Verdachte van dodelijke steekpartij op Mikey (19) in Brugge spoorloos verdwenen

Een verdachte van de dodelijke steekpartij op de Markt in Brugge, Steven V.G., is tijdens zijn elektronisch toezicht spoorloos verdwenen, bevestigt zijn advocaat.

lbo, aft

De raadkamer heeft de Leuvenaar samen met zijn voortvluchtige kompaan Suleyman B., van Tsjetsjeense origine, naar de correctionele rechtbank verwezen voor doodslag.

Zes messteken

Vrijdag 30 mei 2014 rond 05.00 uur ‘s morgens kreeg Mikey Peeters (19) het aan de stok met twee andere jongemannen op de Markt in Brugge. In een daaropvolgende schermutseling werd het slachtoffer door zes messteken getroffen.

Verdachte Steven V.G. gaf zich een dag later aan bij de politie. Zijn kompaan Suleyman B., die de fatale steken zou hebben toegebracht, vluchtte weg en is nog steeds voortvluchtig.

Jean-Marie de Meester, de advocaat van V.G. noemt de verdwijning van zijn cliënt 'erg vervelend'. "Niet alleen omdat we zelf op dat elektronisch toezicht hadden aangestuurd, maar ook omdat wij tijdens het nakende strafproces de vrijspraak zullen vragen. Ik heb er geen enkel vermoeden van waar hij uithangt." In de loop van het onderzoek werd Steven V.G. in totaal al vier keer onder voorwaarden vrijgelaten. Telkens werd hij weer aangehouden na een schending van zijn voorwaarden. Sinds eind oktober stond hij onder elektronisch toezicht. "Een drietal weken geleden viel het signaal van zijn enkelband als eens voor vijftien minuten weg", vervolgt de Meester. "Dat was toen een slordigheid. Hij ging iets te ver de tuin in om een sigaret te roken. Maar sinds eind november is het signaal volledig verbroken."

Vrijgelaten onder voorwaarden

In de loop van het onderzoek werd Steven V.G. in totaal al vier keer onder voorwaarden vrijgelaten. De eerste keer liep hij tegen de lamp toen hij ‘s nachts sigaretten ging kopen, maar hij werd ook al eens terug aangehouden na een ongeval onder invloed van alcohol. Op 3 januari 2017 besliste de KI in Gent om hem opnieuw onder voorwaarden vrij te laten. De verdachte moest onder andere een avondklok respecteren en mocht geen alcohol meer drinken.

Eind augustus werd V.G. toch opnieuw betrapt op een terras in Leuven. De onderzoeksrechter besliste om hem opnieuw aan te houden, maar de raadkamer wilde hem snel een vijfde keer onder voorwaarden vrijlaten. Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge ging in beroep tegen die beslissing. De KI in Gent oordeelde eind oktober dat de verdachte de gevangenis met een enkelband mag verlaten.

Op 28 november verlengde de raadkamer dat elektronisch toezicht met twee maanden. Op dat moment lapte de verdachte dat elektronisch toezicht blijkbaar ook al aan zijn laars. Volgens de verdediging is de Leuvenaar sindsdien spoorloos. “De enkelband geeft geen signaal meer en wij weten zelf ook niet waar hij is”, aldus meester Jean-Marie de Meester. De raadkamer besliste dan ook om zijn elektronisch toezicht weer in te trekken. Als V.G. terug opduikt, belandt hij dus onmiddellijk opnieuw in de gevangenis.

Van moord naar doodslag

Suleyman B. en Steven V.G. werden sinds de start van het onderzoek verdacht van moord. Het parket besliste echter om de verwijzing te vragen voor doodslag, zonder voorbedachten rade dus. Op het eigenlijke proces kan die kwalificatie uiteraard nog aangepast worden. De familie van Mikey Peeters zal op het proces onder andere bijgestaan worden door Jef Vermassen, Nadia Lorenzetti en Frederiek Wauters. De belangen van zijn beste vriendin, die getuige was van de feiten, worden verdedigd door Franky Baert. Meester Johan Platteau treedt niet langer op als advocaat van de voortvluchtige Suleyman B.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen