© EPA-EFE

Merkel betreurt dat FDP regeringsonderhandelingen opblaast

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) “betreurt” de beslissing van de liberale FDP om uit de regeringsonderhandelingen te stappen. Zij en haar partij geloofden naar eigen zeggen dat de verschillende partijen van de zogenaamde Jamaica-coalitie (CDU-CSU, Die Grünen, FDP) “samen op weg waren” om een overeenkomst te bereiken, aldus de bondskanselier tijdens een persconferentie in de nacht van zondag op maandag.

Merkel zal in de loop van maandag president Frank-Walter Steinmeier inlichten over de stand van zaken. Om 11 uur zal Merkel daarnaast overleg plegen met haar partijbestuur over hoe het nu verder moet. “Het is een dag van diep nadenken over hoe het verder zal gaan in Duitsland”, zei ze. De bondskanselier benadrukte wel dat ze “alles zal doen om het land goed te leiden in deze moeilijke weken”.

De voorzitter van CSU, dat in een kartel met CDU naar kiezer trok, Horst Seehofer, noemt het spaak lopen van de onderhandelingen “een last” voor Duitsland. Een akkoord was volgens hem “binnen handbereik”. De partijleider ging er naar eigen zeggen heel de dag van uit dat nog een akkoord uit de brand kon worden gesleept. Dat zou het mogelijk hebben gemaakt om een antwoord te bieden aan “politiek-radicale krachten”. Seehofer bedankte Merkel ook “voor de voorbije vier weken” van onderhandelingen.

De partlijleider van Die Grünen reageert dan weer verbolgen. De FDP heeft vier weken lang “het publiek bedrogen”, reageert Simone Peter fel. De beslissing om nu de stekker uit de onderhandelingen te trekken is “onverantwoordelijk, niet serieus en berekend”.

Het is nog afwachten hoe het nu verder moet. Een grote coalitie tussen het kartel CDU-CSU en de SPD lijkt in elk geval uitgesloten door het verzet van de sociaaldemocraten, die na de bekendmaking van de FDP hun rol in de oppositie bevestigden. Daarnaast zijn ook de minderheidsregeringen CDU-CSU/FDP (29 zetels tekort) of CDU-CSU/Die Grünen (42 zetels tekort) onwaarschijnlijke opties. Het aannemelijkst lijken dan ook nieuwe verkiezingen. De voorzitster van Die Linke, Katja Kipping, verkiest alvast die laatste optie: “Er moeten nu zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, want een voortzetting van de grote coalitie wenst niemand.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER