Direct naar artikelinhoud

Dit is het leukste wetenschapsnieuws van deze week

Handenschudden met een robot kan behoorlijk eng zijn, en niet alleen vanwege de enorme kracht van sommige robotklauwen. Dat komt door de uncanny valley; het ongemakkelijke gevoel dat optreedt als een robot op een mens lijkt, maar net niet helemaal menselijk is.Beeld Anp

Uncanny handje

Handenschudden met een robot kan behoorlijk eng zijn, en niet alleen vanwege de enorme kracht van sommige robotklauwen. Dat komt door de uncanny valley; het ongemakkelijke gevoel dat optreedt als een robot op een mens lijkt, maar net niet helemaal menselijk is.

Handenschudden met een robot kan behoorlijk eng zijn, en niet alleen vanwege de enorme kracht van sommige robotklauwen. Dat komt door de uncanny valley; het ongemakkelijke gevoel dat optreedt als een robot op een mens lijkt, maar net niet helemaal menselijk is. Dit effect treedt ook op bij haptische feedback, bewegingsterugkoppeling door apparaten en robots, blijkt uit een studie in Science Robotics. Als de feedback niet overeenstemt met de visuele cues die een gebruiker krijgt, zal deze de terugkoppeling als onnatuurlijk ervaren.

Mens krimpt de dieren

Overal waar de mens in de prehistorie opdook, gebeurde iets opvallends. De grootste zoogdieren stierven uit, waardoor de gemiddelde afmeting van de dieren daalde. In Amerika ging de gemiddelde lichaamsmassa van landzoogdieren zelfs omlaag van 98 naar minder dan 8 kilogram, nadat de mens langeafstandswapens had uitgevonden. Als dat zo doorgaat, zou het grootste levende zoogdier over een paar eeuwen weleens de koe kunnen zijn, aldus een Amerikaans team dat de cijfers op een rij zette in vakblad Science.

Wilmaaaa!

Wat gebeurt er als je kunstmatige intelligentie loslaat op de steentijd? Nieuwe clipjes van de animatieserie The Flintstones. Onderzoekers zijn erin geslaagd machines korte video's van de populaire serie te laten maken. Dit gebeurt op basis van een netwerk dat met 25 duizend Flintstones-video's is getraind. De onderzoekers kunnen nu een beschrijving geven (bijvoorbeeld 'Fred loopt met een rode hoed op door de huiskamer') waarna de machinerie zelf het clipje maakt.