Direct naar artikelinhoud
Voetbal

De transfer die zijn hart verscheurt: waarom Nainggolan volgend seizoen het shirt van Inter draagt

Volgend seizoen zal de Romeinse publiekslieveling niet langer het shirt van Roma dragen.Beeld AFP

Associeer Radja Nainggolan (30) niet langer met het rood-geel van Roma. De ex-Rode Duivel ruilt na vier seizoenen noodgedwongen Rome in voor Milaan. Inter telt ruim 24 miljoen neer voor een hereniging met Spalletti. Tegen Radja's wil en dank.

"Ik ben echt niet blij om Roma te verlaten, maar soms beslissen andere mensen voor jou." Zo verantwoordde Radja Nainggolan zijn transfer in zijn omgeving en aan de ontgoochelde fans op Instagram. Rome verlaten, het was echt nooit zijn bedoeling. In januari was er interesse uit China. Roma wou meewerken, maar zelfs het vooruitzicht op een astronomisch loon zette Nainggolan niet aan het denken. 

Zoals een trade in de NBA werd Nainggolans overgang boven zijn hoofd beslist. In de Amerikaanse basketbalcompetitie beslissen de teamleiders onderling welke spelers ze uitwisselen, alsof het om Panini-stickers gaat. Het contract verhuist van de ene club naar de andere en de speler moet mee. Koffers pakken en opkrassen met je hele hebben en houden.

'Ik ben echt niet blij om Roma te verlaten, maar soms beslissen andere mensen voor jou'
Radja Nainggolan

Zo gaat het ook bij Nainggolan. De mening van de middenvelder deed er weinig toe. Tot groot ongenoegen van de fans trouwens. Nainggolan was de krijger van het Romeinse publiek. Zijn soms ongepaste gedrag naast het veld, vergaven ze hem met plezier. Meer nog, het maakte hem alleen maar populairder. Het Stadio Olimpico zwaait straks zijn lieveling uit en Radja zelf moet zijn optrekje in Rome verlaten. In Casal Palocco was hij na al die jaren thuis. Hij heeft zelfs plannen voor een kledingzaak in Rome. Of dat idee de koelkast in gaat, is niet duidelijk.

De 24 miljoen die Nainggolan opbrengt, geven Roma weer wat meer financiële ademruimte

Roma moet cashen

AS Roma worstelt al enkele seizoenen met de regels van de Financial Fair Play die de UEFA in 2012 invoerde. De lonen liggen veel te hoog en daardoor moet Roma elk seizoen een sterspeler laten gaan om de lippen boven water te houden. In 2016 ging Pjanic naar Juventus voor ruim 30 miljoen, vorig jaar haalde Liverpool Salah op voor ruim 35 miljoen. Niet omdat ze niet voldeden, maar omdat Roma de centen broodnodig had. 

Hetzelfde gebeurt nu met Nainggolan. De 24 miljoen die hij opbrengt, geven Roma weer wat meer financiële ademruimte. Aanvankelijk was het Strootman die plaats moest ruimen, maar het werd dus Nainggolan. De miljoenen van Inter deden het Romeinse bestuur overstag gaan. De Financial Fair Play is meteen ook de reden waarom beide clubs de transfer nu nog niet bevestigen. Pas op 1 juli is Nainggolan officieel van Inter; dan pas mogen de 24 en de zes nulletjes in het groen in de boekhouding van Roma en in het rood in die van Inter.

Monchi beslist

Ramon Rodriguez Verdejo (49), kortweg 'Monch', is de man die Nainggolan met dwingende hand naar de uitgang van het Stadio Olimpico begeleidde. In april van vorig jaar viste Roma zijn sportieve directeur op bij Sevilla waar hij zijn sporen had verdiend. Monchi moet met beperkte middelen met Juve en Napoli concurreren en trekt daarom bij voorkeur jeugdige spelers aan. Het mag dan ook niet verbazen dat hij naast Davide Santon (27) ook de achttienjarige Nicola Zaniolo in de deal met Nainggolan liet opnemen.

In die zin paste de dertigjarige Nainggolan, met nog een zwaar contract voor drie seizoenen, niet langer in het plaatje. Bovendien had Monchi het de laatste maanden ook gehad met het gedrag van Nainggolan. Het filmpje dat Radja met oudejaar in een dronken bui postte, viel niet in goede aarde. Nainggolan kreeg een zware boete en mocht tijdens de eerste match van 2018 op de tribune plaatsnemen. Aan de zijde van clubicoon Totti zag hij Roma met 1-2 van Atalanta verliezen. Nainggolan keerde snel terug in de basiself, maar met Monchi was er iets gebroken. Voor de Spaanse sportief directeur stond toen al vast dat Nainggolan eruit moest. Het bod van Inter gaf hem de kans om zijn plan uit te voeren.

Spalletti belde de voorbije weken slag om slinger naar Radja in de hoop hem te overtuigen en slaagde in zijn missie

Klik met Spalletti

In de zomer van vorig jaar maakte Luciano Spalletti (59) de overstap van Roma naar Inter. Nagenoeg het eerste wat de Italiaanse coach aan de Chinese eigenaar Zhang Jindong vroeg, was om Nainggolan naar het Guiseppe Meazzastadion te halen. Spalletti was de man die Nainggolan bij Roma voor het eerst op de tien uitprobeerde en mét succes. Het seizoen 2016-2017 was het beste van Nainggolan bij Roma met elf goals en vier assists in Serie A.

De verhalen van vermeende interesse van Chelsea werden op dat moment steeds hardnekkiger. Spalletti maakte Nainggolan beter en de resultaten volgden. Roma eindigde als tweede na het ongenaakbare Juventus. De twee hadden een onmiskenbare klik. Het was dan ook geen toeval dat Inter al in januari kwam aankloppen voor Nainggolan.

Radja moet in Milaan de brug tussen het middenveld en topschutter Icardi worden

Spalletti belde de voorbije weken slag om slinger naar Radja in de hoop hem te overtuigen en slaagde in zijn missie. De Italiaanse trainer wil van Nainggolan opnieuw zijn 'trequartista' of nummer tien in een 4-2-3-1 maken. Radja moet in Milaan de brug tussen het middenveld en topschutter Icardi worden. Als het even kan, wil Spalletti er Moussa Dembélé nog bij op de acht.

Inter wil weer naar de top

Inter sloot het seizoen als vierde af. Een trapje lager dan Roma, maar wel goed genoeg voor een toegangsbewijsje voor de Champions League. Voor het eerst in zes jaar is Inter er weer bij op het kampioenenbal. De voorbije seizoenen waren bijzonder mager, maar nu hopen de Nerazzuri weer bij de Europese top aan te sluiten. Op eigen bodem willen ze zich weer tussen Juventus, Napoli en Roma wringen. De laatste titel dateert intussen al van 2010 en het is al zeven jaar geleden dat Inter nog eens in de top drie eindigde. 

De middelen zijn er bij Inter en dat is een groot verschil met Roma. De miljoenen van het Chinese Suning Holdings Group en het Indonesische International Sports Capital bieden mogelijkheden. Nainggolan zet contractueel dan ook een stap vooruit. Bij Roma had hij nog een contract voor drie seizoenen met een jaarloon van 4,5 miljoen euro. Inter drijft dat op tot 5 miljoen plus bonussen en doet er nog een seizoen bovenop. Financieel wordt Nainggolan er met andere woorden beter van.