Direct naar artikelinhoud

Wetenschap die ons geen onwelvoeglijke waarheden mag laten ontdekken is substituut-religie

Voetnoot
Beeld .

'Je kunt geen rechtvaardigheid bereiken als je je baseert op onwaarheden', zegt wetenschapshistoricus Alice Dreger in een vraaggesprek van Jop de Vrieze, woensdag in de Volkskrant.

Dreger stelt dat waarheidsvinding idealisten aan beide zijden van het politieke spectrum soms niet bevalt. Een enkele keer gaan de idealisten over tot agressie. Ik heb het al eerder gesteld: moraal en idealisme zijn de dekmantel van allerlei onverdraagzaamheid.

Als voorbeeld noemde Dreger onderzoek waaruit bleek dat niet alle kinderen die seksueel misbruikt zijn ernstige psychische schade oplopen. De onderzoekers kwamen 'frontaal tegenover activisten te staan'. Het onwenselijke heeft geen bestaansrecht, in naam van het goede.

Wetenschap dient vooral te onderzoeken hoe de wereld eigenlijk in elkaar zit; wetenschap die ons geen onwelvoeglijke waarheden mag laten ontdekken is geen wetenschap meer maar substituut-religie. Zoals overigens ook veel activisme verworden is tot substituut-religie, met alle minder aangename neveneffecten die bij het fanatisme horen.