op 51-jarige leeftijd. Een ontzettende schok en een intens verdrietige situatie. Ik blijf met mijn twee kinderen alleen achter. Hoezo goed en trouw?

Twintig jaar geleden leerde ik mijn man kennen op het werk. Hij was niet gelovig, maar door persoonlijke omstandigheden heeft hij uiteindelijk de stap met God durven wagen, en ondanks zijn twijfels liet hij zich op z’n 35e dopen. Een dominee preekte in die tijd over het Koninkrijk van God dat als een mosterdzaadje is, het kleinste van alle zaden, maar het groeit uit tot de grootste onder de planten en de vogels van de hemel komen nestelen in zijn takken (Matteüs 13, vers 31-33). Een belofte die mijn hart raakte. En God is trouw gebleken. Mijn man groeide uit tot een boom in dat Koninkrijk. We konden studeren op een bijbelschool in Engeland en mochten naar Kazachstan gaan als bijbelvertalers. Hij bereikte veel jongeren op de middelbare school waar hij daarna lesgaf en las met hen het evangelie in het Grieks. De laatste vier jaar werkten we namens de Protestantse Kerk als pastoraal werkers in Jeruzalem. Mijn man kon goed luisteren en heeft vanuit liefde tot Jezus heel veel mensen kunnen helpen. ‘Hij zag je werkelijk, als mens’, vertellen veel lokale Joden en Palestijnen me nu. Hij was een eenvoudig en radicaal gelovige.

Maar hij leed aan de gebrokenheid van deze wereld, aan zonde, aan onrecht en aan hoe mensen kwaad spraken over elkaar en elkaar kwaad berokkenden. Ook christenen. De kerk zou toch warm, hartelijk, gelovig en gehoorzaam moeten zijn aan de Goede Herder?

Dan zuchtte hij verdrietig en zei: ‘Marleen, het is helemaal niet zo moeilijk als de meeste mensen denken. Je moet je gewoon steeds afvragen: ‘Wat zou Jezus doen in deze situatie?’ En dat deed hij zelf dan ook. Soms consequenter dan ik met mijn christelijke achtergrond.

En nu heeft God hem thuisgehaald. Ondanks mijn verdriet was ik verbaasd en blij hoeveel mensen uit allerlei achtergronden hem de laatste eer kwamen bewijzen tijdens de drie afscheidsdiensten die we hebben gehad in Oosterbeek, Jeruzalem en Bethlehem. Mensen die diep geschokt waren over zijn plotselinge overlijden, maar juist ook geraakt door zijn liefde en geloof. Bijna 600 mensen. Het beeld van het mosterdzaadje maakte God deze dagen compleet: zelfs vogels die in zijn takken nestelden. Ik ben er stil van.

God is goed. God is trouw. Doordat mijn man in eenvoud naar Hem luisterde en Hem gehoorzaamde, heeft God in zijn leven een klein zaadje tot grote bloei gebracht. Dat gun ik iedereen!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na de oorlog was het: zwijgen en vooruit maar weer, het leven hernam zijn loop. Met grote gevolgen

De grootvader van Bart Jan Spruyt werd in de oorlog onder dwang tewerkgesteld in Duitsland. Daar sprak hij na de oorlog nooit meer over. 'Voor mij is hij altijd volstrekt ontoegankelijk gebleven.'

Paul Schenderling

Kun jij als grootgrondbezitters die zwaar onderbetaalde dagloner recht in de ogen aankijken?

Je kunt je een wereld zonder naasten en naastenliefde nauwelijks voorstellen. Toch was dit een groot deel van de wereldgeschiedenis het geval, stelt Paul Schenderling.

Heb je een mening die ons stoort? Dan slepen we gerust de fouten van je voorouders erbij

Lodewijk Asscher wordt nog steeds gepest met de rol van zijn grootvader in de Joodse Raad, signaleert Reina Wiskerke. Wat gebeurt er met de nakomelingen van NSB'ers als de archieven over hen opengaan?

Afbeelding

Op de koffie bij 'filmster' Gerlach van Beinum, de laatste akkerbouwer onder de rook van Amsterdam

Met een documentaire over zijn leven groeit boer Gerlach, de bijzondere akkerbouwer onder de rook van Amsterdam, uit tot een begrip. Maar een echte filmster zal hij nooit worden, merkt columnist Gerard ter Horst.

beeld nd

Ik wil een tegengeluid laten horen: denken aan scheiden hoeft niet het begin van het einde te zijn

De podcast ‘Gebroken Gelofte’ van het Nederlands Dagblad, een podcast over scheiden in christelijk Nederland, heeft flink wat losgemaakt. Is het geen promo voor scheiden? Wordt scheiden zo niet genormaliseerd?

Mijn pake deelt zijn handen en zijn oren, omdat hij zijn leven lang heeft geleerd Jezus te volgen

Zijn pake logenstraft het vooroordeel dat de babyboomer enkel klaagt en profiteert, schrijft Mark de Jager. ‘In het samenwerken voor het goede, vallen kerkelijke en culturele verschillen weg.'

Jan Willem Wits

Waarom het een aderlating is als de lutheranen in Nederland zouden uitsterven

Hoelang houden de kwijnende lutherse gemeenten binnen de Protestantse Kerk het nog vol? Wat zou het betekenen als ze van de Nederlandse aardbodem verdwenen? We kunnen de lutheranen niet missen, vindt Jan-Willem Wits.

Afbeelding

Christenzionist in gesprek met een Palestijns christen. 'Je kunt altijd nog verhuizen'

Stel dat een christenzionist ergens bij Bethlehem de Palestijnse Daoud Nassar ontmoet. Aad Kamsteeg maakt zich een voorstelling van dat gesprek en welke argumenten dan meestal worden gebruikt.

Afbeelding

Het is goed te begrijpen waarom voetballer Cody Gakpo luistert naar de worship van Eline van Dijk

De teksten van een nieuwe generatie Nederlandse worship- en aanbiddingsleiders worden eerlijker valt columnist Gerard ter Horst op. Een sterk voorbeeld vormt Eline van Dijks ‘Levenswoorden’. Cody Gakpo blijkt ook fan.