Antwerpfans zien Great Old bekerfinale verliezen aan Bosuil: “Volgend jaar krijgen we een nieuwe kans”

Deurne -

Honderden Antwerpfans zakten af naar de Bosuil om de bekerfinale op groot scherm te volgen. Hoewel het vertrouwen groot was, zagen de Reds hun helden met lege handen terugkeren naar Deurne-Noord. “Het kan niet elk jaar prijs zijn”, klonk het achteraf.

Laurens Van Aert

“Hela gasten, klaar voor een goal of vijf of watte?” Wanneer een groepje vrienden zijn fiets parkeert aan de Bosuil, staat één ding als een paal boven water: het vertrouwen in een tweede bekerwinst op rij is groot. Op de tonen van The Taste of Summer, de befaamde goaltune van de Great Old, mengen de jongeren zich tussen honderden andere Reds op de drukbevolkte parking.

Een erg toepasselijk lied overigens, want de aanwezige supporters krijgen donderdagnamiddag een voorproefje van de zomer. Aan korte broeken en dito mouwen geen gebrek. Wie niet beter weet, zou denken dat hij op en of ander lentefestival is beland. Luide muziek, de geur van frietkramen en bier maken het plaatje compleet.

Tien minuten voor de aftrap ruimt de muziek plaats voor de eerste livebeelden vanop de Heizel. De 11-jarige Milan springt ongeduldig in het rond. “Of we gaan winnen? Wat een domme vraag. Natuurlijk”, stelt hij overtuigd. “We maken ons op voor een echte cupmatch”, pikt Franky in. “Ik hoop dat ons gasten er klaar voor zijn, want de Croky Cup moet ons seizoen redden.”

Franky (l) en Milan (r).© Laurens Van Aert

Aan het enthousiasme van de supporters zal het alvast niet liggen. Wanneer de camera het Antwerpse sfeervak in beeld brengt, wanen de honderden supporters aan de Bosuil zich even op de Heizel. En wanneer vervolgens de trofee gefilmd wordt, kleurt de decibelmeter nog wat roder. Pronkt de beker straks nog een jaartje langer in de trofeeënkast in Deurne-Noord?

De eerste minuten geven niet meteen die indruk. Union deelt de lakens uit, tot ongenoegen van de Reds. Ook de 10-jarige Jelte en zijn vader Derk merken dat het niet eenvoudig wordt. “Ofwel wint Antwerp met één goaltje verschil, ofwel krijgen ze een zware pandoering”, voorspelt de 40-jarige Nederlander.

Nederlanders Derk en Jelle maken er een vader-zoon momentje van.© Laurens Van Aert

“Jelte en ik komen helemaal vanuit Spijkenisse naar Deurne-Noord voor de finale”, vertelt Derk. “We zijn sinds enkele jaren grote fans van Antwerp. Ik had het gehad met matchen van Manchester City of Real Madrid en ging op zoek naar een nieuw cluppie. Mijn oog viel al snel op Antwerp: een traditieclub met bouwvallig stadion én een Nederlandse link. Mooier kan haast niet.”

“Ik had het gehad met matchen van Manchester City of Real Madrid en ging op zoek naar een nieuw cluppie. Mijn oog viel al snel op Antwerp”

Derk

Spijkenisse

“Een wedstrijd bijwonen, is nog niet gelukt. Daarom hoopten we dat het scherm op het veld zou staan, maar helaas. Ach ja, zolang ze straks de beker maar winnen. En als het even kan, dankzij een doelpunt van Nederlandse makelij”.

Kopzorgen

Derks woorden zijn nog niet koud of Jurgen Ekkelenkamp ziet zijn schot uiteenspatten op de paal. De eerste echte kans van Antwerp is een feit. Het signaal voor de supporters om hun kelen nog eens open te zetten. “Antwerp marginalen”, klinkt het tot tien keer toe.

Op slag van rust krijgt Koki Machida heel Deurne stil. De Japanse Unionist duwt de openingstreffer tegen de touwen. Kopzorgen voor de Reds, die met neergebogen hoofden richting de toog slenteren. “You win some, you lose some”, klinkt het weinig hoopgevend.

Toch is niet iedereen negatief. Ronny en zijn kameraden geloven er nog in. “We hebben nog heel wat kwaliteit op de bank zitten. Ilhenikhena en Ejuke, om maar iets te zeggen. Zij zetten deze scheve situatie nog recht.”

Ronny (tweede van links) en zijn vrienden.© Laurens Van Aert

Maar als Antwerp na een uur nog steeds op zoek moet naar de gelijkmaker, neemt het vertrouwen van supporters zienderogen af. “We rekenen op een klasseflits van Vincent Janssen. Maar die mag wel stilaan gaan komen”, opperen Victor en Ferre.

Andermaal scanderen de fans ‘Antwerp marginalen’, hopend op een reactie uit de hoofdstad. Maar die blijft uit. De invalbeurten van eerst Ejuke en later Ilhenikhena geven de Antwerpse burger moed, maar dat blijkt niet voldoende.

Victor, Jude, Warre en Ferre hadden vertrouwen in een goede afloop.© Laurens Van Aert

Wanneer Mohamed Amoura het vertikt om de wedstrijd in een definitieve plooi te leggen, schenkt hij de Great Old nog een allerlaatste levenslijn. Tot in de laatste seconden pompt Antwerp de ene bal na de andere in de zestien van Union. Maar het mag niet zijn: voor het eerst sinds 1975 verliest Antwerp nog eens een bekerfinale.

“Ach ja, je kan niet elk jaar zes gooien”, stellen Jarne en Siebe. “Natuurlijk zijn we ontgoocheld, maar we gunnen het Union ook wel. Volgend jaar krijgen we een nieuwe kans, met een nieuwe trainer en nieuwe spelers. Die nieuwe dynamiek zal ons deugd doen.”

Kempenaars Jarne en Siebe.© Laurens Van Aert

“Het was hoe dan ook een heerlijke namiddag in Deurne-Noord. RAFC, zon en bier: wat kan een mens nog meer wensen?”

“Volgend jaar krijgen we een nieuwe kans, met een nieuwe trainer en nieuwe spelers. Die nieuwe dynamiek zal ons deugd doen”

Jarne en Siebe

supporters RAFC

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Beker van België