Kammenstraat verliest icoon: Fish & Chips moet sluiten, laatste grote uitverkoop

© rr

Fish & Chips, voor jongeren jarenlang de absolute referentie voor hippe kledij, houdt er definitief mee op. Na het faillissement van het moederbedrijf, deed een overnemer nog een poging tot doorstart, maar een conflict over het pand gaf de doodsteek. Er volgt nu snel een uitverkoop. “Dit is vreselijk, ik heb hartzeer.”

Fish & Chips opende in 1997 in de Kammenstraat 36-38. De winkel van Luc Leenders en Jan Vidts gold als de eerste conceptstore in Antwerpen, met een dj, een kapper en plaats voor een espresso. De zaak kwam in de loop der jaren in handen van het internationale Men At Work.

Door een renovatie van het pand, werd in 2016 de Nationalestraat overgestoken, naar de Kammenstraat 18, dat groter was in oppervlakte. Daar draaiden de zaken niet meer zo goed en in juli werd het bedrijf failliet verklaard. Modeondernemer Dieter Deceuninck nam de zaak over en probeerde de verhuurder te overhalen om te mogen blijven. Maar die poging strandde.

“Van eind juli tot en met woensdag hebben we onderhandeld”, zegt de West-Vlaming. “We waren zelfs bereid om meer huur te betalen, maar het heeft niet mogen baten. Er was geen constructief gesprek mogelijk. Dit is vreselijk, ik heb er hartzeer van.”

Geen nieuw pand

De contacten met de verhuurder verliepen niet van een leien dakje. Deceuninck moest zelfs een advocatenbureau inschakelen om zelfs maar toegang te krijgen tot de inboedel die nu aanwezig is in de Kammenstraat. “We hebben nu een schriftelijk akkoord dat we maandagochtend de sleutel krijgen voor de ontruiming”, klinkt het.

Was het geen optie de modezaak elders opnieuw te openen? “Fish & Chips moet een totaalbeleving zijn, en in een kleiner pand zou dat niet lukken. Met de grootte van nu, daar is niet zo veel aanbod op de markt. En dan moet je ook nog verbouwen, inrichten, enzovoort. Pas over een jaar opnieuw opengaan, dat zou te moeilijk zijn.”

“Extra pijnlijk voor personeel”

Maandagochtend zal de winkel worden leeggemaakt. Volgende week vrijdag of zaterdag volgt onder de naam Fish & Chips, The Last Ride een uitverkoop in een pop-upwinkel vlakbij, met – volgens Deceuninck – kortingen tot zestig procent. Ook bepaalde interieurelementen, zoals schilderijen, designstoelen en de dj-installatie worden verkocht. Ook de iconische letters van het logo zijn te koop. “We gaan dingen doen samen met onze klanten om op een hoogtepunt te eindigen”, zegt Deceuninck.

Het personeel van Fish & Chips was al door de curator ontslagen. “Maar wel respect voor het fantastische team. Ze zijn tot op het laatste moment blijven wachten, hopende dat we zouden kunnen voortgaan, maar ik heb hen vanmorgen moeten vertellen dat het niet zal lukken. Voor hen doet dit extra pijn natuurlijk”, aldus de ondernemer met West-Vlaamse roots.

Vaak controverse

Nico Volckeryck van Unizo Antwerpen-Stad hoopt toch op een toekomst. “Fish & Chips was een gevestigde waarde, met hun wat reactionaire, gekke kledij. De overname door de multinational was geen goede zaak, omdat zij niet de street credibility hadden. Ik hoop dat er weer jonge ondernemers opstaan om de traditie verder te zetten.”

Dat de winkel af en toe voor controverse zorgde, staat vast. In het verleden was er sprake van lichaamsdelen op sterk water in de etalage en van koeienkadavers. Vorig jaar haalde de politie ‘expliciete’ opblaaspoppen uit de etalage.

In ons land had Men At Work drie winkels onder eigen naam. Daarvan zijn er twee gesloten, die in Brugge en die op de Antwerpse Meir.