Deze politieke dynastie zit bijna 100 jaar in de gemeenteraad (en is klaar om er zes jaar bij te doen)

© ppg

De familie Lassaut is geen onbekende in Geetbets. Meer nog, al sinds 1927 zit de familie Lassaut, met een onderbreking van zes jaar, in de gemeenteraad. Huidig schepen Rik Lassaut (DNA) wil daar nog eens zes jaar aanbreien, daarvoor rekent hij op zijn broer Pierre. Maar dat is niet de enige verrassing. DNA schuift nieuwkomer Tony Reniers uit Geetbets naar voor als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Paul Pans

86 jaar, zo lang zetelt er al een Lassaut in de gemeenteraad. Met een onderbreking van zes jaar zit de familie al sinds 1927 onafgebroken in de gemeenteraad. Wijlen grootvader Theo was de eerste van de familie die in de gemeentepolitiek stapte, nadien was kwam ook Riks vader Georges Lassaut op voor de verkiezingen. Hij werd vijf keer op rij verkozen en was jarenlang schepen in Rummen.

Rik Lassauts broer Theo nam na het overlijden van vader Georges (+1978) de fakkel over in 1982 voor twee legislaturen. Rik Lassaut kwam erbij in 1994: eén legislatuur voor Open VLD, gevolgd door drie legislaturen als stichter en voorman van DNA. Om de familienaam Lassaut 100 jaar in de gemeenteraad te brengen, rekent schepen Rik Lassaut op de steun van zijn broer en kandidaat Pierre.

En Rik Lassaut heeft ook plannen voor zijn partij DNA in de gemeenteraad van Geetbets. Hij wil graag voor de vierde keer op rij deel uitmaken van de meerderheid. Bij de verkiezingen van 2000 en 2006 werden de kandidaten alfabetisch op de lijst geplaatst. In 2012 vormde DNA een kartel met de GVP van toenmalig burgemeester Benny Munten en werd het ‘alfabetisch systeem’ per partij in omgekeerde volgorde vlekkeloos toegepast. Nooit was Rik Lassaut lijsttrekker, wél steeds de architect van de te vormen meerderheid.

Stunt

Lassaut pakt nu met een nieuwe stunt uit door nieuwkomer Tony Reniers (68) naar voor te schuiven als lijsttrekker. Volgens de geplogenheden in het politieke wereldje is de lijsttrekker ook automatisch kandidaat-burgemeester, maar daar denkt men bij DNA niet aan. “Onze kandidaten willen meewerken aan het beleid, voor de gemeente en haar inwoners”, zegt Tony Reniers, in een vorig leven directeur bij meerdere bedrijven, gewezen voorzitter van het Wijkcomité Glabbeekstraat en de Betserse Amateurtoneelkring BAT. “Ik heb nooit geëist lijsttrekker te zijn, Rik Lassaut, die mijn verzekeringsagent is, bood me dat aan.”

“Ik sta bij Tony op de lijst en niet andersom”, reageert Rik Lassaut. “Het gaat om de partij, niet over de gevestigde waarden. Met een kopman als Tony zitten we goed. Geetbets is immers de grootste deelgemeente. DNA is geen Rummense partij, maar een partij van en voor heel Geetbets.”

Volgens Tony Reniers klopten CD&V, Open VLD en Hart#Dorp ook bij hem aan, N-VA niet. “Ik koos voor DNA, waarvan de letter ‘D’ ook dynamisch betekent, de letter ‘A’ ook voor assertief staat.”

De DNA-lijst telt negen mannen en acht vrouwen en doet beroep op zes nieuwkomers. Onder de kandidaten onder meer OCMW-raadslid Gilberte Vanmechelen. Ook Luc Vanbrabant, eerder CD&V en GVP, dingt naar een zitje in de gemeenteraad voor DNA.