Vital Kamerhe, kandidaat-parlementsvoorzitter.© REUTERS

Drie doden na aanval op huis Congolese vicepremier Vital Kamerhe, leger spreekt van mislukte staatsgreep

In Congo heeft het regeringsleger in de nacht van zaterdag op zondag een staatsgreep verijdeld. Dat meldt een woordvoerder in een korte toespraak op de staatszender. Er werden verschillende arrestaties verricht.

lto
Bron: BELGA

Eerder op zondag was al duidelijk geworden dat bij een aanval op het huis in Kinshasa van kandidaat-parlementsvoorzitter Vital Kamerhe drie doden waren gevallen. De aanvallers waren er ook in geslaagd in het presidentieel paleis binnen te dringen.

“Het leger verzekert dat de situatie onder controle is en vraagt de inwoners van Kinshasa om vrij hun gang te gaan”, zei brigadegeneraal en legerwoordvoerder Sylvain Ekenge. Later volgt nog uitgebreidere communicatie, maar in afwachting wilde het Congolese regime de bevolking en de internationale gemeenschap alvast duidelijk maken dat de openbare orde hersteld is.

Ongeveer gelijktijdig met de aanval op Kamerhes huis was op de Facebookpagina van regeringstegenstander Christan Malanga een livestream te volgen. Daarop waren gewapende mannen te zien in het presidentieel paleis, met vlaggen van Zaïre. Ze beweerden uit de diaspora te komen en hun kinderen te hebben meegenomen. Verder zeggen ze ook president Félix Tshisekedi van de macht te willen verjagen, en halen ze uit naar Kamerhe.

Verkiezing uitgesteld

Vital Kamerhe is parlementslid, gewezen vicepremier en kandidaat-parlementsvoorzitter. De verkiezing van een parlementsvoorzitter had gisteren moeten plaatsvinden, maar werd wegens een crisis in de regeringspartij van president Félix Tshisekedi uitgesteld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER