Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Slap Club Brugge schuift alle schuld op videoref na verlies tegen Anderlecht

Ruud Vormer (Club Brugge) weet met zijn teleurstelling geen blijf na afluiten.Beeld Photo News

Met nog drie speeldagen te gaan in play-off 1, heeft Anderlecht zich tot op twee punten van leider Club geknokt. De Brugse nederlaag was verdiend, al stond de thuisploeg niet helemaal onterecht aan de klaagmuur.

Alle ploegen zeuren erover. Op de Profliga kwam het zelfs al tot hoogoplopende discussies tussen bestuurders. Hoe de scheidsrechters in het Jan Breydelstadion zich steeds weer laten beïnvloeden door het fanatieke publiek. Daar had de jongste scheidsrechter uit het profgild, Lawrence Visser (28), blijkbaar geen last van. In dat kolkende sfeertje, waarin de vijand niet binnen de meter van een speler van FCB mag komen of er volgt gejoel, nam hij de juiste beslissingen, vaak tegen Club. De mannen in het videobusje daarentegen gaven niet thuis op enkele cruciale momenten en die waren telkens in het nadeel van de thuisploeg.

Jawel, het was strafschop in de 43ste minuut op Hans Vanaken. En jawel, het was buitenspel van Lukasz Teodorczyk bij de 0-1 want met een deel van zijn lichaam waarmee hij de bal mag spelen (aldus de regel) stond hij voorbij de verdediger. Neen, het was geen hands van Josué Sá en neen, het was geen doelpunt van Club Brugge: er is veel nodig om een bal helemaal over de lijn te krijgen en dat heeft die assistent-scheidsrechter in geen honderd jaar gezien. Het was ook geen strafschop op Dennis. Die duiker verdiende een gele kaart.

Over het buitenspel van Teodorczyk moet niet worden gediscussieerd, het is onbegrijpelijk dat daarbij niet wordt ingegrepen. De wedstrijd was een beetje te laat begonnen omdat de airco in het busje van de videoref was uitgevallen. Denkelijk hebben ze die niet meer aan de praat gekregen en zaten ze daar zo murw als wat. De goal van Club - al of niet over de lijn - kun je nog uitleggen als het voordeel geven aan de aanvaller, waarvoor ook begrip.

Hoog druk zetten

Alles wat hiervoor staat, wettigt geenszins het slappe vertoon van Club Brugge. Dat liep van in het begin achteruit. Dion Cools haalde alleen de middenlijn toen voor de rust werd gefloten. Oké, Anthony Limbombe werd gemist, maar Anderlecht miste natuurlijk meer goede spelers dan Club.

Neen, het liep voor geen meter bij de gedoodverfde kampioen. Ruud Vormer bewoog zich over het veld alsof hij een weekend was gaan campaignen voor zijn grote idool Geert Wilders en Hans Vanaken speelde zoals hij eruitziet: een snijboon die nooit de veiling haalt. En dan is de vraag: ligt dat aan Club of is dat de verdienste van Anderlecht?

Eerlijk, Anderlecht was niet slecht en de terugkeer van Andy Najar en Olivier Deschacht heeft achterin voor stabiliteit gezorgd, maar wonderbaarlijk voetbal is nog iets anders. Club was zoals al eerder in deze play-offs (8 op 21) gewoon niet bij de les. Aan het halfuur had het al 0-2 kunnen staan door twee puntgave kansen en Club stelde daar niks tegenover. Geen hoge druk, het leek alsof ze het conditioneel niet konden belopen, maar inmiddels is in de trainingsleer genoeg literatuur bekend over het mentale aspect van uitputting.

Teodorczyk wijst naar de hemel na zijn goal, een eerbetoon aan zijn overleden broer.Beeld Photo News

Club had schrik van Anderlecht en wat deed Anderlecht dan zo goed? Het haalde de diepte uit het spel van Club door zelf heel hoog druk te zetten en ontelbare keren de Club-aanvallers in de buitenspelval te lokken. Anderlecht klopte Club ook op duelkracht en dat is met name Hans Vanaken al eerder overkomen: hij kan wel bikkelen, maar geen hele wedstrijd lang. Er was één fase die de match goed samenvatte: Sá en Kums die samen Club-flank Diatta tackelden en die ook nog terecht de inworp kregen.

Vakmanschap

Dan is er nog de coach natuurlijk, de alom bewonderde Ivan Leko. Die wilde na de wedstrijd niet over voetbal praten, maar deed het toch, in slechter Engels dan zijn goed Nederlands. Hij was geschandaliseerd. Het is dat de helft van de analisten geen analisten zijn maar daar zitten om onduidelijke redenen, en dat de andere helft de brave Ivan niet wilde afbranden, maar waar was de omzetting van Leko op het verrassende spel van Anderlecht? Nergens. Club kwam uit de kleedkamer voor de tweede helft, zoals ze daarin waren verdwenen.

Anderlecht-coach Hein Vanhaezebrouck van zijn kant bewees nogmaals zijn vakmanschap: het tweede doelpunt op een vrije trap, die verrassend via een doorkoppende Dendoncker een doelpunt opleverde, was duidelijk ingestudeerd. Het enige dat de Club-spelers hadden ingestudeerd, was de stand: vijf punten verschil en winnen betekende acht punten voorsprong en kampioen. Na 90 minuten voetbal en met nog 270 te gaan, is het verschil nog 2 punten. Club wordt nu pas op de voorlaatste speeldag kampioen.

Zelfs de mascotte kan Abdoulay Diaby niet troosten na het verlies tegen Anderlecht gisteren.Beeld Photo News