Direct naar artikelinhoud

Trump wil Amerika’s dodelijkste drone aan andere landen leveren om terroristen op te jagen

Bondgenoten en partners van de VS moeten makkelijker aan wapens kunnen komen, en dan vooral aan Amerikaanse wapens. Dat vindt de Amerikaanse president Trump, die de regels voor de aanschaf van wapens door andere landen heeft versoepeld. Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen. 

Een MQ-9 Reaper-droneBeeld US Air Force

Op zijn allereerste werkdag verbaasde de Amerikaanse president Trump zich erover dat de CIA bang was voor burgerdoden bij een droneaanval op een terreurverdachte. Nu heeft hij het voor andere landen makkelijker gemaakt om te kunnen beschikken over de MQ-9 Reaper-drones waarmee de VS terroristen uitschakelen. De strenge regels van de regering-Obama zijn overboord gegooid.

Ook moeten andere Amerikaanse wapens sneller en makkelijker aan het buitenland worden verkocht. De regering-Trump kondigde donderdag de versoepeling van de regels aan die voornamelijk zijn bedoeld om de export van Amerikaanse wapens flink uit te breiden.

Als het aan Trump ligt, worden in de komende jaren onder de noemer ‘Buy American’ miljarden meer dollars verdiend aan de verkoop van gevechtsvliegtuigen, helikopters, raketten en drones. Hij wil zo onder meer China, Israël en Rusland de wind uit de zeilen nemen. Die landen zijn minder streng als het gaat om de export van wapens en doen nu dus goede zaken.

US President Donald Trump makes his way to board Air Force One before departing from Naval Air Station Key West in Key West, Florida on April 19, 2018. / AFP PHOTO / MANDEL NGANBeeld AFP

‘Dit nieuwe beleid sluit aan op het streven van de president om de vrede te waarborgen door onze bondgenoten en partners te versterken’, aldus het Witte Huis in een verklaring. ‘Dat kan bereikt worden door het uitbreiden van de mogelijkheden van de Amerikaanse industrie en door het scheppen van Amerikaanse banen.’ 

Met name de strenge regels die Obama invoerde in 2015 om de verkoop van Amerika’s gewapende drones aan banden te leggen, was tegen het zere been van Trump. Ook is hij niet enthousiast over een internationaal akkoord dat 35 landen sloten om de verkoop van bewapende drones te regelen. 

Drone als ultieme wapen

Landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten, zouden niet makkelijk aan de onbemande vliegtuigen moeten komen, vonden de landen die het akkoord sloten. Meer nog dan Obama, die vanaf 2009 het aantal droneaanvallen fors opvoerde, ziet de president toestellen als de Reaper als de ultieme wapens om kopstukken van Al Qaida en IS uit te schakelen. 

Dat bleek al op de eerste dag van zijn presidentschap. Tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van de CIA in Langley kreeg Trump een video te zien van een droneaanval op een terreurverdachte. Tot zijn grote verbazing zag de president dat de CIA wachtte met het afvuren van de Hellfire-raket omdat zich in het huis van de terrorist ook familieleden bevonden. Pas nadat de man was weggelopen van de woning, werd besloten tot de aanval. ‘Waarom heb je gewacht?’, vroeg Trump toen aan het hoofd van de drone-operaties van de CIA.

Ook was hij nauwelijks onder de indruk, zo meldde The Washington Post deze maand, toen de CIA hem meldde dat ze nieuwe munitie hadden ontwikkeld om burgerdoden te voorkomen. Trump zei tijdens de campagne dat hij er geen moeite mee zou hebben ‘om families van terroristen ook uit te schakelen’. Obama weigerde diverse malen tijdens zijn presidentschap goedkeuring te geven aan sommige droneaanvallen omdat uit beelden van de Reaper-en Predatordrones bleek dat vrouwen en kinderen in de buurt waren van een terreurverdachte die op het punt stond te worden gedood.

Clandestiene operaties

‘Overdreven beperkend’, zo noemde Trumps woordvoerder Obama’s strenge exportregels voor drones. ‘Amerika is veiliger wanneer onze partners en bondgenoten beschikken over Amerikaanse wapens om zich te verdedigen.’ Landen die een Reaper willen kopen, kunnen vanaf nu rechtstreeks onderhandelen met de fabrikant. Tot donderdag moest de verkoop worden geregeld met de Amerikaanse regering.

Mensenrechten- en vredesorganisaties maken zich zorgen over de gevolgen van Trumps besluit. ‘De verspreiding van dit soort wapens is een groot probleem’, zegt drone-deskundige Wim Zwijnenburg van PAX. ‘Andere landen kunnen straks op dezelfde wijze gaan opereren als de VS, met name als het gaat om clandestiene operaties waarop weinig controle is en waarbij burgerslachtoffers kunnen vallen. Wij maken ons zorgen dat door de uitbreiding van het geweldsgebruik veel mensenrechtenschendingen zullen gebeuren.’