© Photo News

Meer dan 7 jaar na crash “die F1-carrière onmogelijk maakte” keert Robert Kubica terug: geen Ferrari, wel Williams

Een sprookje in de wereld van de Formule 1: Robert Kubica keert terug op het allerhoogste niveau. De Pool wordt volgend seizoen namelijk piloot bij Williams, een jaar nadat hij een zitje nipt miste. Opmerkelijk is dat Kubica meer dan zeven jaar geleden bijna zijn arm verloor bij een crash.

vtvn

LEES OOK. Tegen een muur vliegen met 276 km/u en dat toch overleven: hoe is zoiets mogelijk? (+)

“Het is een moeilijke reis geweest om terug de Formule te halen”, aldus de 33-jarige Pool. “Maar wat bijna onmogelijk leek, begint nu weer mogelijk te lijken. Terug op die grid staan volgend seizoen is een van de grootste prestaties uit mijn leven. Ik ben er zeker van dat we door hard te werken en toewijding mooie dingen kunnen bereiken. Eindelijk kruip ik weer achter het stuur van een F1-auto en ik kan niet wachten om weer te racen.”

Ruim zeven jaar geleden crashte Kubica zwaar in de Ronde di Andora rally, een wedstrijd waaraan hij meedeed “voor het plezier”. De Pool schoof van de baan en raakte een vangrail. Hij zat meer dan een uur vast in de wagen. Naast het vele bloedverlies en verschillende fracturen werd bevestigd dat een deel van zijn voorarm was geamputeerd. Zijn carrière als racepiloot, en zeker die in de F1, leek voorbij...

Maar Kubica vocht terug. Via de rally, GT3 en Formule E kwam hij weer op de radar van de F1 terecht. Hij mocht in 2017 testen voor Renault, later voor Williams. Daar greep hij vorig seizoen nipt naast een zitje, ten voordele van Sergey Sirotkin. Maar voor volgend seizoen is het dus wel prijs. Kubica krijgt het tweede zitje bij de renstal, naast George Russell. Dat bevestigde Williams donderdag in de marge van de 21e en laatste Grote Prijs van het seizoen, in Abu Dhabi.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kubica werd sinds zijn debuut in de F1 in 2006 beschouwd als een groot talent. Hij won in 2008 de Grote Prijs van Canada en behaalde verder in totaal twaalf podiumplaatsen. De Pool kon ook testrijder worden bij Ferrari, maar koos dus voor een zitje als rijder bij Williams.

“Hij heeft een doorzettingsvermogen dat onwaarschijnlijk is om te aanschouwen”, aldus teambaas Claire Williams. “Hij verpersoonlijkt de vechtlust van Williams. We trekken de lijn van de consistentie door met Robert als vaste rijder, dat is een belangrijke stap voor ons in de strijd naar de top.”

De voorlopige grid van de F1:

Mercedes – Lewis Hamilton en Valtteri Bottas

Ferrari – Sebastian Vettel en Charles Leclerc

Red Bull - Max Verstappen en Pierre Gasly

Renault – Daniel Ricciardo en Nico Hulkenberg

Haas – Romain Grosjean en Kevin Magnussen

McLaren – Carlos Sainz enLando Norris

Force India – Sergio Perez en ?

Toro Rosso – Daniil Kvyat en ?

Sauber – Kimi Raikkonen en Antonio Giovinazzi

Williams – George Russell en Robert Kubica

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Formule 1